0
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

Strata a jej účtovanie

Luna

Luna je offline (nepripojený) Luna

Luna
Prvý krát mi vyšla strata v PÚ. Strata vznikla na základe odpisov.Chcem sa spýtať ako mám ďalej postupovať v DP.Na riadku 400 mám sumu cca 100.000.
Píše sa ešte niekde daň.strat v daň.priznaní?
Ako ako mám zaúčtovať túto stratu 591/341?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    1. Skutočne chcete vykázať daňovú stratu? Ak áno r.400 a končíš.
    Nie je výhodnejšie, ak to vzniklo z odpisov pozastaviť odpisovanie, tak aby ste dostali kladný daňový základ a využili to až v následujúcich rokoch.
    2. Ak máš stratu neúčtuješ 591/341
    3. V r.830 musíš uviesť daň z bankových úrokov-preplatok je návratný
    Pochváliť
    babenko1

babenko1 je offline (nepripojený) babenko1

Renata :-) babenko1
    Strata sa účtuje na konci roka 710/431, ale ak máš dobrý program, zaúčtuje ti to automaticky. Na účet 591 sa účtuje daň z príjmov splatná, t.j keď máš zisk a nie stratu. Ale ak si mala daň z úrokov na BÚ, tak potom to účtuješ 591/341.
    Daň z úrokov mám 12 korún. Teda nič mi vracať nebudú. Firma vznikla tento rok.Už som aj ja rozmýšlala nad tým prerušením odpisovania,kladiem si otázku čo je lepšie pre mňa prerušiť odpisovanie hneď v prvom roku alebo ísť do straty a na rok umorovať stratu.Totiž aj budúci rok zrejme bude strata,lebo majiteľ chce stavať budovu.
    Babenko1,ďakujem. Skôr rozmýšlam či prerušiť odpisovanie, alebo o rok umorovať stratu a budúci rok prerušiť odpisovanie.
    Pochváliť
    babenko1

Keď bude stavať budovu, vyzerá, že tiež bude v strate. Máš ešte dva mesiace na to, aby si videla, ako mu ide zatiaľ "biznis" tento rok...
    Pochváliť
    juko

juko je offline (nepripojený) juko

štátny zamestnanec juko
    Jednoznačne pozastaviť odpisovanie, aby vykázal čo najväčší zisk. Lebo ináč sa môže s úverom rozlúčiť.
    Pochváliť
    babenko1

Tiež si myslím, že pokiaľ chce dostať úver, pozastavila by som hneď tie odpisy už v r. 2004, lebo potom je malá šanca, aby ho dostal...
    Ale on vykazuje daňovú stratu.Účtovne je v zisku a ešte má aj pozemok v aktívach.Má daňová strata vpliv na úver? O daňovú stratu vykazujem len v DP.Nie?
    Otázky k novej Porade
    http://www.porada.sk/nova-porada
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať