Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

lujza.j
Neboj sa budu...pekne voni byt od chlebika staci maslo....dzem..mnam
no možno neuveríš, ale takéto náš junior neje. Od detstva má odpor k čomukoľvek natretému na akomkoľvek pečive. Dlhý čas jedával iba suché cestoviny. Keď zbadal, že som dala kúsok masla, tak nejedol. V podstate som už s tým vysporiadaná
0 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

už ma štvete, pekárky a pekári.. urobila som si kvások aj ja, 7.1., ražný.. inú vhodnú múku som vedy nemala.. doteraz ani moc nerástol, len si mierne bublinkoval.. akurát som si čítala dáke veci okolo kvásku na internete, a napadlo mi, či mu nie je na linke v kuchyni chladno, keď nerastie.. tak som vstala z postele, že ho skúsim dať bližšie k radiátoru, a 7 dcl pohár skoro plný.. zajtra z neho teda pôjde polovica preč, to bude 6. deň.. dalo by sa to už použiť na chlieb? alebo treba pridať aj droždie?
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Pomaly si nachádzam svoj rytmus. Váhy som používala na začiatku pečenia a aj tak bolo treba raz doliať vody, raz dosypať múky a tak teraz odpočívajú. Kvások mám cca tretinu
v dvoch širokých sedemdeckách v chladničke. Jednu vyberiem, nalejem teplú vodu a pridám dve okopisté lyžice múky, vybehne veľmi rýchlo.* Pridám do pekárne, kde už mám dopredu pripravenú dosť teplú vodu aj múku aby to cesto rýchlejšie vykyslo, zapnem krátky program, pridám soľ, veľa semien a len čo je cesto hotové, vypnem. Po necelej hodine dám ešte raz krátko premiesiť, pridám lyžicu masti, to aby sa mi ľahšie vybrali lopatky. Občas skontrolujem a niekedy minútku prikúrim. Po cca dvoch hodinách zapnem hodinové pečenie.
Chlebík neskutočne dobre vonia, je hutný, ťažký, veľmi dlho je rovnako dobrý. Pečiem teraz trošku menší, lebo sa mi nedá pridať čas, Väčší by potreboval cca 70 minút.
* Hneď zarobím ďalší kvások a po vyskočení putuje do chladničky. Bola tu debata o kvalite, vôni. Stalo sa mi, že sadol, voda mala na povrchu povlak z celozrnnej múky, ktorý sa mi nie veľmi páčil, tak som ho zliala a pokračovala, prežil. Preto ho mám pre istotu dvakrát a v chladničke, nič neodoberám a nevyhadzujem. Už som vyskúšala aj knedľu v parnom hrnci, fotogenická nebola, zato veľmi jedlá. Znovu podotýkam, že bez obyčajnej pšenice.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Hoci svoj chlebík považujem už za vysokú školu, mňa sa veru nepýtaj. Žijem v mantineloch pekárne, na ošatku si veru netrúfam, obávam sa, že by som upiekla posúch. Skús a uvidíš, držím palce, ty na to máš.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Uz mi kysne tentokrat 2,6 kg obor. Mam trosku obavy, lebo ten zregenerovany kvas z minuleho cesta nema taku silu ako ten, o ktory som prisiel. Za 6-7 hodin uvidim. Medzitym ideme zalietat a asi aj do Ceskeho Tesina.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Trochu tomu vášmu spôsobu prípravy kvásku na chlieb nerozumiem. Prečo zarábate nanovo na kvások do chladničky? Prečo aj dni pred pečením? Ja mám cca dve malé lyžičky kvásku v malej fľaštičke v chladničke. Celý ho zoberiem a zarobím zo všetkého na kvások v množstve cca 370 g, rozkvasenie trvá asi 12 hodín. Odoberiem z tohoto rozkvaseného zase zo dve malé lyžičky a odložím do chladničky, zvyšok ide do cesta. Používam dvojnásobok múky, ak mám kvasu 350g, tak múky dám 700g, vody podľa potreby. Takto robím už roky. Nijaké prikrmovanie kvásku v chladničke v období pred pečením. Iba ak nepečiem dlhšie ako 7 dní, vtedy ho raz trochu oživím malou lyžičkou múky.
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Kukuč...peciem rovnaky ako ty...len ja presne podla receptu -sumavu..ja tak musim neviem od oka len normal v trube..neviem ci mi pekaren funguje...mozno by son mala skusit..ak nie papačko do smeće
Inak ani jedna muka od biomila nema hmotnost ktoru ma mat ak budem mat tu spravnu chvilku..ze vrrr....asi im napisem
0 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Ja knedľu robievam zo špaldovej múky, pšeničnú nepoužívam vôbec, a ešte sa mi nestalo, aby sa parená nepodarila, robievam od oka. 300 g špaldového kvásku a asi 700g polohrubej špaldy, asi 3dcl vody, zamiešam v robote aby múka nezostala suchá, a nechám 20 minút postáť. Potom pridám lyžicu soli a asi 3/4- 1 dcl oleja a nechám dobre vymiesiť, ak treba pridám trošku múky. Nechám v igelitovej taške kysnúť a po 25 minútach cesto poprekladám. Toto zopakujem ešte raz a nechám kysnúť asi 1-1,5 hodinu. Nakysnuté cesto rozdelím na 4 časti, zamiesim do bochníka. 1 bochník rozgúľam do tvaru knedľle a nechám kysnúť asi pol hodiny. Potom už len parím 20 minút. Aby mi ostatné neprekysli po čase ich natiahnem do tvaru knedľle a tak nechám dokysnúť. Do knedľe nikdy nedávam vajce, ani mlieko,je vynikajúca a nedrobí sa ako tie z obchodu.
Naposledy upravil evaj63 : 13.01.18 at 15:55 Dôvod: dodatok
3 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať