Ked som odchadzal na dlhsi pobyt do zahranicia, jeden moj vietnamsky znamy mi odporucil, aby som skusil normalnu ryzu. Tym normalnu myslel Basmati, jasminovu thajsku alebo podobne. Vraj ked ju vyskusam zistim, ze ryza ktora sa predava v nasich obchodoch je pre prasata. Bohuzial mal pravdu.Na tieto druhy ryzi sa nechyta ani SOS ani Lagris. Su to velmi chutne a vonave druhy s velkymi zrnami. Dostat ich v azijskych velkoskladoch a serioznejsie azijske restauracie ich aj podavaju. Co sa tyka prazenia na oleji som urcite proti nakolko ryzu vacsinou podavame ako prilohu k masu, ktore ma tuku habadej. Ponukam vam na skusku moj nenarocny rokmi overeny recept na pripravu ryze: 1,5 nasobok objemu ryze tzn. 1 hrncek ryze - 1,5 hrnceka vody alebo vyvaru. Dame zovriet vodu alebo vyvar o ochuteni sa bavit nebudeme, je to kazdeho vec. Do vriacej tekutiny vsypeme umytú odkvapkanu ryzu. Umytou ryzou myslim, ryzu umytu aspon v troch vodach a preplachnutu horucou vodou nakolko sa ryza skladuje vo velkoskladoch v jutovych vreciach a tento material ma specificky mastny zapach. Ryzu povarime cca 5 minut a odlozime do tepla, napr. do rury. Po 15 minutach vidlicou premiesame a ochutname, mala byt byt hotova, ak nie, zakryjeme ju a nechame este par minut v teple. Ma to mozno spolocne nieco so starym ceskym receptom, ktory mal nazov " Ryza v peri", pri ktorom sa povarena ryza balila do paplonov. Jednoznacne vsak takto pripravena ryza bude jemnejsia ako 30 minut dusena. Okrem ineho ryze existuje na svete okolo 300 druhov, takze mate co robit do konca zivota aby ste si stihli vybrat tu, ktora vam vyhovuje chutou a konzistenciou.