Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Pochváliť
Takže pokúsim sa , je to vo veľkej dávke , lebo malú neovládam :
2 čerstvé bravč.kolená
2 údené bravč.kolená
2 paprčky
čisté kože - čím viac tým lepšie
2 mrkvy
1 petržlen
zeller
kaleráb
cibuľa
2 strúčiky cesnaku pri varení
soľ,vegeta,celé čierne korenie,bobkový list
červená mletá paprika na posypanie do tanierov
ľubovný počet strúčikov cesnaku na tanier
2 káv.lyž.octu
Všetko dám variť do rozmerovo prijateľného hrnca /v mojom prípade veľký,rozmer zámerne neuvádzam/zalejem vodou tak, aby bolo všetko ponorené a aj trošku viac .Varím 6 hodín , čím viac varím , tým lepšie huspenina stuhne , lebo sa kože dobre vyvaria .Zo začiatku dávam zovrieť na najväčší plameň a potom prekladám na najmenší plameň a ešte aj stíšim .Nesmie silno vrieť , celú dobu varenia len pomaličky , aby huspenina nebola zakalená .Musí byť pekná čistá ,priehladná.5 minút pred dovarením pridám 2 káv.lyžicky octu do vývaru , nechám ešte trošku spolu povrieť a vypnem .
Ak mám všetko uvarené/ mäso po takom čase by sa malo oddeľovať od kosti/ vyberiem kolená , odstránim mastné mäso a dokonale očistím každý kúsok , aby tam nebolo mastne .
Toto mäsko rozdelím do hlbokých tanierov / počet 18-20 / , do každého taniera dám 3-4 ks cesnaku - vopred pripraveného a najkrájaného na kolieska a posypem trošku s červenou mletou paprikou .Takto pripravené taniere pozalievam precedeným vývarom a to tak , že s naberačkou rozčerím vývar , aby som sa vyhla mastnému .
Nechám v tanieroch vychladnúť a potom ukladám do vopred vyprázdnenej chladničky .
A potom už nasleduje pokojný víkend , lebo mám od rodiny pokoj až do nedele večera , nakoľko to majú ako medzi jedlo.
a pritom poteším veľmi aj moju svokru .
Dobrú chuť .
Ešte doplním: ak náhodou príde nečakaná návšteva , tak robím tak , že jemne nožíkom prejdem po okraji taniera , aby som uvolnila boky huspeniny priložím opačne plytký tanier , preklopím huspeninu
na plytký tanier , ozdobím cibuľkou , polejem octom . Pekne to vyzerá .
2 čerstvé bravč.kolená
2 údené bravč.kolená
2 paprčky
čisté kože - čím viac tým lepšie
2 mrkvy
1 petržlen
zeller
kaleráb
cibuľa
2 strúčiky cesnaku pri varení
soľ,vegeta,celé čierne korenie,bobkový list
červená mletá paprika na posypanie do tanierov
ľubovný počet strúčikov cesnaku na tanier
2 káv.lyž.octu
Všetko dám variť do rozmerovo prijateľného hrnca /v mojom prípade veľký,rozmer zámerne neuvádzam/zalejem vodou tak, aby bolo všetko ponorené a aj trošku viac .Varím 6 hodín , čím viac varím , tým lepšie huspenina stuhne , lebo sa kože dobre vyvaria .Zo začiatku dávam zovrieť na najväčší plameň a potom prekladám na najmenší plameň a ešte aj stíšim .Nesmie silno vrieť , celú dobu varenia len pomaličky , aby huspenina nebola zakalená .Musí byť pekná čistá ,priehladná.5 minút pred dovarením pridám 2 káv.lyžicky octu do vývaru , nechám ešte trošku spolu povrieť a vypnem .
Ak mám všetko uvarené/ mäso po takom čase by sa malo oddeľovať od kosti/ vyberiem kolená , odstránim mastné mäso a dokonale očistím každý kúsok , aby tam nebolo mastne .
Toto mäsko rozdelím do hlbokých tanierov / počet 18-20 / , do každého taniera dám 3-4 ks cesnaku - vopred pripraveného a najkrájaného na kolieska a posypem trošku s červenou mletou paprikou .Takto pripravené taniere pozalievam precedeným vývarom a to tak , že s naberačkou rozčerím vývar , aby som sa vyhla mastnému .
Nechám v tanieroch vychladnúť a potom ukladám do vopred vyprázdnenej chladničky .

A potom už nasleduje pokojný víkend , lebo mám od rodiny pokoj až do nedele večera , nakoľko to majú ako medzi jedlo.
a pritom poteším veľmi aj moju svokru .Dobrú chuť .
Ešte doplním: ak náhodou príde nečakaná návšteva , tak robím tak , že jemne nožíkom prejdem po okraji taniera , aby som uvolnila boky huspeniny priložím opačne plytký tanier , preklopím huspeninu
na plytký tanier , ozdobím cibuľkou , polejem octom . Pekne to vyzerá .
Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Pochváliť
vzhľadom na nechránený prístup k profilu zo strany neregistrovaných užívateľov vymazané všetky osobné údaje ...viac
Pochváliť
Postup a zloženie je približne všade rovnaký; občas zvykneme urobiť malý "tuning" : napr. nahradíme údené kolienka údenou krkovičkou (resp. ešte pridáme; v akcii je dokonca lacnejšia ako kolienko) - to pre tých čo majú radi viacej mäska...
knihomol I. stupňa
Pochváliť
Aj my máme rovnaký postup ako Zita, len dochutenie cesnakom je u nás trošku iné. Na nádobu, do ktorej prelievam vývar dám čistú kuchynskú utierku, roztlačím 5-6 strúčikov cesnaku, dám ich na utierku a cez to prelievam vývar.
Huspenina je veľmi dobrá vec ale čo dom, kraj je iný postup varenia. U nás čo som odkukala od mojej mamy a varím to už dosť dlho tak to robím nasledovne:
1 zadné údené koleno väčšie
2 paprčky údené
košky údené keď máte ak nie tak bez nich.
Koleno a paprčky dobre umyjem pod teplou vodou a zároveň oškrabem od chlpou a od prípadných nečistou. Dám do hrnca a zalejem toto mäso ja mám odmerané asi 6 litrami vody a nech nezabudnem pridám 1 - 2 očistené strúčiky cesnaku. Huspeninu dám variť s tým že zo začiatku zberám šuminy aby bola krásne čistá a číra a potom nechám pomaly vrieť, keď ju postavím okolo 10,00 ráno tak okolo 19,30 ju dávam na taniere.
1 zadné údené koleno väčšie
2 paprčky údené
košky údené keď máte ak nie tak bez nich.
Koleno a paprčky dobre umyjem pod teplou vodou a zároveň oškrabem od chlpou a od prípadných nečistou. Dám do hrnca a zalejem toto mäso ja mám odmerané asi 6 litrami vody a nech nezabudnem pridám 1 - 2 očistené strúčiky cesnaku. Huspeninu dám variť s tým že zo začiatku zberám šuminy aby bola krásne čistá a číra a potom nechám pomaly vrieť, keď ju postavím okolo 10,00 ráno tak okolo 19,30 ju dávam na taniere.
Konateľ
Pochváliť
Tak u nás sa varí bez údeného, len koleno , nožičky a kože + zelenina.A ja ju varím v kuchte.Nikto mi neverí že je krásne čistá a po 3 hodinách varenia keď stuhne tak ju ani z taniera nevytrasiem.
z malickosti sa sklada svet. ...viac
Pochváliť
so vsetkym vyssie popisanym suhlasim. snad na usetrenie miesta v chladnicke napisem, ze nam 18 tanierov nevojde - preto my to lejeme do pekaca
a potom si odkrojime podla potreby.
a potom si odkrojime podla potreby.