Sledovať
VELOX, DURISOL, YTONG ALEBO KLASIKA POROTHERM???
Viem, ze uz vela bolo pisane z coho stavat a ziadny material nie je 100% idealny. Mozete mi poradit k comu sa najviac priklanate ak chceme setrit energiu na jednej strane, prirodu a ziv.prostredie na druhej a aj cenove hladisko je viac-menej dolezite???? dik M.
som taká aká som
Pochváliť
Na durisol som počula od známych, že sa s ním dobre pracuje a ak má v sebe aj zatepľovaciu zložku, naozaj stačí len presné kladenie a zalievanie a tiež je to ekol. materiál. V okolí Nitry som tiež videla už pár stavieb, ktoré sa z neho stavajú. Keď sme my uvažovali o stavbe, durisol bol jednou z možností.
Staval som z porotermu je to dobre ale keby som znova tak jednoznacne presne tvarnice Ypor Ytong Hebel takmer je to jedno ale žiadne fory piesku vapna cementu -zarobím kleber a idem takmer na minimeter presne žiadne omietanie obklady lepim rovno na kvadre. Aj izolacia sa lepi rovno na kvader bez omietania.Keby som mal ten rozum a skusenosti čo mam teraz tak celý dom ja z presných tvarnic a ušetrím tisice a týždne za omietky.
Boro
Boro
Staval som z porotermu je to dobre ale keby som znova tak jednoznacne presne tvarnice Ypor Ytong Hebel takmer je to jedno ale žiadne fory piesku vapna cementu -zarobím kleber a idem takmer na minimeter presne žiadne omietanie obklady lepim rovno na kvadre. Aj izolacia sa lepi rovno na kvader bez omietania.Keby som mal ten rozum a skusenosti čo mam teraz tak celý dom ja z presných tvarnic a ušetrím tisice a týždne za omietky.
Boro
Boro
Ak ti ide o šetrenie enrgií a ochranu životného prostredia (a uvažuješ aj s energiami spotrebovanými pri výrobe materiálu) odporučil by som ti postaviť dom na báze dreva alebo slamy - no v tunajších pomeroch by si sa nestretol s porozumením okolia (najmä čo sa týka slamy - aj keď je to vo svete overené)... Žiadny z uvedených materiálov nemá nejaké výrazné nedostatky alebo prednosti. Treba si uvedomiť, že konštrukcia postavená z materiálu, korý má zabudovanú tepelnoizolačnú vložku nikdy nebude dosahovať také tepelnoizolačné parametre ako konštrukcia zateplená rovnakou hrúbkou rovnakého TI materiálu klasickým kontaktným zatepľovacím systémom, čo je spôsobené tepelnými mostami, ktoré sa nachádzajú v každej jednej takejto tvarovke pri spoji vnútornej a vonkajšej nosnej steny tvarovky. Každopádne doporučujem materiály na báze pórobetónu alebo keramiky. Dôvodom je nízka prácnosť (možnosť lepenia na tenkú vrstvu lepidla) a možnosť zatelenia prakticky akoukoľvek hrúbkou akejkoľvek izolácie.

p.s. Ale lepit sa da dnes uz aj tehla, netreba maltu. Ytong je zasa vyhodnejsi na svojpomoc, praca je rychlejsia a potom sa jednoduchsie robia rozvody, omietky. Ale fakt treba zateplovat aspon 10cm, idealne 15cm, aby bol rosny bod v zatepleni, nie ytongu.
Bohuzial ludia maju zazite ze ked zateplovat, staci 5cm...co narobis...
p.s. Ale lepit sa da dnes uz aj tehla, netreba maltu. Ytong je zasa vyhodnejsi na svojpomoc, praca je rychlejsia a potom sa jednoduchsie robia rozvody, omietky. Ale fakt treba zateplovat aspon 10cm, idealne 15cm, aby bol rosny bod v zatepleni, nie ytongu.

Co preco nie v Ytongu? Pod pojmom rosny bod si predstavujem bod, kde kondenzuje voda. Ku kondenzacii pride vzdy, ale ma k nej prist v zatepleni a nie medzi zateplenim a stenou. Ytong nedokaze regulovat vlhkost ako tehla, prepusti jej viac von, takze ked je malo zateplenia, je este viac vlhkosti medzi zateplenim a stenou ako pri tehle. Preto ytong bud nezateplovat vobec alebo potom poriadne. Moja specializacia v stavebnictve je vseved.
Co preco nie v Ytongu? Pod pojmom rosny bod si predstavujem bod, kde kondenzuje voda. Ku kondenzacii pride vzdy, ale ma k nej prist v zatepleni a nie medzi zateplenim a stenou. Ytong nedokaze regulovat vlhkost ako tehla, prepusti jej viac von, takze ked je malo zateplenia, je este viac vlhkosti medzi zateplenim a stenou ako pri tehle. Preto ytong bud nezateplovat vobec alebo potom poriadne. Moja specializacia v stavebnictve je vseved.
Debaty neslúžia na otázky.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.
Ak máte otázku založte otázku, pomôžete tak spraviť Poradu prehľadnou databázou riešení.