Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Ja nikdy nepremývam ryžu. Neviem, či robím dobre. Vždy dám na spod trochu oleja a vysypem napr. 2 šálky ryže (nepremytej). Trochu ju popražím na menšom ohni až kým tak nevonia a nie je taká sklovitá. Potom pridám 1,5x toľko vody teda 3 šálky vody. A soľ a vegetu.
Môj manžel si ju nevie vynachváliť nikdy nie je ako blato a vždy je veľmi chutná a dobre sa naberá... Premývate ryžu???? Ďakujem za odpovede....
ja robím ryžu úplne ale úplne najednoduchšie ako sa len dá. Dám dobre premytú ryžu do hrnca /koľko šálok ryže, toľko vody/, zalejem studenou vodou, nechám zavariť, akonáhle začne vrieť ju vypnem a nechám zakrytú dodusiť, najnovšie nedávam ani žiaden tuk, kôli diete rod.príslušníkov,len cibuľku celú v nej dusím napríklad. Kedysi som sa trápila podľa všeliakých zložitých receptoch,v mikrovlnke...raz bola rozvarená, raz surová....odkedy mi kamoška povedala ako sa dá rýchlo a bez starosti sa dá pripraviť, mám po probléme...
Ryžu zásadne umývam (rukama ju v širokej miske preperiem a pak dôkladne prepláchnem). Myslím si, že z nej nevyperiem dôležité-výživné látky, len prach z lúpania ryže (tie dôležité látky sa odlejú do odpadu pri varení ryže na spôsob cestovín).
Ak bude hlavným jedlom čokoľvek so šťávou alebo omáčkou, vždy sa ju snažím robiť dietne, bez korenín a tuku (šťava a omáčka ju dostatočne dochutí).
Ak má byť prílohou napr. k rezňu, tak na lyžici oleja a lyžici masla spením pokrájanú cibuľku a odkvapkanú ryžu na nej popražím. Pridám soľ a jemne korenín. "Vegetu" nepoužívam, pretože obsahuje ochucovadlo, niekedy i konzervačné látky. Keď potrebujem, tak používam Soľčanku z biopotravín.
Ryžu zalejem horúcou vodou (cca 2 prsty nad výšku ryže), nechám prebublať a dobre zakrytú pokličkou (najradšej v tlakovom hrnci) vypnem a nechám ju dôjsť.
Chcem upozorniť, že v tlakovom hrnci sa nesmí nechať ryža dlhšie vrieť. Je nebezpečie upchatia pracovného ventilu!
Môj recept na varenie ryže je tiež veľmi jednoduchý. Viackrát premytú ryžu nechám poriadne odkvapkať na cedníku a šupnem ju na mierne rozpálený ojej, osolím, zalejem studenou vodou, poprášim na vrch vegetu zakryjem pokličkou a keď ryža začne vrieť vypnem sporák /elektrický/ a nechám na platničke dojsť . Vždy ju mám vynikajúcu. Neviem Vám síce povedať koľko vody tam dám, lebo po rokoch varenia to mám v oku.
Ryžu preberiem a premývam v horúcej vode dovtedy, kým nie je voda číra. Vysypem na sitko a nechám odkvapkať. Do kuchty dám olej, ryžu a dobre popražím. Do hrnčeka vedľa si dám variť vodu, soľ, prípadne vegetu (na 3 šálky ryže dám 3,5 šálky vody). Pred zaliatím ryže hodím do kuchty celú cibuľu, nadrobno strúčik cesnaku (krásne zavonia) a hneď zalejem vriacou ochutenou vodou. Kuchtu zatvorím, keď sa "rozpufká" naplno - vypnem plyn a nechám dojsť zatvorené asi 20 minút. Otvorím, skúsim - ak je akurát - nechám otvorenú, aby unikla zvyšná para. Ak je ešte tvrdá vo vnútri, kuchtu naspäť zahačkujem a nechám tak ešte chvíľu. Posledná fáza závisí od druhu ryže.
mladá mamička, ktorá chce byť naj mamou na svete ...viac
olio
Ryžu preberiem a premývam v horúcej vode dovtedy, kým nie je voda číra. Vysypem na sitko a nechám odkvapkať. Do kuchty dám olej, ryžu a dobre popražím. Do hrnčeka vedľa si dám variť vodu, soľ, prípadne vegetu (na 3 šálky ryže dám 3,5 šálky vody). Pred zaliatím ryže hodím do kuchty celú cibuľu, nadrobno strúčik cesnaku (krásne zavonia) a hneď zalejem vriacou ochutenou vodou. Kuchtu zatvorím, keď sa "rozpufká" naplno - vypnem plyn a nechám dojsť zatvorené asi 20 minút. Otvorím, skúsim - ak je akurát - nechám otvorenú, aby unikla zvyšná para. Ak je ešte tvrdá vo vnútri, kuchtu naspäť zahačkujem a nechám tak ešte chvíľu. Posledná fáza závisí od druhu ryže.
Aj ja zalievam vriacou vodou, ale normálne z rýchlovarnej kanvice a soľ a vegetu dám potom do zaliatej ryže. Je to dvakrát rýchlejšie ako zaliať studenou vodou a chutí to rovnako.
Aj ja zalievam vriacou vodou, ale normálne z rýchlovarnej kanvice a soľ a vegetu dám potom do zaliatej ryže. Je to dvakrát rýchlejšie ako zaliať studenou vodou a chutí to rovnako.
Ryžu dobre prepláchnem, prelejem vriacou vodou a nasypem na rozpálený olej, pražím, kým nevŕzga, ako čerstvo napadnutý sneh, prelejem 1,5 násobkom (na objem) vriacej vody - typ parboiled až dvojnásobkom, osolím, vložím celú cibuľu poprepichanú 3-4 klinčekmi, zakryjem. Po pár minútach (keď už vidno "krátery" s bublinkami vody) vypnem a nechám na horúcej platni dôjsť.
Poznámka: Ryža je najlepšia trochu odstáta tak hodinku až dve, takže ju chystám na jedenástu hodinu, aby bola na obed vynikajúca. Klinčeky nezanechajú žiadnu chuť a ani vôňu.
Moja mama nikdy ryzu neumyvala, ani ja nie. Inak jednoducho: na oleji poprazim, pridam 1,5 x vody a prisady. Sol, kari, podla obeda. Varim nezakrytu a ked sa voda vypari, prikryjem a stiahnem plyn. Vzdy je vyborna. Ked ju poprazite nebude sa lepit, takze velmi podobne ako Jana0707, neucila ta ju robit nahodou mama?
a ja zase do ryže pridávam buď kari, aby bola žltá, buď papriku, aby bola červená a tiež to zvyknem robiť s cibuľou a klinčekami a do uvarenej hocikedy primiešam hrozienka alebo hrášok alebo kukuricu. Dá sa pripravovať na rôzne spôsoby
Ja nikdy nepremývam ryžu. Neviem, či robím dobre. Vždy dám na spod trochu oleja a vysypem napr. 2 šálky ryže (nepremytej). Trochu ju popražím na menšom ohni až kým tak nevonia a nie je taká sklovitá. Potom pridám 1,5x toľko vody teda 3 šálky vody. A soľ a vegetu.
Môj manžel si ju nevie vynachváliť nikdy nie je ako blato a vždy je veľmi chutná a dobre sa naberá... Premývate ryžu???? Ďakujem za odpovede....
Skúšali ste už ryžu s tarhoňou? Tarhoňu na sucho opečiem do červena a spolu s ryžou vsypem na podusenú cibuľku. Pridám horúcu vodu alebo vývar, soľ a korenie. Táto kombinácia je výborná k pečenej hydine. Niekedy to používam aj do rizota. A ryžu zásadne premývam. Tie vitamíny, či čo zdravé to z tej ryže vylievam, si nahradím v inej strave. Ryžu pripravujem na rôzne spôsoby, lebo zemiaky u nás veľmi byť nemusia.
Skúšali ste už ryžu s tarhoňou? Tarhoňu na sucho opečiem do červena a spolu s ryžou vsypem na podusenú cibuľku. Pridám horúcu vodu alebo vývar, soľ a korenie. Táto kombinácia je výborná k pečenej hydine. Niekedy to používam aj do rizota. A ryžu zásadne premývam. Tie vitamíny, či čo zdravé to z tej ryže vylievam, si nahradím v inej strave. Ryžu pripravujem na rôzne spôsoby, lebo zemiaky u nás veľmi byť nemusia.
Zuzka, môžeš pridať k tomu dobre vyzerajúcemu mixu aj pomery? vďaka.
Zuzka, môžeš pridať k tomu dobre vyzerajúcemu mixu aj pomery? vďaka.
Dávam 1 kg ryže a pol sáčku tarhone. K tarhoni pridávam guľatú ryžu, s podlhovastou je nejaká chuťovo rozladená. Dnes sme mali túto kombináciu k pečenej kačici. Kačica na zajtra zostala, ryže bude chýbať
Dávam 1 kg ryže a pol sáčku tarhone. K tarhoni pridávam guľatú ryžu, s podlhovastou je nejaká chuťovo rozladená. Dnes sme mali túto kombináciu k pečenej kačici. Kačica na zajtra zostala, ryže bude chýbať
Srdečná vďaka.
Koľko tekutín na túto masu treba?
Takže podlhovastú neodporúčaš? najradšej v kuchyni používam "parboiled" a tá sa veru nedá označiť ako okrúhla. Tvoj recept určite vyskúšam, mám rada (a našťastie aj moji hladoši) experimenty. Apropo: pol sáčku tarhone = 200 g?
Ps: to skonzumujete toľko ryže? Koľkí stravníci boli pri stole?
Srdečná vďaka.
Koľko tekutín na túto masu treba?
Takže podlhovastú neodporúčaš? najradšej v kuchyni používam "parboiled" a tá sa veru nedá označiť ako okrúhla. Tvoj recept určite vyskúšam, mám rada (a našťastie aj moji hladoši) experimenty. Apropo: pol sáčku tarhone = 200 g?
Ps: to skonzumujete toľko ryže? Koľkí stravníci boli pri stole?
Tarhoňa si sadne s guľatou, používam SOS. Tekutiny ako normálne pri obyčajnej ryži. Utekala som sa pozrieť do kuchyne a tarhoňa je v 400 gr. vrecúšku. Dnes sme boli piati pri stole. Ale chlapi /3/ si ryžu polievali výpekom a páchali obžerstvo Musím povedať, že ani výpeku nezostalo, iba holé kačacie prsia, lebo tú chrumkavú kožu pojedli
Tarhoňa si sadne s guľatou, používam SOS. Tekutiny ako normálne pri obyčajnej ryži. Utekala som sa pozrieť do kuchyne a tarhoňa je v 400 gr. vrecúšku. Dnes sme boli piati pri stole. Ale chlapi /3/ si ryžu polievali výpekom a páchali obžerstvo Musím povedať, že ani výpeku nezostalo, iba holé kačacie prsia, lebo tú chrumkavú kožu pojedli
Nepomyslíš si občas: vás by som radšej šatila ako živila?
Oni môžu, priam musia. Keby si videla akí sú chrdí. Keby som toľko ryže dnes zjedla ja, zajtra nezapnem rifle a oni budú aj zajtra rovnako tenkí
Žiaľ, Zuzi, je to tak s nami ženami, nikdy som nebola "tintítko", pritom ako mladá žaba som si ráno dávala taký tenký chlebík, že až na Zobor by cezeň bolo vidno, so syrom a môj brat za vandel BB pudingu s piškótami. Môžeš raz hádať, kto je štíhly a kto nie.
Žiaľ, Zuzi, je to tak s nami ženami, nikdy som nebola "tintítko", pritom ako mladá žaba som si ráno dávala taký tenký chlebík, že až na Zobor by cezeň bolo vidno, so syrom a môj brat za vandel BB pudingu s piškótami. Môžeš raz hádať, kto je štíhly a kto nie.
Nemusím ani hádať, určite sa trafím hneď na prvý raz Tento váhový nepomer dôverne poznám. Manželovi škodoradostne vravievam že ak by sme boli svine, mňa by mal gazda rád. Ale jeho by lopatou zabil, lebo inak by ho musel 100 rokov kŕmiť aby pribral.