Ja som ohladne stravy písala do poradcu podnikatela /nakupujem stravu s DPh -cena jedného lístka je 54,60+10,40 DPH =65 s DPH / a dostala som nasledujúcu odpoved :
VEC: Odpoveď na otázku
Na Vašu otázku zo dňa 25. februára 2005 Vám zasielame nasledovnú odpoveď:
Z pohľadu dane z príjmov
Podľa § 19 ods. 2 písm. c) bod 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov príspevky na stravovanie zamestnancov sú daňovým výdavkom, ak sú poskytované za podmienok ustanovených v § 152 Zákonníka práce. Podľa tohto ustanovenia zamestnávateľ je povinný zamestnancovi zabezpečiť stravovanie a zároveň prispieť na stravovanie. Výška príspevku je najmenej 55 % z ceny jedla, najviac však na každé jedlo vo výške 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách (55 % z 80 Sk = 44 Sk). Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok zo sociálneho fondu.
Firma z fakturovanej sumy zaúčtuje do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane príspevok, ktorý zamestnávateľ poskytuje zamestnancom v súlade s § 152 Zákonníka práce (v rozpätí od 55 % ceny jedla do 55 % stravného podľa rozhodnutia zamestnávateľa), zostávajúcu časť fakturovanej sumy zaúčtuje ako výdavok neovplyvňujúci základ dane. Úhrada od zamestnancov sa zaúčtuje do príjmov neovplyvňujúcich základ dane.
Z pohľadu DPH
Zamestnávateľ - platiteľ DPH, poskytuje svojim zamestnancom stravu (ktorú sám kúpil od iného platiteľa). Za dodanie stravy je povinný odviesť DPH. Základom dane je cena, za ktorú stravu zamestnancom predáva, pričom základ dane je v zmysle § 22 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov:
- zvýšený o poskytnutý príspevok – v danom prípade 2 Sk a
- znížený o samotnú DPH.
Z uvedeného vyplýva, že i keď zamestnanec zaplatí za stravu menej ako zaplatil zamestnávateľ dodávateľovi stravy (o 2 Sk), DPH odvedie v rovnakej výške, ako si sám uplatnil – t. j. 10,40 Sk.
S pozdravom oddelenie Služieb zákazníkom
-z tejto odpovedi som mierne znechutená, čakala som úplne inú radu-ešte stále neviem ako stravu správne v JU účtovať a kolko mi má vlastne dat zamestnanec za lístok ...