Zavrieť

Porady

Maďarský guláš

Mám strašne rada maďarský guláš, ale neviem celkom presne ako sa robí. No v nedeľu som sa rozhodla, že to bude na obed.

Ja robím z hovädzieho mäsa, popražím cibuľku na oleji, pridám mäso, aby sa udusilo, trošku korenia, papriky, bôbkový list, a nechám variť pokiaľ nezmäkne, ak treba podlejem vodou. Potom pridám lečo. Nechám dovariť a jeto.
No môj mangel experimentátor (nakoľko som mala papierovačky, tak som ho poprosila, nech to dokončí on), tam dal aj sušené slivky a mám taký pocit, že aj citrónovú šťavu, mňam, to bolo fakt dobré.

Ak má niekto originál recept na maďarský guláš, prosím pricapte ho. Ja to robím len tak, ako si myslím, že by to mohlo byť. Ale už by som vyskúšala aj originál.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Zita4 je offline (nepripojený) Zita4

    Zita4
    Našla som na nete:

    Maďarský guláš
    Budeme potrebovať:
    400 g hovädzieho mäsa na guláš, 60 g údenej slaniny, kúsok červenej zeleninovej papriky, 2 lyžice paradajkového pretlaku (kečupu), 2 cibule, 2 mladé cibuľky, 1 lyžica masti, mäsový vývar, 1 čajová lyžička sladkej mletej červenej papriky, štvrť čajovej lyžičky štipľavej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

    Postup práce:
    Slaninu nakrájame na malé kocky, opražíme na masti, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme dozlata. Mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky, primiešame k cibuli a za stáleho miešania opražíme. Osolíme, okoreníme a odstavíme. Pridáme sladkú a štipľavú papriku, podlejeme mäsovým vývarom (môžeme aj vodou), pridáme paradajkový pretlak a udusíme domäkka. Počas dusenia podlievame. Hotové ozdobíme mladou cibuľkou nakrájanou na kolieska a červenou zeleninovou paprikou. Podávame s chlebom.

    Evaman je offline (nepripojený) Evaman

    Evaman
    Ja to robím podobne ako píše Zitka, len ešte pridávam čerstvú papriku, takú tú mäsitú nakrájanú na kocky a ešte gulášové korenie - kupujem to v tej tube také krémové , aj sa tak volá - gulášové. Vyrábajú ho maďari ,obšas ho kupujem v Maďarsku lebo tam majú aj veľké balenia ale dostať ho aj u nás.A tiež kupujem aj krémovú papriku pálivú alebo sladkú. Jedlo má potom úplne inú chuť ako keď pridám len mletú papriku.
    Ale myslím , že najlepší maďarský guláš je kotlíkový robený vonku v prírode ..

    pyton je offline (nepripojený) pyton

    pyton
    Pridávam lákavý :p HOSPODSKÝ GULÁŠ

    Jak zvládnout doma hospodský guláš
    „Říká se, že v domácích podmínkách se nedá napodobit. Tak to ale není – stačí znát pár fint,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař hotelu Renaissance.
    Apetit , Simona Martínková-Racková „Existuje milion receptů na guláš – ale u všech je, stejně jako u domu, nejdůležitější základ. Díky němu pak nemusíte chuť dohánět a ,zachraňovat‘ spoustou dochucovadel,“ říká mistr šéfkuchař a hned prozrazuje první zásadu: „Hovězí radím nakrájet na kostky o hraně tři nebo i čtyři centimetry – drobné kostičky patří do polévky, v guláši musí být pořádný ,kousanec‘!“

    Kouzla s cibulí
    „Cibuli rozkrájejte nejdřív vertikálně na čtvrtky a pak na kostičky; není třeba úplně najemno, ale platí, že čím větší plocha, tím víc silice, a tedy chuti. Nejdůležitější ale je, aby byly kousky stejně velké – jen pak se všechny orestují stejnoměrně. A o to jde.“ Tuk pořádně rozpalte. „Je důležité, aby se cibule celou dobu spíš smažila než jen opékala. Jakmile se začne zabarvovat, už ji pořád míchejte a hlídejte.“

    Největší umění je vystihnout ten okamžik, kdy je cibule tak akorát. „Chce to buď zkušenosti, nebo pevné nervy,“ usmívá se šéfkuchař. „Potřebujete, aby měla světle hnědou barvu – jako ta, která se dává na knedlíky. Správná chvíle nastává, jakmile cibule začne ,jezdit‘ po kastrolu, ,chrastit‘ a trochu ztvrdne.“ Pokud jste zazmatkovali a cibuli připálili, zalijte ji trochou vody, odstavte a zakryjte. Připálená cibule obarví vodu a ta pak ,zpětně‘ dobarví zbytek cibule. Jestli se ale cibule vyloženě spálila, nedá se dělat nic jiného než začít z nové várky…

    Dejte mu čas
    „Těsně před závěrem k cibuli přidejte trochu protlaku a papriky – na kilo masa stačí jedna lžička, paprika nemá v jídle skřípat mezi zuby – a trochu směs podlijte,“ pokračuje Zdeněk Pohlreich. Jakmile se základ trochu ,zavaří‘, vhoďte do něj maso a už jen trpělivě duste: příprava poctivého guláše vyžaduje určitě hodinu a půl. „Guláš není jídlo pro uspěchané. Když nemáte tolik času, raději uvařte něco jiného.“ Podlévejte jen minimálně: maso by nemělo být zalité, ale pomalu se dusit (,pobublávat‘) ve vlastní šťávě. Chuť se díky tomu dobře rozvine. „Když guláš připravovali v pustách maďarští pastevci, občas se jim při vaření rozutekli koně – a než je zase sehnali dohromady, voda v kotlíku se skoro vyvařila. Tak jí trochu přilili a nechali maso dál dusit, až bylo krásně měkké,“ přidává Zdeněk Pohlreich historku, z níž plyne poučení, že guláši se vždycky vyplatí dát dost času. Když se voda odpaří natolik, že je viditelný tuk, zaprašte pokrm jednou nebo dvěma lžičkami mouky, trochu podlijte, znovu přiveďte k varu a vařte do měkka. „Ochutnávejte, zahušťujte a dochucujte průběžně. Tohle zdánlivě jednoduché jídlo má složitou chuť, která vyžaduje, abyste ji pořád dolaďovali. Solí, černým pepřem, možná lžicí worcesterské omáčky… Úplně na závěr už správné dochucení ,trefíte‘ těžko,“ upozorňuje odborník. Ostrost guláše by měla být příjemná, nikoli agresivní a přebíjející veškerou chuť. „A určitě se vyhněte závěrečnému zahušťování moukou – tím určitě ničemu ne*pomůžete.“

    Nákupní seznam
    Žádné kořenicí směsi ani luxusní kousek masa – nic takového! Jako základní surovinu použijte naše know-how. Pak už vám stačí jenom:

    ¦Maso: „Na guláš je nejlepší kližka, protože se nerozpadá, případně jiné hovězí přední, plec nebo krk. Vždycky byste ale měli vařit z jednoho druhu a nejlépe z jednoho kusu masa, jen tak si zajistíte jednotnou chuť,“ radí Zdeněk Pohlreich.

    ¦Cibule: „Bohatě stačí obyčejná, důležité je až to, co s ní provedete. Říká se, že ideální poměr hovězího a cibule je jedna ku jedné, ale jídlo pak bývá moc sladké. Já kupuju dvakrát víc masa než cibule.“

    ¦Tuk: „Při přípravě základu s ním nešetřete. Přebytečný tuk můžete vždycky slít!“

    ¦Dochucovadla: „Hlavně to s nimi nepřežeňte! Nepotřebujete nic víc než sůl, černý pepř, trochu protlaku a případně worcesterské omáčky.“

    http://www.apetitonline.cz/clanek/96...sky_gulas.html

    pyton je offline (nepripojený) pyton

    pyton
    to S21 - ja tiež robím guláš len podľa seba, takže pozerám aj ja po nejakom originálnejšom recepte :p

    K tomu maďarskému gulášu:
    http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20351

    Bambit je offline (nepripojený) Bambit

    Bambit
    Ja Vám pridám PREŠPORSKÝ GULÁŠ - recept doniesol manžel z roboty, skúsili sme ho spraviť presne podľa receptu , ale môžem Vám povedať že nám veľmi chutil . A tá vôňa ? ......Ošúp a posekaj 2 kg cibule a s kávovou lyžičkou rasce ju speň na 3 polievkových lyžiciach masla a rovnakom množstve masti. Pokrájaj na kocky 2 kg hovädzieho mäsa (glejovitého). Mäso zmiešaj s cibuľou, pridaj 2 polievkové lyžice vínneho octu- mäso rýchlejšie zmäkne a získa lahodnú chuť. Prikryté mäso s cibuľou bez soli sa dusí aspoň 2 hod. na miernom ohni - pustí veľa šťavy, nepripáli sa. Keď je mäso takmer mäkké, guláš osolíš, pridáš 2 kávové lyžičky ml. čierneho korenia, 2 poliev.lyžice ml. červ. sladkej papriky a jednu štipľavej papriky, 3 pol. lyžice rajčinového pretlaku a päť minút ešte dusíš.
    Guláš rozvoniava po celom dome, je dosť hustý. Podávaj ho horúci s uvarenými zemiakmi alebo s čerstvým chlebom. Nadchneš všetkých gurmánov.

    bezradná je offline (nepripojený) bezradná

    knihomol I. stupňa bezradná
    Ja robím maďarský guláš podobne ako Zitka, len 10-15 minút pred dovarením pridávam 2-3 strúčiky rozotreného cesnaku a 1,5-2 dl červeného vína. Dá to celému takú zvláštnu príchuť. Mám to z maďarskej telky, voľakedy to dávali v reklame a mne sa to osvedčilo.

    sunborn je offline (nepripojený) sunborn

    sunborn
    Ja som niekde na nete cital ze pravy madarsky gulas je otazkou hlavne hovadzieho masa a cibule a potom vela a vela trpezlivosti pretoze var ma prebiehat pomaly.

    Inaksie vzdy s laskou spominam na madarsky gulas v Karmine (na rohu dole schodami) v blizkosti starej budovy NBS. Ked som chodil do BA tak vzdy som skory obed hodil prave v tomto zariadeni. Najprv skvela drzkova s nejakym tym rohlikom a potom madarsky gulas s knedlikom. Fantasticke velke kusy makkej hovadziny a ten sos presiaknuty rozvarenou cibulou (az mi tecie slina).

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.