Taiko, pre zaujímavosť dopĺňam recept, snažím sa minimalizovať svoju prácu pri pečení (vynechávam ošatku, mám potom menej umývania
)
Najprv si dám do nádoby, v ktorej budem "nemiesiť" cesto, 280 g hladkej múky, 115 g ražnej múky, lyžičku soli, pol lyžičky rasce, lyžicu ľanových semienok, to všetko lyžicou premiešam, pridám 170 g kvásku a 220 g teplej vody. Zapnem robot, nechám "nevymiesiť" cesto. Potom mu dám pauzu takých 15-20 minút, opäť ho "nepremiesim", opäť nechám 15-20 minút postáť a opäť ho "nepremiesim".
Do jánskeho misy dám zopár kvapiek oleja, aby sa prichytila múka, vymastím ním misu a potom ju pomúčim, aby sa mi chlieb neprilepil. Cesto premiestnim do jánskeho misy, prikryjem utierkou a čakám, zvyčajne kysne okolo 4-5 hodín. Keď sa mu veľmi nechce, že je chladno v izbe, zapnem rúru na minimum (cca 25-30 stupňov) a tam mi cesto kysne rýchlejšie.
Po vykysnutí zapnem rúru na 250 stupňov, do rúry dám aj pohár s vodou (tak to bolo v pôvodnom recepte). Pred vložením do rúry urobím zopár zárezov na povrchu chleba ale jemne, lebo keď pritlačím, tak chlieb trochu spľasne. Takže 250 stupňov 8 minút a potom 32 minút pri teplote okolo 170 stupňov. Po vytiahnutí chlieb vyberiem, navlhčím povrch studenou vodou kuchynským štetcom a keď vyschne, zabalím do utierky a položím na rošt, aby sa nezaparil. Takto ho nechám z večera do rána, aby sa z neho ešte odparila voda, ináč ostane vo vnútri ešte trochu vlhký (aspoň môj taký ostáva).
Na 170 g kvásku používam 85 g ražnej múky a cca 90 g vody. Toto sa pridáva do kvásku, ktorý nám ostal z minula. Kvások ostáva v chladničke, aby mal dlhšiu životnosť, vraj v chladničke vydrží bez kŕmenia týždeň.