5

Kvasená kapusta - dajte dobrý recept.

Je čas nakladania kapusty. Pochváľte sa svojím odskúšaným receptom.
Usporiadat
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Pochváliť
a technologickým postupom...a čo s tým následne robiť...poznám zatiaľ iba záverečnú fázu - zjedenie
0 0
Inuška Inuška

Inuška je offline (nepripojený) Inuška

Pochváliť
Ja mam velmi jednoduchy: 20 g soli na 1 kg kapusty a k tomu trochu celej rasce. Natlacit do suda, nechat vykvasit a jest. Este pred mesiacom sme mali poslednu kyslu kapustu z minuleho roku. Inak mozes pridat bobkovy list, cierne korenie, chren, jablko - podla chuti. Ale nam pri tychto experimentoch nejako nevychadzala, az taka bez vsetkeho.
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
Pochváliť
ja pomer kapusta-soľ neviem, lebo to robíme od oka. Jeden vandlík
(12-15l - neviem presne, ak bude treba do zajtra zistím) kapusty, za hrsť soli, trocha rasce, celé čierne korenie, 2-3 bobkové listy a za hrsť na kolieska nakrájanej cibule. Natlačiť do suda(máme kameninový) a opakovať.
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Pochváliť
no..a potom..keď je to natlačené..sa to ešte nejako dolieva..
akou vodou ? kedy sa začne dolievať ?
ešte to ma zaujíma...
0 0
myrtus myrtus

myrtus je offline (nepripojený) myrtus

Pochváliť
Nie vždy treba dolievať - len vtedy keď je v nej málo vody, je viditeľne "suchá", dolejem studenou osolenou vodou.
0 0
ZEvina ZEvina

ZEvina je offline (nepripojený) ZEvina

šťastná babička dvoch vnučiek (od 21.9.2009 už troch) ...viac
Pochváliť
bezradná
ja pomer kapusta-soľ neviem, lebo to robíme od oka. Jeden vandlík
(12-15l - neviem presne, ak bude treba do zajtra zistím) kapusty, za hrsť soli, trocha rasce, celé čierne korenie, 2-3 bobkové listy a za hrsť na kolieska nakrájanej cibule. Natlačiť do suda(máme kameninový) a opakovať.
My to tiež takto nakladáme od oka, len tam dávame iba kúsky chrenu a jabĺčka. Koreninami dochucujeme až pri varení. Od bobkového listu by kapusta mohla zhorknúť. Treba dbať, aby boli posolené aj kraje a hlavne dobre natlačiť, aby kapusta nezmäkla. Máme kameninový sud a ešte nikdy sme nemuseli dolievať vodu (len do okraja súdka pod vrchnák, aby sa tam nedostal vzduch).
0 0
tiny77 tiny77

tiny77 je offline (nepripojený) tiny77

z malickosti sa sklada svet. ...viac
Pochváliť
aj my robime kapustu
a uplne obycajnu - na 30 kg kapusty 150 g soli.
a asi pol balicka celej rasce. (aj bobkovy list sme davali, nebola horka, a aj zelerovu vnat, dostane krasnu aromu)
(skor tu cibulu nie, kuchari povedali, ze od toho makne) ta ja neznam.

odporucam najprv premiesat so solou v nejakej nadobe, chvilu pockat, kym pusti vodu, a potom zacat tlacit do suda. a problem so suchou kapustou nemam, skor sme ju pri stupani este tej vody museli zbavovat.

je dobre ju mat asi prve dva tyzdne (kym zacne kvasit) na teplom mieste,
potom ju uz len skladovat v chlade.

a nezabudnut spievat:
uz to mam nacvicene
do dvorecka do dvoraaa smutny mesiac poozeeeraaaaa

a kapustu v original drevenom sude mala babka natlacenu aj s jablckami. tie som tam chodila potom tajne vyjedat.
ja som to este s jablckami nerobila... mozno vyskusam
0 0
Mackovka Mackovka

Mackovka je offline (nepripojený) Mackovka

Pochváliť
Ak budete mať pocit, že kapusta mäkne, prilejte do nej metokýš. Zatiaľ to vždy pomohlo, keď bolo treba.
0 0
helas helas

helas je offline (nepripojený) helas

Pochváliť
My ešte pridávame na koniec aj zálievku urobenú z deka /ako na uhorky/len bez octu a vychladenú
0 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

žijem, dýcham, tlstnem...
Pochváliť
Ja som ju ešte v živote nerobila, len som sa prizerala.

Tatko, keď ešte žil to robil tak, že si dal do kameňáča vrstvu kapusty, vrstvičku cibule, soľ, čierne celé korenie, celú rascu, bobkový list a tlačil o dušu.
Tá kapusta tým tlačením super pustila vodu a tak pokračoval, kým neminul všetku kapustu.
Nadbytočnú vodu, ktorú vytlačil, sme dali do fľašiek a do chladničky, aby zbytočne nekysla a potom, keď bola kapusta zhora troška suchšia, dolievali sme ju touto vodou.
Súdok bol 2-3 týždne vystavený v lavóri na chodbe, lebo kapustička sem tam vyšprtla.
V tom žliabku okolo vrchnáka muselo byť stále dosť vody, aby sa tam nedostal zbytočný vzduch.

Potom sme ju preložili do pivnice, kde mala stabilnú nízku teplotu a tam vydržala od októbra koľkokrát až do apríla.
Všetci už mali kapustu pohnitú, ale naša bola stále chrumkavá a dobrá.

Odkedy tatko zomrel, takú dobrú kapustu, akú robil on, sa nám už nepodarilo urobiť.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať