Taiko, rozmyslal som ci este sem napisem, lebo som ziskal pocit, ze ta moja pritomnost v teme vyrusuje, ale ked si sem teraz sam zavesil fotku mlynceka, tak skusim este raz napisat, o co mi ide.
Teda este raz zdoraznujem pre vsetkych, ze sa snazim pisat nenasilne, nikomu noc nevnucujem, koho to vyrusuje, tak nech moj prispevok dalej necita.
No je dost takych ludi, (a stale ich pribuda). ktori riesia (alebo su nuteni riesit) okrem chuti aj zdravie. Nesmierne pribudaju pripady "alergie na lepok" (ktora v skutocnosti asi ani nie je alergiou na lepok, ako niektore najnovsie vyskumy ukazuju), Crohnovej choroby, tiez v pocte pripadov rakoviny hrubeho creva sme na uplne prvom mieste na svete...
Teda ak niekoho zaujima tato tema, tak citajte dalej, lebo to velmi suvisi s temou chlebika. Ak vas to vyrusuje tak jednoducho necitajte.
Zdroje, z ktorych sa da nastudovat problematika su dost tazko dostupne z jednoducheho dovodu. Dostavaju sa k nam masivne hlavne informacie, ktore mediam podsuvaju farmaceuticke a potravinarske firmy. Ale dal som si tu pracu a v cudzich jazykoch som si to nastudoval.
Keby som to sem mal pisat cele, tak neskoncim ani do vecera, ale da sa to sformulovat do par jednoduchych bodov.:
Preco v historii ludstva nastal bod, kedy sa zacala pouzivat bile muka? Pretoze celozrnna sa neda skladovat a ludia si chceli ulachcit pracu. Vznikli mlyny (najskor veterne a vodne). Uz sa rolnikom nechcelo mliet si muku doma rucne na kameni kazdy den znova a znova. Cize nalozit na kona a 1 x rocne do mlyna a spat.
Velmi rychlo zistili, ze ked pomleli cele zrno vo vacsom mnozstve, po par tyzdnoch muku mohli vyhodit. To najcennejsie, co zrno obsahuje nie je stred a doknca ani jeho supka, ale klicok. Tam ze zaklad celeho dalsieho zivota a tam je sustredene maximum vyzivnych latok, vitaminov, enzymov, stopovych prvkov, ale aj mastnych kyselin. Klicky obsajuju olej.
Snad kazdy vie, ze rastinny olej mozno uchovavat v uzkej flasi kde je obmedzena kontaktna plocha so vzduchom, ale skuste hoci aj kvalitny olivovy olej rozliat na plech vo vrstve 1 mm a po mesiaci ho "zoskrabat" a skonzumovat,...Olej oxiduje, zatuchne, Cesi na to maju pojem "žlukne". Naposledy Dr. Bukovsky vysvetloval ake velke rizika plynu z konzumacie vlasskych orechov, ktore su vylupae a skladovane na vzduchu. Orechy su zdrave, ale konzumaciu starych orechov si naopak skodime a treba ich vyhodit
Akymsi zazrakom prirody je, ze latky v zivych semenach nedegaduju (tym si zachovavaju klicivost dokonc po tisicky rokov). Akonahle je zrno "zabite", rozomlete a dostane s k tukom v klicku vzduch, je koniec, tuky za menia na zdraviu skodlive po pad dnoch.
Teda co napadlo tych zlepsovatelov v minulosti, ktori chceli vyuzivat sluzby mlynov? No predsa zbavit zrno klickov (a stym aj supky). Ostal cisty skrob, ktory v suchom prostredi mozeme skladovat hoci aj desiatky rokov (podobne ako rafinovany cukor). Nema to ziadnu vyzivnu hodnotu, ale je to prakticke.
Teda ak chcete nieco urobit pre svoje zdravie, tak prvou vecou by mal byt prechod na celozrnnu muku. Mozno taku dostat v obchode? No snad z toho, co som napisal vyplyva, ze nie. Celozrnna muka v regali obchodu je podvod. Bud su tam iba pridane rozomlnete otruby (ako v grahamovom rozku), alebo je iba ofarbena, alebo je tam kopec chemie (proti degradovaniu tukov, ktora sa dava napriklad do prazenych musli) alebo je ta muka jednoducho pokazena, hoci by mala deklarovanu trvanlivost hoci iba mesiac (a muku s takou trvanlivostou by nezobrali do predaja retazce).
Tedea ak chcete mat chlebik aj zdravy, spravte si usudok sami.
Pre tych, ktorych tato myslienka zaujala par praktickych rad: Mlynceky su u nas tazko dostupne a strasne predrazene. Objedaval som Jupiter priamo z nemeckeho eshopu. Netreba mi dreveny dizajn.
Na dobry kvasok aj chlieb treba primiesavat raz. Lenze raz obsahuje akysi vosk, ktory zalepuje mlyncek. Nikdy nemelte raz osobitne. Raz treba miesat so psenicou alebo spaldou, podiel razi nie viac ako 50%. Vemi zalezi od vlhkosti zrna. Cim suchsie zrno, tym vacsi podiel razi mlyncek znesie.Odporucam predsusit na radiatore.
Mlynceky nie su urcene ani na mletie olejnatych semien, napr, lanoveho semena. Ale prave lanove semienko vyrazne zlepsuje chut, konzistenciu a tiez zdravotny benefit celozrnneho chleba. V pohode sa da primiesavat do mletia v rozumnych mnozstvach, nikdy nie samotne. Lanove semienko (rozomlete) robi chlieb vlhkejsim, ale pozor, ak to prezeniete, budete ho mat az dokonca lepivy a bude sa zdat nedopeceny.
O zlozvyku pridavani cukru do kvaskoveho chleba som uz pisal. Neviem, preco to niekorych nastvalo, v kvasku prebeha mliecne kvasenie, podobne ako v kapuste alebo v kefiri, do kvasenia kyslej kapusty tiez nepridavame cukor. Ale ako som uz pisal, vyjadrujem tu skromne a vecne iba svoj osobny nazor. Samorejme celkom v ucte k tym, ktori si myslia nieco uplne opacne.
Naposledy upravil misomiso : 18.12.17 at 11:05