Pridám aj ja môj recept, už ju mám kyslú a boli už aj halušky s kyslou kapustou...
100 kg očistenej nakrájanej kapusty, 1 kg soli, 1 bal.čierneho korenia, 1 bal rasce - alebo kmínu, prípadne stoklásky, 3-4 cvikle, asi 1/2 kg oškrabaného a vydrhnutého chrenu, 2 kg nakrájanej cibule, 3-4 veľké listy kapusty, 1 kg hrozna - červeného, cca 2 kg jabĺčok ( drobných),
kameninové súdky, vyvarený placák - kameň, 2 doštičky - tiež ich vyvarím spolu s kôprom, biele plátienko, vaňu v kúpeľni - vydrhnutú a obarenú vriacou vodou, veľký igelit, manžela - alebo priateľa a jeho silné ruky, veľký drevený tĺk - ten nech vyrobí manžel, sused, priateľ....
Kapustu nakrájanú vysypať po vrstvách do vane, ktorú treba vyložiť veľkým igelitom ( aby sa neobúchala vaňa od tĺka), presypávať soľou a korením, cibuľou. Nachať aspoň 1-2 hod. dobre premiešanú postáť, potom zavolať manžela, dať mu tĺk do ruky a nech tlačí z celej sily po kapuste. Pravidelne odčerpávať šálkou vodu, ktorú kapusta pustila. Dno suda vyložiť umytým hroznom aj so stopkami, prikryť listami kapusty a nakladať kapustu, ktorú ešte ten dobrovoľník, ktorý je privolaný vytláča silno v rukách. Prekladám plátkami očistenej cvikly, prúžikmi chrenu a jabĺčkami, ale ja ich štvrtím, aby som zistila, že v jaderníku nie je schovaný žiaden červíček...
Natlačenú kapustu prikryjem doštičkami, založím placákom, prikryjem plátienkom, do žliabika nalejem vodu a nechám aspoň 3 dni v teple. Potom odkryjem, vyčerpám všetku vodu z kapusty, ktorá sa vyčerpať dá, zalejem prevarenou studenou vodou bez soli, nalejem aj do žliabika čistú vodu a odložím do špajze. Kontrolujem, či kysne, po 10 dňoch otvorím, ak je chuťou čerstvo kysnutej kapusty, opláchnem plátienko, dolejem vodu a už len trpezlivo čakám, kedy si môžem naložiť surovú kapustu na tanier.
Počas celého obdobia každý týždeň kapustu kontrolujem, opláchnem plátienko - na ňom sa zachytáva tá biela hmota, ktorá je na každej kapuste, opláchnem doštičky aj placák, dolejem vodu a vymením aj vodu v žliabiku.