Recept na moj vcerajsi 100% spaldovy kvaskovy
Recept:
starter:
115 g celozrnej spaldovej muky
115 g vody ( nie z vodovodu)
30g spaldoveho kvasku ( asi moze by aj iny)
Vsetko zmiesame v miske, aby neostalo jedno zrnko muky suche. Misku zakyjeme vzduchotesne foliou a nechame stat pri izbovej teplote (23 stupnov) 12 hodin
Cesto:
vsetok starter
340 g spaldovej muky 630 ( maju v DM)
120g vody 5 gramov soli
1. Vsetko zmiesame a zmiesime cesto do hladka.
2. nechame 40 minut postat zakryte foliou
3. 1 prelozenie. cesto roztiahneme a prelozime zlava doprava aby prava strana prekryla celu lavu. Potom to iste zlava doprava, zhora dole a zdola hore. Potom dame naspat do misky a zakryjeme foliou.
4. nechame stat dalsich 40 minut
5. 2 prelozienie. postup ten isty ako pri prvom
6. nechame stat dalsich 40 minut
7. posledne prelozenie a vyformovanie do gule
. Formujeme napr takto
. Da sa urobit aj to, ze na zaver ponatahujeme rozteky a pozliepami ich hore na guli, aby nam vzniklo v ceste napatie a gula nam udrzala tvar
8. Pozliepanou stranou hore dame do osatky, vystlanej muselinom, alebo utierkou a nechame kvasit 4-5 hodin pri teplote 25 stupnov. Priebezne prstovym testom skumame cesto, aby neprekyslo. (strcime prst do cesta a urobime dierku asi 1,5cm ak sa cesto vrati do polovice je pripravene mna pecenie. Ak sa vrati rychlo a skoro uplne, este musi kysnut a ak sa nevrati, uz je prekysnute)
9. vyhrejeme ruru spolu s pekacom, jenskym sklom na 250 stupnov
10. 25 minut pecieme zakryte a 10 minut odokryte pri 250 stupnoch