Zavrieť

Porady

Tlakový hrniec

Včera nám pribudol ku kuchynskej výbavy tlakový hrniec. Prosím o rady a tipy ako v ňom variť, doby varenia a pod. V príbalovom letáku boli len stručné údaje ako ho obsluhovať.Ďakujem.
Usporiadat
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

Ja mám tiež tlakový hrniec a som s ním spokojná. Hov.polievku varím tak 1-1,5 hod. keď začne pomaly vrieť tak hrniec zavriem a najmenší plameň na plyn.sporáku, kur.polievku 1 hod. , bravč.guľaš 35 - 40 minút, hov.dusené tiež podľa mäsa tak asi do 1 hod..Musíš sama na to prísť. Ja som to skúšala dovtedy kým som sama prišla nato, čo ako dlho variť.
0 0
SERVIS SERVIS

SERVIS je offline (nepripojený) SERVIS

Hov.polievka sa nezakalí?
0 0
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

MarcelkaT Pozri príspevok
Ja mám tiež tlakový hrniec a som s ním spokojná. Hov.polievku varím tak 1-1,5 hod. keď začne pomaly vrieť tak hrniec zavriem a najmenší plameň na plyn.sporáku, kur.polievku 1 hod. , bravč.guľaš 35 - 40 minút, hov.dusené tiež podľa mäsa tak asi do 1 hod..Musíš sama na to prísť. Ja som to skúšala dovtedy kým som sama prišla nato, čo ako dlho variť.
Predpokladám, že hovoríme o kuchte, ktorú ja používam už 20 rokov, ale Tvoje časy varenia v nej sa mi zdajú veľmi dlhé:
-hov. mäso varím najviac 40 min a je úplne rozpadávajúce sa

- kuraciu polievku max. 20 min.
- bravčové mäso 20-30.min a toľko aj teľacie mäso.
- napr.. šošovicovú polievku 15 - 20 min.

Možno je to odlišne meraný čas, lebo ja keď jedlo naložím ochutím, hneď zavriem a keď začne ventil syčať stíšim plyn na minimum a od tohoto okamihu počítam čas.

akékoľvek jedlo v ňom pripravíš obvyklým spôsobom zavrieš a varíš. Ja mám kuchtu veľmi rada
Hov. polievka sa nezakalí.
0 0
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

Áno myslím kuchtu, ale zrejme ja mám trochu staršiu a možno aj iný typ. Hov.polievka sa nezakalí. Sú rôzne typy tlak.hrncov, ja rozmýšľam o novom a pozerám povšelijakých a nevie sa celkom rozhodnúť. Je toho na výber.
0 0
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

MarcelkaT Pozri príspevok
Áno myslím kuchtu, ale zrejme ja mám trochu staršiu a možno aj iný typ. Hov.polievka sa nezakalí. Sú rôzne typy tlak.hrncov, ja rozmýšľam o novom a pozerám povšelijakých a nevie sa celkom rozhodnúť. Je toho na výber.
Áno, ja som tiež prešla už viacerými typmi a prevedením - teraz mám dve nerezové, resp. z nehrdz. ocele, ale pripra
vovala som vždy rovnako a verte neverte niekedy varím v oboch naraz
0 0
MAISI MAISI

MAISI je offline (nepripojený) MAISI

Ja používam tlakový hrniec už 30 rokov. Zo začiatku boli hliníkové- čo je terza už nevyhovujúci materiál. Teraz používam nerezové a verte alebo nie mán 3 kusy. V jednom varím polievku - ktorá sa nezakalí- v duhom nejaké dusené mäso a v treťom zemiaky, ktoré varím 5 min. a vypnem. A mám ich rôznej veľkosti 8 lt, 6 lt a 2,5 lt. V podstata ja nepoužívam iné hrnce. A bravčové mäso varím len 10 min. a vypnem sporák, ono sa to potom varí ešte ďalších 10 min. než sa hrniec celkom vytlakuje. A samozrejme, že hrniec po naplnení ihneď zatvorím a keď začne vrieť tak ho stíšim a od toho času počítam čas varenia.Takže ja hrniec každý krát vypnem o 10 min. skorej ako predpokladam že je to uvarené. A kedy je uvarené na to sama postupne prídeš.
Keď varíš v tlakových hrncoch vzniká veľká úspora energií a hlavne času a potraviny si zachovávajú všetky vitamíny.
Ja začínam obed variť o 10.30 (a to len si všetko začínam pripravovať) a
o 12.00 nám už celý obed uvarený.
Takže prajem veľa spokojnosti s používaním tlakového hrnca.
0 0
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

evina Pozri príspevok
Áno, ja som tiež prešla už viacerými typmi a prevedením - teraz mám dve nerezové, resp. z nehrdz. ocele, ale pripra
vovala som vždy rovnako a verte neverte niekedy varím v oboch naraz
Viac hláv, viac dobrých rad. Ja tiež chcem si kúpiť nerezový aj väčší aj menší. Som s tým svojim "starším hrncom nerezovým" síce spokojná, ale ako píšete dá sa aj rýchlejšie a uspornejšie variť. Ďakujem a prajem príjemné sviatky.
0 0
vieroslava vieroslava

vieroslava je offline (nepripojený) vieroslava

Tiež používam tlakový hrniec v podstate celý život. Naučila som sa to od mojej mamy, ktorá ho tiež používala. Voľakedy ich u nás nebolo dostať a prvý hrniec sme mali z Maďarska, hliníkový, máme ho dodnes, ale už v ňom nevarím. V dnešnej dobe mi chýbajú na našom trhu práve tie menšie 2,5 litrové. Sú jedlá, ktoré vlastne bez tlakového hrnca ani neviem uvariť (napr. ryžu). Tlakový hrniec je vynikajúca vec a hlavne dobrý šetrič energie.
0 0
MAISI MAISI

MAISI je offline (nepripojený) MAISI

Tie menšie tlakové hrnce sú dostať ako súprava buď 8 lt a 2,5 lt alebo 6 lt a 2,5 lt potom táto súprava má jednu pokrievku ako normálny tlakový hrniec teda s ventilkami a jednu sklenenú pokrievku ale všetko môžete použiť na obidva hrnce ako potrebuješ.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Davaj si pozor na funkcnost poistky, najma ked varis fazulu a podobne. Videl som u mamy, co dokaze vybuchnuty tlakac, zdemolovany elektricky sporak, v strope diera poriadna. Takze je treba davat pozor na poistku a na tlakovy ventil, pretoze je to tlakova nadoba , ci chceme, ci nie. Tak, ako u vsetkych veci, ktore su spojene s tlakom, plynom, teplotou a podobne. Ale nemaj z toho strach, to iba na vedomie, ze opatrnosti nikdy nie je dost.
0 0
MAISI MAISI

MAISI je offline (nepripojený) MAISI

Nemusíš mať strach. Teraz tieto novšie tlakové hrnce nie ako tie čo boli pred 20 rokmi. Vtedy tam bola poistka, ktorá vtedy keď sa teplota neznížila, tak vyrazila a všetko išlo sňou (vlastní skúsenosti). Tieto novodobé majú 2 ventilky a keď k niečomu príde tak para začne unikať aj jedným aj druhým ventilkom a nič sa nestane. Ale mám na mysli nie tie za 1900.- Sk,(jeden ventil) ale cca za 4200.- Sk. Len bez obavy si zadovážte tlakový hrniec a uvidíte ako budete s tým spokojný.
0 0
martulienka67 martulienka67

martulienka67 je offline (nepripojený) martulienka67

obyčajná manželka a mama 2 synov ...viac
Vieroslava, prosím Ťa, ako robíš ryžu v tlakovom hrnci? Ďakujem za odpoveď.
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
MAISI Pozri príspevok
Ja používam tlakový hrniec už 30 rokov. Zo začiatku boli hliníkové- čo je terza už nevyhovujúci materiál. Teraz používam nerezové a verte alebo nie mán 3 kusy. V jednom varím polievku - ktorá sa nezakalí- v duhom nejaké dusené mäso a v treťom zemiaky, ktoré varím 5 min. a vypnem. A mám ich rôznej veľkosti 8 lt, 6 lt a 2,5 lt. V podstata ja nepoužívam iné hrnce. A bravčové mäso varím len 10 min. a vypnem sporák, ono sa to potom varí ešte ďalších 10 min. než sa hrniec celkom vytlakuje. A samozrejme, že hrniec po naplnení ihneď zatvorím a keď začne vrieť tak ho stíšim a od toho času počítam čas varenia.Takže ja hrniec každý krát vypnem o 10 min. skorej ako predpokladam že je to uvarené. A kedy je uvarené na to sama postupne prídeš.
Keď varíš v tlakových hrncoch vzniká veľká úspora energií a hlavne času a potraviny si zachovávajú všetky vitamíny.
Ja začínam obed variť o 10.30 (a to len si všetko začínam pripravovať) a
o 12.00 nám už celý obed uvarený.
Takže prajem veľa spokojnosti s používaním tlakového hrnca.
Používam tlakový hrniec od dôb, keď sme tomu hovorili kuchta, tiež vyše 30 rokov, varím v ňom takmer všetko! Ale niet nad hovädziu polievku, ktorá jemnulinko bubloce na šporáku už o 8 hodine ...
Môj prvý hrniec - ešte hliníkový - stále používame: pečieme si v ňom pukance.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Rozalka Pozri príspevok
Používam tlakový hrniec od dôb, keď sme tomu hovorili kuchta, tiež vyše 30 rokov, varím v ňom takmer všetko! Ale niet nad hovädziu polievku, ktorá jemnulinko bubloce na šporáku už o 8 hodine ...
Môj prvý hrniec - ešte hliníkový - stále používame: pečieme si v ňom pukance.
Úplne s tebou Rozalka súhlasím... ale poprosím ťa, napíš ako robíš tie pukance...ja mám tie hliníkové doma ešte dva...malý aj veľký. Hoci tiež už dnes polievku varím v normálnom hrnci, ale kedysi boli tieto hrnce maximálne využívané. Ja zase dnes ešte ich používam na španielske vtáčky, lebo pri tej hovädzine jeden nikdy nevie...
0 0
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

ja zas zháňam tlakový hrniec so sklenenou pokrievkou
Rozalka, pukance ja robím veľmi často, daj tip, ako sa to robí v kuchte?
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Heni Pozri príspevok
Rozalka, pukance ja robím veľmi často, daj tip, ako sa to robí v kuchte?
Asi tak ako aj v bežnom hrnci: Nalejem na spodok kuchty trošinku oleja, nasypem pukance vhodné na pukanie, posolím, zakryjem vrchnákom a dám piecť. Sú dosť rýchlo hotové - ja to odhadujem podľa zvuku: to tam praskoce a pukoce.
0 0
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

Rozalka Pozri príspevok
Asi tak ako aj v bežnom hrnci: Nalejem na spodok kuchty trošinku oleja, nasypem pukance vhodné na pukanie, posolím, zakryjem vrchnákom a dám piecť. Sú dosť rýchlo hotové - ja to odhadujem podľa zvuku: to tam praskoce a pukoce.
a zakryješ už hned od začiatku, ešte za studena? alebo už ked sa pražia?
a nevadí im, že nie sú premiešavané?
a nie sú potom zvädnuté, kedže ich vyberieš až ked sa hrniec dá otvoriť?
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Heni Pozri príspevok
a zakryješ už hned od začiatku, ešte za studena? alebo už ked sa pražia?
a nevadí im, že nie sú premiešavané?
a nie sú potom zvädnuté, kedže ich vyberieš až ked sa hrniec dá otvoriť?
V podstate ich ani nemusíš zatvoriť, stačí prikryť, aby nevyskákali ti pukance. Premiešavam občasným potriasaním.
Ak hrniec zatvoríš, dá sa otvoriť takmer hneď, pretože tam nevzniká podtlak (nie je veľmi z čoho).
0 0
vieroslava vieroslava

vieroslava je offline (nepripojený) vieroslava

martulienka67 Pozri príspevok
Vieroslava, prosím Ťa, ako robíš ryžu v tlakovom hrnci? Ďakujem za odpoveď.
Rozpražím na oleji nakrájanú cibuľku. 1 hrnček dobre premytej ryže vysypem na olej s cibuľkou, trochu popražím, posolím a zalejem 1,5 hrnčekom vody. Zavriem a nechám 10 min. od zavretia variť na stíšenej teplote tak, aby to len trochu syčalo. Potom to vypnem a nechám to ešte cca 10 min. na teplej platni dôjsť. Takto varím na sklokeramickej doske. Predtým na plyne som varila ryžu 10 min. od času, ked začala kuchta trochy syčať.
Nikdy sa mi nestalo, že by ryža bola zlepená, prihorená alebo nedovarená.
Zásada je: na 1 diel ryže - 1,5 dielu vody.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať