Sledovať
pozemkové spoločenstvá, urbáre
Dobrý deň,
v prvom rade sa vopred ospravedlňujem, keď som to zaradila do nesprávnej Porady.
Určite niekto z Vás vedie účtovníctvo pre pozemkové spoločenstvo, alebo urbár. Bola by som veľmi rada, keby sa niekto ozval, s kým sa môžem v niektorých problematických veciach poradiť. Keď môžem byť ešte presnejšia, pracuje niekto s takým PS, ktoré ma vybudovanú vlastnú pílu a na nej spracováva drevnú hmotu zo svojich lesov?
Veľmi pekne ďakujem.
Mária
v prvom rade sa vopred ospravedlňujem, keď som to zaradila do nesprávnej Porady.
Určite niekto z Vás vedie účtovníctvo pre pozemkové spoločenstvo, alebo urbár. Bola by som veľmi rada, keby sa niekto ozval, s kým sa môžem v niektorých problematických veciach poradiť. Keď môžem byť ešte presnejšia, pracuje niekto s takým PS, ktoré ma vybudovanú vlastnú pílu a na nej spracováva drevnú hmotu zo svojich lesov?
Veľmi pekne ďakujem.
Mária
S tou knihou je to všeobecne náročné, kým sa vydá a prejde redakčnými a jazykovými úpravami, tak legislatívne aj náplňovo zostarne. Zo samizdatu je riziko straty. Predá sa pár výtlačkov a o pár dní je na internete – zadarmo. To školenie ... možno koncom roka ... ak bude dobrá zhoda okolností a referencie na širší záujem.
Ešte by som mala jednu otázku, neviem ako je to ohľadne lesných ciest, tie sa nemajú učtovať do majetku na 021-stavby a odpisovať? budované vo vlastnej réžii sú mzdy, a následne ich oprava, čistenie odrážok, výroba nových odrážok ap., dodávateľ. spôsobom by to bola asi údržba 511, ale vo vlast. réžii sú to tiež mzdy. Odpíšte mi prosím, ako je to s tými lesnými cestami, ďakujem vopred.
Dobrý deň . Účtujem pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou, ktoré prijíma dotácie od pôdohospodárskej platobnej agentúry na podporu rozvoja lesov a pod.
Povazujete tieto príjmy oslobodené od dane podľa § 13 zákona o dani z príjmov?
Ako to účtujete?
Dakujem velmi pekne za pomoc.
Povazujete tieto príjmy oslobodené od dane podľa § 13 zákona o dani z príjmov?
Ako to účtujete?
Dakujem velmi pekne za pomoc.
Príjem dotácie sa účtuje na 221/346 a prídelový dokument podľa časového harmonogramu čerpania na 346/648,384. Pričom čiastka, čerpaná v roku poskytnutia je 648 a čiastka v budúcom roku 384, potom na 384/648. Ak by šlo nebodaj o minulý rok a ešte JÚ, tak pozri § 17, ods. 3, písm. h, tam je daňové zdôvodnenie aj pre postup v PÚ.
V § 13 ZoDP nie je uvedený taký druh príjmu pre oslobodenie. Je tam síce grant zo záväznej medzinárodnej zmluvy, ale to dotácia PPA asi nie je, je zo štátneho fondu. Oslobodené to síce nie je, ale keď sa to vyčerpá do nákladov, tak výnos z dotácie = náklady na jej čerpanie a daň z tejto transakcie nevyjde. Ale že náklady na čerpanie by boli daňovými nákladmi podľa § 19, ods. 2, písm. m, a výnos z dotácie ako oslobodený, to zrejme nie. Okrem neuvedenia v § 13 je to vylúčené aj v samotnom § 19/2/m.
Príjem dotácie sa účtuje na 221/346 a prídelový dokument podľa časového harmonogramu čerpania na 346/648,384. Pričom čiastka, čerpaná v roku poskytnutia je 648 a čiastka v budúcom roku 384, potom na 384/648. Ak by šlo nebodaj o minulý rok a ešte JÚ, tak pozri § 17, ods. 3, písm. h, tam je daňové zdôvodnenie aj pre postup v PÚ.
V prípade, že na bankovom účte evidujú len tu dotaciu z PPA + nejake bankove uroky ...tak zostatok na ucte 221 mam preklopit do podvojneho uctovnictva suvztazne s akym uctom? Mám to dat na 427 – Ostatné fondy?
Na urbár - pozemkové spoločenstvo, sa mi to vidí príliš účtovne skromné, žiadne počiatočné stavy .... To by ten urbár musel vzniknúť toho roku a nedávno dostať dotáciu. Ak v urbári okrem toho, čo si napísala fakt nič iné nemáš, tak ani niet veľmi čo preklápať. Iba účtuješ ... príjem dotácie 221/346, predpis dotácie, o ktorom sme písali 346/648,384, úroky 221/662, bankové poplatky 568/221. Pasíva, okrem prípadného 384 zatiaľ nie sú. Na 427 nemožno v prvom roku otvárať účtovníctvo, to sú účelové fondy z rozdeleného zisku ... a ten zatiaľ neuvádzaš.
Na urbár - pozemkové spoločenstvo, sa mi to vidí príliš účtovne skromné, žiadne počiatočné stavy .... To by ten urbár musel vzniknúť toho roku a nedávno dostať dotáciu. Ak v urbári okrem toho, čo si napísala fakt nič iné nemáš, tak ani niet veľmi čo preklápať. Iba účtuješ ... príjem dotácie 221/346, predpis dotácie, o ktorom sme písali 346/648,384, úroky 221/662, bankové poplatky 568/221. Pasíva, okrem prípadného 384 zatiaľ nie sú. Na 427 nemožno v prvom roku otvárať účtovníctvo, to sú účelové fondy z rozdeleného zisku ... a ten zatiaľ neuvádzaš.
Za doterajsiu činnost mali len prijem dotacie na bankovy ucet, pripadne príjmy z predaja dreva (tieto prijmy boli potom vyplatené podielnikom) a co sa týka výdavkov tak len nejaky nakup kancelárskych potrieb a pod.
Takze realne maju k 31.12.2011 len nejaky zostatok v pokladni a bankovom účte. (nic ine neevidovali L )
Cize ked k 1.1.2012 bolo potrebne preklopit jednoduché na podvojné účtovníctvo tak zostatky
Pokladna - 701/211
Bankový účet 701/221
...a súvztazne neviem co tam mam dat ??? L
No oni doteraz viedli jednoduché uctovnictvo (od roku 2009).
Za doterajsiu činnost mali len prijem dotacie na bankovy ucet, pripadne príjmy z predaja dreva (tieto prijmy boli potom vyplatené podielnikom) a co sa týka výdavkov tak len nejaky nakup kancelárskych potrieb a pod.
Takze realne maju k 31.12.2011 len nejaky zostatok v pokladni a bankovom účte. (nic ine neevidovali L )
Cize ked k 1.1.2012 bolo potrebne preklopit jednoduché na podvojné účtovníctvo tak zostatky
Pokladna - 701/211
Bankový účet 701/221
Pokladna - 701/211
Bankový účet 701/221
Treba preskúmať pôvod zostatku peňazí, dôkladnou inventarizáciou jednoduchého účtovníctva, vrátane nevyrovnaných pohľadávok a záväzkov. Práve od ich povahy sa odvodzuje, na aký účet pasív sa otvoria PS v PÚ. Treba si preštudovať Postupy prechodu z JÚ do PÚ pre FO, lebo o inom lepšom metodickom materiáli zatiaľ neviem. V priebehu súpisu pohľadávok a záväzkov a štúdia metodiky uvidíš, ako sa Ti problém, ktorý bol iba v troch účtoch 211,221, 701 rozbalí aspoň na 10 aj viac účtov.
Generálny problém je v tom, že od 1.1.2012 musia všetky PS s právnou subjektivitou prejsť na PÚ, zo zákona, ale postupy pre tento prechod /pre PO z PO, nie z FO do FO/ doposiaľ neboli vydané /ibaže by áno ? ... nestíham sledovať FS/. S týmto budú mať obrovský problém všetky PS, účtujúce doposiaľ v JÚ, vrátane roka 2012. A to tým väčší, čím na neskoršie si to odložia. Síce im pribúdajú nejaké drobné informácie, ale výrazne sa im skracuje čas na štúdium metodiky prechodu a detailnú prípravu podkladov z JÚ, práve pre to otvorenie PS k 1.1.2012.
Pasíva – zdroj a pôvod tých peňazí môžu pochádzať: z hospodárskeho výsledku minulých rokov, či už rozdeleného, alebo nie = 431, 428, z nevyčerpanej dotácie 384, z neuhradených záväzkov 321, 365, 364, 379, 331 ... nevyčerpanej rezervy 451 ... atď. Pomôžu zostatky knihy záväzkov k 31.12.2011, aj dohľadanie ostatných neevidovaných pohľadávok a záväzkov. Napr. taká dppo 2011 ... málokto ju eviduje v záväzkoch roka 2011 ... a ako pasívny zostatok sa musí otvoriť v PS. Každý zostatok musí byť rozpísaný do detailu ešte pred otvorením PS. To sa nedá vymyslieť, iba vyhľadať a spísať na sumu rovnú zostatku tých peňazí. Potom je to už ľahké. Treba s však uvedomiť, že pri prechode z JÚ do PÚ sa koriguje aj hospodársky výsledok z roku 2011, cez súbežné 548 a 648. Lebo ak je tam z roku 2011 nejaká neuhradená faktúra za drevo, tak musí ísť v PÚ do 648 ihneď po otvorení PS, nie až potom, keď ju odberateľ uhradí. Rovnako, ak je tam neuhradená výplatná listina za odmeny za 12/2011, tak ide do nákladov 548 hneď po otvorení PS 2012, nie až keď sa vyplatí. To všetko máš opísané a zdôvodnené v tých Postupoch pre prechod JÚ – PÚ.
Dovolím si zareagovať k postupom pre prechod z JU na PU. Dávala som požiadavku na finančný úrad, aby vydali usmernenie v tomto smere a bohužiaľ ma odkázali na daňového poradcu, alebo audítora. Takže neviem, či sa nejakého usmernenia vôbec v najbližšej dobe dočkáme. Rada by som spoznala audítora, alebo daňového poradcu, ktorý pozná problematiku pozemkových spoločenstiev.
Dovolím si zareagovať k postupom pre prechod z JU na PU. Dávala som požiadavku na finančný úrad, aby vydali usmernenie v tomto smere a bohužiaľ ma odkázali na daňového poradcu, alebo audítora. Takže neviem, či sa nejakého usmernenia vôbec v najbližšej dobe dočkáme. Rada by som spoznala audítora, alebo daňového poradcu, ktorý pozná problematiku pozemkových spoločenstiev.
Podobné to bude asi aj s metodickými centrami MF a DRSR. Na školeniach, kde je lektor audítor, daňový poradca, alebo metodický pracovník drsr, dostaneš odpoveď iba ak všeobecnú, pre všetky druhy podnikania, bez zohľadnenia špecifických odlišností. Vedel by som o tom rozprávať, ale načo, je to jednoducho mimo nich. Česť výnimke, ktorá sa napriek opísaným negatívnym predpokladom môže objaviť.
Debaty neslúžia na otázky.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.