0
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

Zdravotné, soc. poistenie ...

ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac ajacik
Zdravotné poistenie. soc. poistenie sa platí mesiac pozadu. Čiže za december, ho budem platiť až v januári. Ako je to ale so základom dane? Mne sa náklad objaví v účtovníctve až v januári, ale ja si myslím, že je do výdavok ešte z roku 2004. Ide potom o odpočit. položku? Alebo ako??
Robim toto prvý rok a nie som si istá.
ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    Odvody na zdrav. soc. poistenie v JÚ zaúčtujem do knihy záväzkov k 1. dňu mesiaca nasledujúceho ktorého sa týkajú. Napríklad za dec. 2004 zaúčtujem k 1.1.2005. Úhrada bude výdavkom v roku 2005.
    Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
    Pochváliť
    anita

anita je offline (nepripojený) anita

účtovník, SZČO anita
    V JU je náklad až po zaplatení - čiže až v januári 2005 a v PU je to náklad roku 2004
    Pochváliť
    ajacik

ďakujem.
    mňa by to ale zaujímalo práve v PU. budem rada, ak by to niketo objasní.
    Ajacik, v PU si zaúčtuješ mzdový náklad + odvody do mesiaca s ktorým súvisia. Ja napr. účtujem na základe int. dokladu každý mesiac 30. alebo 31.. Teda napr. 31.12. zaúčtujem decembrové mzdy do nákladov. Teda mám náklad v roku 2004. V januári už iba zaúčtujem úhradu ZP a SP a samozrejme výplatu miezd.
    Pochváliť
    ajacik

ide o zivnostníka, ktorí nemá zamestnancov, takže sa jedná iba o neho.
    ja som to zatiaľ robila tak, že som napr. za marec mala zaúťované až v apríli priamo 526 / 221.
    takže náklad 526/336 pôjde k 31.3. a úhrada potom v apríli 336 /221.
    pochopila som to správne?
    Myslím, že ak živnostník vedie PÚ, mal by dať svoje poistenie do nákladov v mesiaci, ktorého sa týka a nie vtedy, keď ho zaplatil.
    Myslím, že nie je správne účtovať oproti 526 / 221. Aj v účtovných postupoch sa uvádza že oproti 526 sa účtuje 336 a naopak. Teda urob to ako píšeš, v príslušnom mesiaci to zaúčtuj 526/336 a potom následne úhrada 336/221. A budeš to mať aj nákladovo tam, kde to patrí.
    Pochváliť
    ajacik

všetkým vám ďakujem a prajem pekný víkend
    Aký typ tlačiva musím použiť, ak chcem nahlásiť do zdravotnej poisťovne nedoplatok alebo preplatok zamestnanca,ak si zamestnanec sám robil ročné zúčtovanie? Díky
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať