Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Nie je vo videu chyba s tou solou?
On uvadza na 2 kg chlieb 3g ???
Ved na 1,5 kg sa dava 20 - 30g a to je este spodna hranica...
Kolko soli davate vy?
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

10g sol,5g doma drceny kmin...700g bochnik...
0 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Na pol kila múky 12-14 g, nevážim, umelá lyžica tak zarovno.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ved preto pisem, ze je to asi chyba. Na 2kg chlieb by som dal bez obav 40g soli.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Ja davam 7g na 1kg muky
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
Ved preto pisem, ze je to asi chyba. Na 2kg chlieb by som dal bez obav 40g soli.
No to by zas bolo podla mojho gusta dost presolene. Vsetko ale zalezi na tom, ako si zvyknuty solit ine jedla, ci fajcis, ci pijes tvrdy alkohol a pod, lebo podla toho vnimas chute.

Ked som sa uz podujal strazit v tejt teme "zdravotny aspekt", tak dovolte maly vypocet. Max odporucana davka soli na osobu a den je 5g. To je ale kompletny sucet soli v uplne vsertkych jedlach. Teda 2 kg chlieb by si mal jest 8 dni (alebo dvaja ludia 4 dni), aby si to neprekrocil. To by mozno aj celkom sedelo, lebo chlieb clovek nezvykne jedavat ako hlavne jedlo, ale na ranajky, pripadne na veceru, podla toho, ci je zvyknuty vecerat teple alebo studene...

Lenze to by si uz nemohol za celu den nic ine zjest, okrem tej 200 g davky chleba. Dokonca ani na chleb uz nic, pretoze napr. v syroch a salamach je velky podiel soli (v niektorych velmi velky, napr. bryndza ma myslim 5%).

Ale kazdy soli tak, ako je zvyknuty, je to silno individualna zalezitost. Pre mna je 80% jedal v restauraciach presolenych, svokor zacne solit hned ked mu polozia tanier na stol, preventivne, bez ochutnania :-)
0 1
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Zeby som bol tvoj svokor? :-)))))
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Uz mi kysne 2,48 kg chlieb. Dufam, ze nakysne, lebo som pouzil na 1,5 kg muky iba 120g kvasu. Bezne davam na 800g muky 340g kvasu.
Zase na druhej strane je ten kvas riadne hladny a psenicny, ktory kvasi rychlejsie... V nudzovom pripade ho budem piect az vecer.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Dnes mi sikovnici umyli pohar aj s odobratym kvaskom.
Tak som odobral pol lyzice z chleboveho cesta, snazil som sa z neho vybrat kmin a fenikel, rozrobil raznu muku s vodou trosku redsej konzistencie a zmiesal s tym cestom. Skoro ma trafilo :-)))
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

To sa urcite chyti, dokonca ani kminu by som sa neobaval.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Podla mna sa to tiez v pohode chyti, ale bal som sa, ze ten kmin a fenikel tam zacnu hnit. I ked hnilobu by nemali dovolit tie "zdrave bakterie".
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
misomiso
Nandrolon
Ved preto pisem, ze je to asi chyba. Na 2kg chlieb by som dal bez obav 40g soli.
Ked som sa uz podujal strazit v tejt teme "zdravotny aspekt", tak dovolte maly vypocet.
misomiso, naozaj, mohol by si sa prosim drzat temy, ktorou je pecenie kvaskoveho chleba? Aj ked su Tvoje zmienky o soli urcite na zamyslenie a kvaskovy chlieb nepochybne so zdravim suvisi, zdravotnych tem tu mame viacero, ale tato k nim podla mna nepatri.
Naposledy upravil taiko : 07.01.18 at 17:16
0 2
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

taiko
misomiso
Nandrolon
Ved preto pisem, ze je to asi chyba. Na 2kg chlieb by som dal bez obav 40g soli.
Ked som sa uz podujal strazit v tejt teme "zdravotny aspekt", tak dovolte maly vypocet.
misomiso, naozaj, mohol by si sa prosim drzat temy, ktorou je pecenie kvaskoveho chleba? Aj ked su Tvoje zmienky o soli urcite na zamyslenie a kvaskovy chlieb nepochybne so zdravim suvisi, zdravotnych tem tu mame viacero, ale tato k nim podla mna nepatri.
No tak naozaj netusim, co uz chces v tejto siahodlhej teme stale dookola riesit. Vyrusuje ta, ked sa bavime, kde ho piect, ci v rure alebo pekarni a aku farbu korky dosiahnut, vyrusuje ta, ked sa zamyslim nad tym, ci pouzit bielu alebo celozrnnu muku, vyrusuje ta, ked je debata o tom, kolko ho je vhodne osolit, priam ti pokazim den, ked spomeniem, ze podla mna sa do kvasenia kvaskoveho nema pridavat cukor, teda o com je vlastne tato tema? Co je tu dovolene spomenut? Stale jeden a ten isty recept, ktory tu uz 100 x odznel? :-)

Keby sa tu kazdy tak majetnicky spraval v temach, ktore tu sam zalozi, tak to by asi uz Porada ako stranka ludi, ktorych bavi vymienat si skusenosti davno neexistovala...
4 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

To srdce patrí manželke. Mal som nutkanie na trošku iný obrázok, ale možno nabudúce. :-)))))
DSCN4040.JPG  
3 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
To srdce patrí manželke. Mal som nutkanie na trošku iný obrázok, ale možno nabudúce. :-)))))
no nie som si isty, ze chcem vediet, ake si mal nutkanie
2 1
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
misomiso
taiko
misomiso
Nandrolon
Ved preto pisem, ze je to asi chyba. Na 2kg chlieb by som dal bez obav 40g soli.
Ked som sa uz podujal strazit v tejt teme "zdravotny aspekt", tak dovolte maly vypocet.
misomiso, naozaj, mohol by si sa prosim drzat temy, ktorou je pecenie kvaskoveho chleba? Aj ked su Tvoje zmienky o soli urcite na zamyslenie a kvaskovy chlieb nepochybne so zdravim suvisi, zdravotnych tem tu mame viacero, ale tato k nim podla mna nepatri.
No tak naozaj netusim...
Ved prave. Nuz ale ked musis, tak straz
... btw a s tym cukrom sa stale mylis ...
0 2
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Ale ved ja sa teoreticky mozem aj so solou mylit, nemam s tym problem. Otazka teraz len bola, ci debata o mnozstve cukru a soli parti do temy o peceni chleba alebo si sa tu budeme vzajomne "vychovavat" ako ucitelky v materskej skolke.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

tak už som z kvásku navarila polievku, upiekla chlebové osúchy aj čokoládový závin. Len na ten chleba sa neviem odhodlať. Kvások som zakladala 1. januára,
Po pravde, asi mám obavy, že mi ten chleba nebudú jesť. Ale závin zmizol, len tak sa zaprášilo
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Upec ho. Daj 20-30% kvasku /tym padom nerobis starter/ a nechaj kysnut cele cesto cca 6 hodin pri izbovej teplote.
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Neboj sa budu...pekne voni byt od chlebika staci maslo....dzem..mnam
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať