ZALOŽENIE BEZLEPKOVÉHO KVÁSKU
Na založenie bezlepkového materského kvásku potrebujeme:
kukuričnú múku, vodu, väčší uzatvárateľný pohár
Ako postupujeme?
Približne ¾ šálky kukuričnej múky (hladkej alebo polohrubej) zalejeme vodou tak, aby vzniklo hustejšie cesto (ako na palacinky). Nesmie sa liať, ale ani byť príliš husté. Pohár prekryjeme fóliou alebo voľne položíme viečko, aby neobschol. Necháme pri izbovej teplote 2 dni stáť, pričom kvások 2x denne premiešame. Vodu, ktorá sa oddelí, opatrne zlejeme. Na tretí deň pridáme 2PL múky a vodu. Hustotu zachovávame.
Takto kvások vždy na tretí deň od posledného kŕmenia prikŕmime múkou a vodou.
Jeho vôňa bude postupne vábne voňavá po pive. V kvásku uvidíme krásne bublinky, ktoré sú prejavom života kvásku. Dobre prebublaný kvások získame asi za 7 dní. Následne kvások ešte párkrát prikŕmime : každý deň 1PL múky a vody, aby zosilnel a mal správne kultúry.
Takto vypestujeme kvalitný bezlepkový materský kvások.
Ako sa ďalej starať o bezlepkový kvások?
Z kvásku odoberieme 2 lyžice do menšieho uzatvárateľného pohára
a dáme do chladničky. Aby mal správnu silu, treba ho raz za
cca 4 dni vybrať a prikŕmiť.
Kvások, ktorý nám ostane po vypestovaní, vysušíme, aby sme sme mali pre istotu v zálohe vypestovaný kvások.
Na štartér potrebujeme:
90g pohánková múka, 110g voda, 1PL bezlepkový kvások. Suroviny dáme do misy a premiešame. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo. Necháme pri izbovej teplote prekvasiť 12-15 hodín.
Ďalej potrebujeme:
1PL psyllium, 100ml voda. Suroviny spolu v miske premiešame a necháme nabobtnať súčasne so štartérom cca 12hodín.
Následne potrebujeme:
130g ryžová múka, 50g pšenová múka, 30g tapioková múka, 2PL olej, 1-1,5 ČL soľ, 1ČL mletá rasca, 1 hrsť hnedý ľan, 80g voda
Postup: Štartér, nabobtnané psyllium a ďalšie suroviny spolu zmiešame. Lyžicou poriadne 3-4 minútky premiešame. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie. Necháme kvasiť cca 2 hodiny. Cesto následne premiestnime na dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny finálne vykvasiť (čas záleží od sily kvásku). Do stredu rúry si dáme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý starší plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250´C. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto prvých 10 minút.
Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190´C a dopekáme ešte 25-30 minút. Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý, vtedy je chlebík hotový. Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke.
Recept - Bezlepkový chlieb
www.kvaskovanie.sk
-----
Je to na dvoch stranách, neviem či sú to dva recepty, alebo to patrí k sebe ....