Sledovať
spoločenstvo vlastníkov a platby
Spolu s manželom bývame v dome v ktorom vlastníme garzónku.V dome je zriadené Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Sme nahlásení ako 2 bývajúci. Teraz sa ideme sťahovať. Garzónku máme v osobnom vlastníctve, zatiaľ ju nepredávame. Vie mi niekto poradiť, keď sa odsťahujeme, čo sme povinní do Spoločenstva vlastníkov platiť? Mám na mysli - fond údržby a opráv a teplo? Za každú odpoveď ďakujem.
Ak vlastnici bytov nás prehlasovali tak mi z malými bytmi sme mohli akurát tak pr......
Zákon určoval ak vlastnici sa nedohodnu inák a oni sa dohodli. Preverovali sme to u právnika tak nám to potvrdil. mohli sme sa obratiť na súd ak sme nesúhlasili ale vieš ako to chodí!!!
Zákon určoval ak vlastnici sa nedohodnu inák a oni sa dohodli. Preverovali sme to u právnika tak nám to potvrdil. mohli sme sa obratiť na súd ak sme nesúhlasili ale vieš ako to chodí!!!
GABRIELA
Určite nie podľa podlahovej plochy bytu ale podľa spoluvlastníckeho podielu. To je rozdiel.
no ten odsek hovorí : veľkosť spoluvlastníckého podielu je určená podielom podlahovej plochy bytu alebo nebytového priestoru..
Bol som, som a možno ešte chvíľu budem... ...viac
Pochváliť
Veľa som tu čítal o oprave balkónov a tak by som sa chcel podeliť o svoju skúsenosť.
U nás bol tiež problém ako vyriešiť opravu balkónov, keď niektorí si v minulosti opravili balkón za svoje peniaze a teraz niekomu inému opadáva omietka a ohrozuje ľudí. Spoločenstvo to vyriešilo tým s pôsobom, že zdvihlo platby do FO len tým ľuďom, ktorím sa ide opraviť balkón podľa predbežného rozpočtu na opravu. Toto navýšenie sa rozpočítalo na 5 rokov, čo nebolo až tak veľké zvýšenie. Opravu zabezpečilo spoločenstvo a vlastne z úveruje vlastníkov bytov na 5 rokov. Je ale potrebné viesť evidenciu extra na opravu podľa jednotlivých bytov, aby sa tieto peniaze nepomiešali. Takto boli spokojný aj majitelia už opravených balkónov lebo ich to nič nestojí a ich peniaze z FO sa neminú.
U nás bol tiež problém ako vyriešiť opravu balkónov, keď niektorí si v minulosti opravili balkón za svoje peniaze a teraz niekomu inému opadáva omietka a ohrozuje ľudí. Spoločenstvo to vyriešilo tým s pôsobom, že zdvihlo platby do FO len tým ľuďom, ktorím sa ide opraviť balkón podľa predbežného rozpočtu na opravu. Toto navýšenie sa rozpočítalo na 5 rokov, čo nebolo až tak veľké zvýšenie. Opravu zabezpečilo spoločenstvo a vlastne z úveruje vlastníkov bytov na 5 rokov. Je ale potrebné viesť evidenciu extra na opravu podľa jednotlivých bytov, aby sa tieto peniaze nepomiešali. Takto boli spokojný aj majitelia už opravených balkónov lebo ich to nič nestojí a ich peniaze z FO sa neminú.
Taťjana, na konci roka sa vypĺňajú tzv. osobomesiace, kde napíšete v ktorých mesiacoch v dome nabývate. Radiátory sa dajú regulovať, stav vodomerov by som si na Vašom mieste opísala. Pri vyúčtovaní kalendárneho roku sa osobomesiace zohľadňujú v položkách, ako upratovanie, OLO, elektrická energia pre spoločné priestory a zimná údržba. Musíte si však odkontrolovať, že Vám správca správne vyrátal ročné zúčtovanie.
Ahoj Alena
Ahoj Alena
Alenka /cervena/vidim, že si tu nova. Aj ja som sa mala zo začiatku problem sa tu zorientovat. Všimla som si že odpovedaš Tatjane, ktorá tuto temu zacala v r.2004, tak si myslim že ten jej problem už davno vyriešila.
Musis kuknut na datum, kedy sa pýtala inak budes
. Ale nič si z toho nerob, ochvílu tu budeš doma...
Musis kuknut na datum, kedy sa pýtala inak budes
. Ale nič si z toho nerob, ochvílu tu budeš doma...
ebenova@zoznam.sk
Ak vlastnici bytov nás prehlasovali tak mi z malými bytmi sme mohli akurát tak pr......
Neviem si poradiť s vlastníkmi na 1. podlaží,ktorí nepoužívajú výťah-pod nimi sú pivnice.Nechcú ho platiť,uzavrieť sa nesmie,nakolko podla zákona je to aj únikový východ.V minulosti bolo možné dvere uzavrieť,ale ten zákon je zrušený a nahradil ho nový. V niektorých domoch automaticky títo ludia museli začať platiť výťah,inde ak im to nadpolovičná väčšina odsúhlasila neplatia-ako to je správne?( podla možnosti podla akého zákona neviete?)
sklenkova
Neviem si poradiť s vlastníkmi na 1. podlaží,ktorí nepoužívajú výťah-pod nimi sú pivnice.Nechcú ho platiť,uzavrieť sa nesmie,nakolko podla zákona je to aj únikový východ.V minulosti bolo možné dvere uzavrieť,ale ten zákon je zrušený a nahradil ho nový. V niektorých domoch automaticky títo ludia museli začať platiť výťah,inde ak im to nadpolovičná väčšina odsúhlasila neplatia-ako to je správne?( podla možnosti podla akého zákona neviete?)
http://www.porada.sk/t17115-bytovy-d...locenstvo.html