nie bežné recepty
Uhorky s jarabinou
Na 2 kg uhoriek, 500 g jarabiny aj čiernej, 1 l vody, 70 g cukru, 30 g soli, 50 ml jablčného octu,
Na uhorkách odrežeme konce, uložíme kolmo do pohára, medzi dáme jarabinu,
Vo vode rozpustíme sol, cukor, pridáme ocot, privedieme do varu a zalejeme uhorky. Zálievku zopakujte tri krát, potom poháre zatvorte, obrátiť dnom hore, nechať vychladnúť.
Keď chcete aby si uhorky zachovali farbu. Po prvom zaliati vodou vodu ihneď zlejte a ihneď zalejte studenou vodou.
Uhorky s červenými ríbezľami
Na 500 g uhoriek – 2-3 guľky čierneho korenia a klinčekov, 1-2 strúčiky cesnaku, kúsok kôpru a mäty, 1 cibuľu, ½ pohára ríbezlí.
Nálev – 1 l vody, 1 pohár (dobre) zrelých ríbezlí, 2,5 L soli, 1 L cukru,
Do pohára dáme dáme korenie, klinčeky, očistené strúčiky cesnaku, narezanú cibuľu kôpor a mätu
Medzi kolmo uložené uhorky dáme bobule ríbezle
Pripravený nálev dovedieme do varu a rozdelíme do pohárov, Ihneď zatvoríme a sterilizujeme.
Uhorky v rajčinovom náleve
Na 1,ť kg uhoriek 1,5 l rajčinového pretlaku, 5-6 strúčikov cesnaku, 10 g estragonu, 50 g semena kôpru, 3 L soli
Rajčinový pretlak zvrieme a necháme ochladnúť, pridáme soľ, cesnak, zeleň a zalejeme uhorky naložené uhorky. Poháre zatvoríme a dáme do chladničky alebo bez vychladnutia sterilizujeme.
Rezané uhorky – Rusky
Na 2 kg uhoriek – 2 cibule, 1 zväzok kôpru, chren 10 cm,1/2 malej lyžičky koriandra, ½ malej lyžičky zrniek horčice, 1 bobkovú list, 2 guľky voňavého korenia, 1-2 púčiky klinčeka (hrebíček)
Na marinádu – 700 ml vody, 25 g cukru, 20 g soli, 2,5 pohára octu (podľa chuti)
Vodu na marinádu zovrite, rozpustite soľ a cukor, zložte z ohňa a pridajte ocot.
Uhorky očistite zo šupky a odtráňte semená, narežete po dĺžke na hranolky (ako zemiaky), dajte do pohárov preložte kôprom, narezanou cibuľou, chrenom a koreninami. Zalejte horúcou marinádou, zakryte, sterilizujte 15- 20 minút, zatvorte , prevrátiť hore dnom, nechať vychladnúť.
Uhorky s chvojinou
2 kg uhoriek, 1,3 l jablčnej šťavy, 3 vetvičky chvojiny sosny, 50 g cukru, 50 g soli.
Uhorky zalejte vriacou vodou, potom ihneď studenou, uložte do pohárov spolu s chvojinou. K šťave pridajte cukor, soľ, uvedte do varu, a zalejte uhorky, Zálievku zopakujte ešte raz, potom poháre zatvorte.
(vetvičky sosny majú byť prvoročné čerstvé výhonky dlžky 7-10 cm
Naposledy upravil viktorviktor : 24.07.11 at 20:34