JOSCH Ja by som trochu polemizoval-vodny kamen pri vareni (vody na caj) nech je radsej usadeny na dne kanvice ako v zaludku.(kanvicu vycistis lahsie ako mocove cesty) -vodny kamen vznikajuci v pracke,bojleri a ostatnych tepelnych spotrebicoch je ina otazka.Ten sa zacina tvorit pri teplote nad 50 stupnov.Do priblizne 50 stupnov sa tvori menej.Ak sa pouziva rozrusovac vodneho kamena,kamen ostava vo vode ale nevytvara pevnu konzistenciu. -vodny kamen vo wc nie je typicky vodny kamen,ale je nasledkom setrednia pri splachovani. Nanos je tvoreny prevazne mocom ktory sa tam usadzuje.
Myslím, že strašiť ľudí močovými kamenmi nie je potreba
na vytvorenie takého prebytku vápnika a horčíka by ste museli požívať dosť veľké množstvo niečoho s obsahom týchto prvkov, alebo vypiť niekoľko litrov tvrdej vody denne. Okrem toho, súhlasím, varením sa dá odstrániť tzv. prechodná tvrdosť, ktorá sa znižuje cca pri spománaných 50 stupňoch. A ak máte tvrdú vodu a ste smädný a za pohárik sa vám nechce ju prehrievať, tak stačí ju prevzdušiť (prudko pustiť do pohára) tak sa tiež čiastošne znížite tvrdosť.
Inak ešte jedna zaujímavosť, prečo Coca Cola zaberá na vodný kameň... pH Coca Coly je 2,57 a na porovnanie ocot 2,42