0

Odpisy účtovné a daňové

Dada Dada

Dada je offline (nepripojený) Dada

Môžete mi to prosím Vás odsúhlasiť? Môže to takto byť? Viď príloha. Ďakujem.
Usporiadat
Lila Lila

Lila je offline (nepripojený) Lila

Pochváliť
Je to dobre, až nato, že daňový ročný odpis je 469.843,28 Skk /nemám teraz v hlave ako sa zaokrúhľuje, ale je to v zákone DzPPO pri odpisoch/
Nemôžeš dať o 6 Sk viacej. To nejde.
Ináč účtovné O.K. Tie daňové si oprav.
0 0
Dada Dada

Pochváliť
Lila Pozri príspevok
Je to dobre, až nato, že daňový ročný odpis je 469.843,28 Skk /nemám teraz v hlave ako sa zaokrúhľuje, ale je to v zákone DzPPO pri odpisoch/
Nemôžeš dať o 6 Sk viacej. To nejde.
Ináč účtovné O.K. Tie daňové si oprav.
Preto to vyšlo o tých 6,- Sk viacej, lebo čiastku na pripadajúcu na 1 mesiac som zaokrúhlila na celé koruny, ale ak ju nezaokrúhlim, tak to výjde ako tebe.
Ešte ma zaujíma účtovanie odpisov:
Daňové : 551/082 469.848,-
Účtovné: 551/082 -430.694,- ????
0 0
martinius martinius

martinius je offline (nepripojený) martinius

Pochváliť
Na 551 účtuješ účtovné odpisy,rozdiel, ktorý v tvojom prípade predstavuje odpočítateľnú položku z daň.základu sa berie do úvahy pri výpočte dane z príjmov.
Účtovať ale môžeš o odloženej daň. pohľadávke - 481/428,429 alebo aj 481/592, hodnota = 19%*(rozdiel medzi účt.a daň.odpismi),povinnosť účtovať o odlož.daň.pohľadávke majú tie účt.jednotky,ktoré podliehajú auditu,ostatné sa môžu pre túto možnosť rozhodnúť.
0 0
Dada Dada

Pochváliť
martinius Pozri príspevok
Na 551 účtuješ účtovné odpisy,rozdiel, ktorý v tvojom prípade predstavuje odpočítateľnú položku z daň.základu sa berie do úvahy pri výpočte dane z príjmov.
Účtovať ale môžeš o odloženej daň. pohľadávke - 481/428,429 s neskorším účtovaním 592/481, hodnota = 19%*(rozdiel medzi účt.a daň.odpismi),povinnosť účtovať o odlož.daň.pohľadávke majú tie účt.jednotky,ktoré podliehajú auditu,ostatné sa môžu pre túto možnosť rozhodnúť.
Tiež ma zaujíma tá odložená daň. Zadala som novú tému na odloženú daň. Vieš k tomu niečo bližšie napísať?
0 0
Lila Lila

Pochváliť
Účtovné odpisy zaúčtuješ MD 082/ DAL 551 kladnou sumou.
Daňové odpisy sa neúčtujú, tie sa uvádzajú v DP a rozdiel medzi daň. odpismi a účtovnými sa buď pripočíta alebo odpočíta zo základu dane z príjmov PO.

Daňové odpisy /tu musíš vychádzať z celkovej obstarávacej ceny/
t.j. 1.879.373,11 Skk delené 4 roky ...t.j. 469.843,28 Skk po zaokrúhlení
ročný daňový odpis je 469.844,- Skk/§27 odst.2/. T.z. táto suma odpisu je riadny daňový náklad spoločnosti.
Ty nemôžeš uviesť inú výšku ročného daň. odpisu do DP.
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Pochváliť
Lila Pozri príspevok
Účtovné odpisy zaúčtuješ MD 082/ DAL 551 kladnou sumou. Pozor na predkontáciu má to byť opačne MD 551/Dal 082
Daňové odpisy sa neúčtujú, tie sa uvádzajú v DP a rozdiel medzi daň. odpismi a účtovnými sa buď pripočíta alebo odpočíta zo základu dane z príjmov PO.

Daňové odpisy /tu musíš vychádzať z celkovej obstarávacej ceny/
t.j. 1.879.373,11 Skk delené 4 roky ...t.j. 469.843,28 Skk po zaokrúhlení
ročný daňový odpis je 469.844,- Skk/§27 odst.2/. T.z. táto suma odpisu je riadny daňový náklad spoločnosti.
Ty nemôžeš uviesť inú výšku ročného daň. odpisu do DP.
Opravu viď červeným.
0 0
Lila Lila

Pochváliť
Ďakujem za opravu, jasné MD 551 / DAL 082.
0 0
STANČO STANČO

STANČO je offline (nepripojený) STANČO

Pochváliť
Môžem sa pridať? Ide o s.r.o.
V roku 2005 / 31.10./ bolo obst.úžit.auto na leasing, ale odpisy som nedal za 3 mesiace/ neupravil som to ručne v odpisovom pláne/, ale celých 12 mesiacov. Rozdiel je 72.000,- Sk. Otázka : môžem upraviť ZD v roku 2006 o tú sumu/ ako pripočítateľná / alebo mám dať dodat DP za 2005?
Ďakujem
0 0
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Pochváliť
STANČO Pozri príspevok
Môžem sa pridať? Ide o s.r.o.
V roku 2005 / 31.10./ bolo obst.úžit.auto na leasing, ale odpisy som nedal za 3 mesiace/ neupravil som to ručne v odpisovom pláne/, ale celých 12 mesiacov. Rozdiel je 72.000,- Sk. Otázka : môžem upraviť ZD v roku 2006 o tú sumu/ ako pripočítateľná / alebo mám dať dodat DP za 2005?
Ďakujem
Je to dosť významný rozdiel. Ja by som podával dodatočné priznanie.
0 0
martinius martinius

martinius je offline (nepripojený) martinius

Pochváliť
Dada Pozri príspevok
Tiež ma zaujíma tá odložená daň. Zadala som novú tému na odloženú daň. Vieš k tomu niečo bližšie napísať?
Už som to tuším niekde písala :-),ale opakovanie matka múdrosti : http://www.ceniga.sk/materialy/UZ_se...MAT1_UZ_06.doc str.14 a k tomu kukni Postupy účtovania § 10,73.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať