6

pozemkové spoločenstvá, urbáre

Dobrý deň,

v prvom rade sa vopred ospravedlňujem, keď som to zaradila do nesprávnej Porady.
Určite niekto z Vás vedie účtovníctvo pre pozemkové spoločenstvo, alebo urbár. Bola by som veľmi rada, keby sa niekto ozval, s kým sa môžem v niektorých problematických veciach poradiť. Keď môžem byť ešte presnejšia, pracuje niekto s takým PS, ktoré ma vybudovanú vlastnú pílu a na nej spracováva drevnú hmotu zo svojich lesov?

Veľmi pekne ďakujem.
Mária
Usporiadat
duris11 duris11

duris11 je offline (nepripojený) duris11

Pochváliť
Dobrý deň,
dnes ma oslovil pán, ktorý má u nás na starosti urbár s tým, že od 1.1.2012 je aj urbár povinný viesť podvojné účtovníctvo. Je to pravda? A viete mi niekto povedať, čo všetko to obnáša. Ja účtujem podvojné účtovníctvo v obci, u podnikateľa aj jednoduché. Za vaše odpovede vopred ďakujem.
0 0
a_je_to a_je_to

a_je_to je offline (nepripojený) a_je_to

Pochváliť
duris11 Pozri príspevok
Dobrý deň,
dnes ma oslovil pán, ktorý má u nás na starosti urbár s tým, že od 1.1.2012 je aj urbár povinný viesť podvojné účtovníctvo. Je to pravda? A viete mi niekto povedať, čo všetko to obnáša. Ja účtujem podvojné účtovníctvo v obci, u podnikateľa aj jednoduché. Za vaše odpovede vopred ďakujem.
Dokiaľ zostáva bez zmeny doterajšie znenie § 9, ods. 2 ZoÚ a § 2, ods. 2 Obch. zákonníka, tak urbár musí účtovať v PÚ len ak prekročí príjem 200 tis. EUR ročne, alebo keď si vybaví živnosť, alebo sa zapíše od obch. registra. K zmenám zatiaľ nedošlo.
1 0
duris11 duris11

duris11 je offline (nepripojený) duris11

Pochváliť
ďakujem pekne za odoveď. pakný deň.
0 0
Ančika Ančika

Ančika je offline (nepripojený) Ančika

Anna M
Pochváliť
Potrebujem poradiť: v neprehľadnej a neusporiadanej kope papierov som okrem iného našla aj DP z rok 2010 včetne Výkazu ziskov a strát a Súvahy, čo je zrejme dôkaz o PÚ. Dôkaz je aj akýsi denník, výstup z počítača, kde sú všetky účtovné operácie roku 2010 s účtami, na ktoré boli zaúčtované a uložené chronologicky. Ešte dobre že ich nebolo veľa. Dali sa z nich vydedukovať a nasúhlasiť aj PS r. 2011 pohľadávok a záväzkov. Náklady a výnosy sú pole neorané a nechávam to tak. Zrejme budeme musieť podať trestné oznámenie na tých šafárov pred nami. Ja len potrebujem podľa možnosti čo najprehľadnejšie spracovať rok 2011. Neviem však čo so s položkou na účte 413. Tam bolo zrejme preúčtované základné imanie z 901, podľa usmernenia DR SR z r. 2008. Tu vyššie som sa ale dozvedela, že LS nemajú mať aký majetok. Súhlasím, je to podľa toho, čo som sa doteraz dočítala, logické. Len neviem, ako to teraz v r. 2011 uviesť na správnu mieru a správne zaúčtovať. Čo tam však bolo pôvodne zaúčtované neviem, len môžem predpokladať, že hodnota lesov a pasienkov všetkých členov urbariátu. Možno. Pretože v roku 2010 nebolo členom vyplácané nič, a skončil stratou. Či bolo niekedy niečo vyplácané (okrem odmien predsedovi a účtovníčke) neviem. Skôr asi nie a stratové boli pravdepodobne aj ostatné predchádzajúce roky a strata bola preúčtovaná na účet 413 - tak mi to pripadá. Nemôžem nájsť ani predchádzajúce DP ani žiadne účtovníctvo, nič. Ako tak sa dá zrekonštruovať iba rok 2010 a tam, v DP je jednoducho znížená suma z predchádzajúceho obdobia na 413 o stratu roku 2010. Toť vše. Ďakujem za každú radu vopred.
0 0
a_je_to a_je_to

Pochváliť
Ančika Pozri príspevok
Potrebujem poradiť: v neprehľadnej a neusporiadanej kope papierov som okrem iného našla aj DP z rok 2010 včetne Výkazu ziskov a strát a Súvahy, čo je zrejme dôkaz o PÚ. Dôkaz je aj akýsi denník, výstup z počítača, kde sú všetky účtovné operácie roku 2010 s účtami, na ktoré boli zaúčtované a uložené chronologicky. Ešte dobre že ich nebolo veľa. Dali sa z nich vydedukovať a nasúhlasiť aj PS r. 2011 pohľadávok a záväzkov. Náklady a výnosy sú pole neorané a nechávam to tak. Zrejme budeme musieť podať trestné oznámenie na tých šafárov pred nami. Ja len potrebujem podľa možnosti čo najprehľadnejšie spracovať rok 2011. Neviem však čo so s položkou na účte 413. Tam bolo zrejme preúčtované základné imanie z 901, podľa usmernenia DR SR z r. 2008. Tu vyššie som sa ale dozvedela, že LS nemajú mať aký majetok. Súhlasím, je to podľa toho, čo som sa doteraz dočítala, logické. Len neviem, ako to teraz v r. 2011 uviesť na správnu mieru a správne zaúčtovať. Čo tam však bolo pôvodne zaúčtované neviem, len môžem predpokladať, že hodnota lesov a pasienkov všetkých členov urbariátu. Možno. Pretože v roku 2010 nebolo členom vyplácané nič, a skončil stratou. Či bolo niekedy niečo vyplácané (okrem odmien predsedovi a účtovníčke) neviem. Skôr asi nie a stratové boli pravdepodobne aj ostatné predchádzajúce roky a strata bola preúčtovaná na účet 413 - tak mi to pripadá. Nemôžem nájsť ani predchádzajúce DP ani žiadne účtovníctvo, nič. Ako tak sa dá zrekonštruovať iba rok 2010 a tam, v DP je jednoducho znížená suma z predchádzajúceho obdobia na 413 o stratu roku 2010. Toť vše. Ďakujem za každú radu vopred.
Ak bolo vedené podvojné účtovníctvo, tak možno pokračovať jednoduchým, ale treba dodržať postupy pre prechod z JÚ do PÚ a späť. Ale to je v opísanom neporiadku asi náročnejšie, než zostať pri podvojnom. V urbári nezvykne byť veľa dokladov, ale viaceré účtovné operácie vznikajú zo zmlúv bez fakturácie, zo zápisníc VZ, z výplatných listín a pod. Čo určite treba požadovať je výmer na DzN, výplaty OLH, nájomné SPF, uznesenie VZ, výplatné listiny pre výbor a DR, podielov, členské ZVL, zoznam samovýroby, nájomné za revír, prenájom poľnohospodárskej pôdy. No a každopádne pokladničnú knihu, zostatok hotovosti a všetky bankové výpisy a identifikácie platieb. Náklady a výnosy vyplynú z toho, čo som vymenoval ako minimum. Okrem toho, pri odovzdávaní účtovníctva sa odovzdáva a preberá aj archív dokladov, účtovných kníh a účtovných výkazov za minulé roky. Ak nie je agenda, tak buď to trestné oznámenie za zanedbanie povinnosti pri správe majetku, aj pozastavenie výplaty podielov zodpovedných osôb až do ukončenia vyšetrovania. To musí schváliť VZ na návrh nového výboru. Kópie výkazov a DP možno vyžiadať aj na DÚ od správcu dane, ale za nejaký správny poplatok. Aj náhradné výpisy sa dajú vyžiadať v banke za poplatok. Ten zosobníte zodpovedným osobám,ktoré neodovzdali agendu, zrazia sa im z podielov. Vyžiadaj si písomné splnomocnenie podpísané predsedom a tajomníkom a navštív správcu dane, aj banku. Ale predtým požiadaj nového predsedu, aby pozval na výbor predchádzajúcich funkcionárov a žiadal odovzdanie s upozornením na následky. Jednanie aj s uznesením uviesť do zápisnice. Účet 413 treba preskúmať v archíve, z čoho bol vytvorený, lebo v urbári sa veľmi nepoužíva. Ale najskôr možno očakávať, že ide o nevyplatené podiely členom spred roku 2008. Tie by mali byť vedené na 364 a ak pochádzajú ešte z PS bez subjektivity, tak na 368. Ak nebolo rozhodnuté na VZ, tak aj 428. Hodnota pozemkov a lesov všetkých členov nevstupuje do účtovníctva urbáru, lebo nie je jeho majetkom, zostáva majetkom podielnikov. Ak by vstupovala, tak sa neeviduje na pasívnom účte 413. Zmluva sa nespisuje o vklade pozemkov do imania, ale iba o založení spoločenstva a spoločnom obhospodarovaní spoločných pozemkov. Výnimka je vtedy, ak urbár s právnou subjektivitou odkúpi podiely svojho člena. Je málo pravdepodobné, že urbár bol dlhodobejšie stratový. Aj keď to nemožno vylúčiť, ak vedenie šafárilo od desiatich k piatim. Pokiaľ nemal veľké zalesňovacie povinnosti a ťažilo sa drevo, tak nemožno čakať stratu. Kde sa ťaží drevo, tam je viac príjmov, ako výdavkov, teda zisk. Ak aj urbár dosiahol stratu, tak by mala byť vedená na účte 429, nie preúčtovaná na 413. Účet 413 nesmie mať aktívny zostatok, iba účet 429. To nie sú ani hotové rady, ani neomylná pravda, iba tipy pre ďalšie pátranie. Veľa zdaru, Ančika !
2 0
cibka1 cibka1

cibka1 je offline (nepripojený) cibka1

Pochváliť
dobrý deň, prosila by som skúsených o radu, neviem či som správne zaradila túto otázku, ale neviem kam s ňou:
sme lesné družstvo (od vlastníkov máme prenajaté lesné pozemky a ornú pôdu), za r. 2010 sa v r. 2011 vyplatilo týmto vlastníkom nájomné, ktoré bolo schválené na členskej schôdzi. Do 500e je príjem z nájomného oslobodený, ale, máme aj takých prenajímateľov, ktorí mali príjem nad 500e a teraz si neviem rady:
poslať potvrdenia všetkým prenajímateľom o vyplatenom vklade
alebo poslať len tým, ktorí mali vyplatené viac ako 500e
bude to pre nich príjem podľa §6?
a nemám ani šajnu aké potvrdenie im vystaviť.... hľadala som nejaký vzor, ale nič sa mi nepodarilo nájsť, tak mám dilemu, či vystaviť niečo také ako posielali minulý rok poisťovne k uplatneniu životnej poistky do DP, ale zasa na druhej strane som našla, že by tam mali byť uvedené príjmy a výdaje a rozdiel medzi nimi (toto som dobre nepochopila), ale vlastne to vyplatené nájomné, je podľa mňa rozdiel medzi tržbami a nákladmi, lebo za r. 2010 sa dosiahol určitý zisk, a podľa toho sa na členskej schôdzi dohodlo vyplatenie nájomného na hektár lesnej pôdy

neviem či som to zrozumiteľne napísala, ale bola by som vďačná za všetky rady a postrehy...
0 0
a_je_to a_je_to

Pochváliť
cibka1 Pozri príspevok
dobrý deň, prosila by som skúsených o radu, neviem či som správne zaradila túto otázku, ale neviem kam s ňou:
sme lesné družstvo (od vlastníkov máme prenajaté lesné pozemky a ornú pôdu), za r. 2010 sa v r. 2011 vyplatilo týmto vlastníkom nájomné, ktoré bolo schválené na členskej schôdzi. Do 500e je príjem z nájomného oslobodený, ale, máme aj takých prenajímateľov, ktorí mali príjem nad 500e a teraz si neviem rady:
poslať potvrdenia všetkým prenajímateľom o vyplatenom vklade
alebo poslať len tým, ktorí mali vyplatené viac ako 500e
bude to pre nich príjem podľa §6?
a nemám ani šajnu aké potvrdenie im vystaviť.... hľadala som nejaký vzor, ale nič sa mi nepodarilo nájsť, tak mám dilemu, či vystaviť niečo také ako posielali minulý rok poisťovne k uplatneniu životnej poistky do DP, ale zasa na druhej strane som našla, že by tam mali byť uvedené príjmy a výdaje a rozdiel medzi nimi (toto som dobre nepochopila), ale vlastne to vyplatené nájomné, je podľa mňa rozdiel medzi tržbami a nákladmi, lebo za r. 2010 sa dosiahol určitý zisk, a podľa toho sa na členskej schôdzi dohodlo vyplatenie nájomného na hektár lesnej pôdy

neviem či som to zrozumiteľne napísala, ale bola by som vďačná za všetky rady a postrehy...
Ak ste družstvo s lesnou výrobou a máte prenajatú pôdu, tak by to nemalo byť až tak košato zložité, ako sa pýtaš. Ostatné pod-otázky to však veľmi komplikujú a vlastné dohady zneisťujú, o čo vlastne ide.
Ak má družstvo prenajatú lesnú pôdu, malo by všetko byť v nájomnej zmluve. Ostáva iba vyplatiť zmluvné nájomné a to je tak celé. Ostatné dohady nie sú problém nájomcu. Žiadne potvrdenia, žiadny ohľad na sumy a oslobodenú časť, ... vyplatiť a koniec.
K ostatným pod-otázkam a dohadom :
  • nájomné neschvaľuje žiadna členská schôdza, je predmetom nájomnej zmluvy
  • neriešiš za nájomníka, či jeho príjem je do 500 EUR, teda oslobodený, alebo nie. On okrem nájomného z lesnej pôdy od vás môže mať ďalší príjem z prenájmu bytu, chaty, inej pôdy, auta, predaja ovocia, atď, o ktorom Ty ani nemusíš vedieť. A to spolu je všetko do 500 EUR oslobodené, nielen nájomné od vás.
  • potvrdenie o vyplatenom vklade ... nie je zrozumiteľné, čo myslíš pod vkladom
  • potvrdenia o nájomnom sa nevydávajú. Je tam predsa nájomná zmluva a doklad o vyplatení, nič ďalšie u nájomného netreba. Iné je to u podielov v urbári bez subjektivity, ale to zrejme nie je Tvoj prípad
  • ak je to nájomné, tak je to príjem podľa § 6, zrejme ods. 3
  • nájomné nemá nič spoločné s rozdielom medzi príjmami a výdavkami. Buď vyplácaš nájomné prenajímateľovi, alebo podiely na hospodárení členom.
Výnimkou by mohlo byť tzv. ekonomické nájomné, ktorého výška sa vyvodzuje podľa dosiahnutých výsledkov v dohodnutom intervale, Ale vždy je to iba nájomné, nie rozdiel príjmov a výdavkov. Druhou výnimkou by mohla byť kombinácia časti podielových vlastníkov a časti prenajímateľov, ale to nemožno z otázky identifikovať. Treba si najprv ozrejmiť ekonomické skupiny a ekonomické vzťahy v hospodárskom subjekte. Potom každú riešiť osobitne, nie všetky dokopy.
1 0
cibka1 cibka1

cibka1 je offline (nepripojený) cibka1

Pochváliť
Zdravím, takže ešte raz a podrobne.
Sme lesné družstvo, vlastníci nám prenajali lesné a poľnohospodárske pozemky na základe nájomnej zmluvy, táto skutočnosť je zapísaná v katastri aj na lesnom úrade, kde nás následne zapísali ako obhospodarovateľov.
V zmluve je pri výške nájmu uvedené, že o výške nájmu rozhodne členská schôdza. Toto sa do zmluvy zaviedlo kvôli tomu, že nie každý rok vychádzajú rovnaké tržby. Družstvo má nejaké tržby za guľatinu, k tomu výdaje, čiže vyjde zisk. Na základe zisku (čo je rozdiel medzi príjmami a výdajmi) sa určí výška nájomného za lesné pozemky. Predstavenstvo nechcelo dať do zmluvy pevnú cenu nájomného, pretože každý rok nemusí byť rovnako úspešný, a v prípade že klesne cena guľatiny sa môže stať, že nebude z čoho platiť toto nájomné. Preto je v zmluve uvedené, že výšku nájomného schváli členská schôdza.
Nájomné sa zaúčtovalo do nákladov, vyplatilo ako rozhodla členská schôdza.

Lenže niektorí "väčší" vlastníci chcú odomňa potvrdenie o vyplatenom nájomnom. Niektorým sme to posielali poštou, iným sa vyplácalo v hotovosti.

Je pravda, že nemôžem vedieť, či tento vlastník (FO) neprenajíma ešte niekomu inému niečo iné (ako si správne uviedol, či už sa jedná o byt alebo garáž...).

V urbárskom spoločenstve vydáva účtovníčka potvrdenie o príjmoch, výdajoch, podielu a vyplatenom nájomnom. A takéto niečo chcú vlastníci aj odo mňa, ale nemám ani šajnu, aké potvrdenie im vystaviť.

Družstvo vzniklo v r. 2010, nájomné sa za r. 2010 vyplácalo v r. 2011 a preto sa nemôžem pozrieť ako sa to robilo roky dozadu, lebo teraz je vlastne prvý krát, kedy sa takéto nájomné v družstve vyplácalo...
0 0
druzstvo81 druzstvo81

druzstvo81 je offline (nepripojený) druzstvo81

Pochváliť
neviem si dať rady s účtom 428 v pozemkovom spoločenstve s práv. subjektivitou ktoré je v likvidácii.

v r. 2010 firma vstúpila do likvidácie k 1.6.2010, avšak do obdobia pred vstupom do likvidácie (JANUáR - MáJ)v r. 2010 vytvorila zisk, ktorý sa neprerozdelil s tým, že sa prerozdelí po ukončení likvidácie. Takže zisk bol preúčtovaný na účet 428. Ešte je tam zostatok zo starých rokov, ale to nie je veľká suma.
V r. 2010 firma ešte vykonávala činnosť, k 31.12.2010 sa urobila priebežná účtovná závierka, hospodárskym výsledkom za obdobie od júna do decembra bol zisk.
K 31.12.2011 však vychádza strata.
Zisk z minulých rokov sa použije na krytie straty, avšak, na účte 428 aj tak zostane veľká suma, pritom spoločenstvo má minimum prostriedkov na účte a v pokladni.

Čo urobiť s konečným zostatkom účtu 428?
0 0
a_je_to a_je_to

Pochváliť
cibka1 Pozri príspevok
Zdravím, takže ešte raz a podrobne.
Sme lesné družstvo, vlastníci nám prenajali lesné a poľnohospodárske pozemky na základe nájomnej zmluvy, táto skutočnosť je zapísaná v katastri aj na lesnom úrade, kde nás následne zapísali ako obhospodarovateľov.
V zmluve je pri výške nájmu uvedené, že o výške nájmu rozhodne členská schôdza. Toto sa do zmluvy zaviedlo kvôli tomu, že nie každý rok vychádzajú rovnaké tržby. Družstvo má nejaké tržby za guľatinu, k tomu výdaje, čiže vyjde zisk. Na základe zisku (čo je rozdiel medzi príjmami a výdajmi) sa určí výška nájomného za lesné pozemky. Predstavenstvo nechcelo dať do zmluvy pevnú cenu nájomného, pretože každý rok nemusí byť rovnako úspešný, a v prípade že klesne cena guľatiny sa môže stať, že nebude z čoho platiť toto nájomné. Preto je v zmluve uvedené, že výšku nájomného schváli členská schôdza.
Nájomné sa zaúčtovalo do nákladov, vyplatilo ako rozhodla členská schôdza.

Lenže niektorí "väčší" vlastníci chcú odomňa potvrdenie o vyplatenom nájomnom. Niektorým sme to posielali poštou, iným sa vyplácalo v hotovosti.

Je pravda, že nemôžem vedieť, či tento vlastník (FO) neprenajíma ešte niekomu inému niečo iné (ako si správne uviedol, či už sa jedná o byt alebo garáž...).

V urbárskom spoločenstve vydáva účtovníčka potvrdenie o príjmoch, výdajoch, podielu a vyplatenom nájomnom. A takéto niečo chcú vlastníci aj odo mňa, ale nemám ani šajnu, aké potvrdenie im vystaviť.

Družstvo vzniklo v r. 2010, nájomné sa za r. 2010 vyplácalo v r. 2011 a preto sa nemôžem pozrieť ako sa to robilo roky dozadu, lebo teraz je vlastne prvý krát, kedy sa takéto nájomné v družstve vyplácalo...
Podľa opisu zrejme ide práve o to ekonomické nájomné. Treba preštudovať najprv aspoň jednu z nájomných zmlúv. Potom zostaviť text vo worde – ako úradný list, s miestom pre vypísanie prenajímateľa, čísla zmluvy a jeho sumy nájomného. V texte by malo byť, že ... na základe dosiahnutých výsledkov bola schválená pre rok X jednotková cena nájomného .... za 1 ha výmery, krát .... výmera a .... nájomné . Vytlačiť viac kópií, perom každému vypísať meno, výmeru a sumu, pečiatka, podpis. Príjmy a výdavky tam nejdú, to iba u PS bez subjektivity, u družstva nie. Ak si k tomu pripojí ústrižok poukážky, kópiu výdavkového dokladu, alebo výpis z účtu, tak to ako potvrdenie musí stačiť.
1 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať