Sledovať
Bylinky-pestovanie
Pred polrokom som sa pokusala vypestovat si doma bylinky - tymian, bazalka svetla aj tmava a medovku... radost bola obrovska ked sa coskoro objavili male zelene puciky... no za par dni mi postupne zacali vysychat az nakoniec uplne vyschli... (este podotykam ze boli na slniecku len doobeda, poobede na nich uz nesvietilo)
poradte ako si mam doma vypestovat bylinky /ako casto polievat, alebo ci len poprasit vodou, na ake miesto ich dat a tak/..
dakujeeeem
poradte ako si mam doma vypestovat bylinky /ako casto polievat, alebo ci len poprasit vodou, na ake miesto ich dat a tak/..
dakujeeeem
Nevyliečiteľný snílek :-)
Pochváliť
Asi reagujem dosť od veci, keďže táto diskusia je už dosť stará, ale podľa mojich skúseností bylinkám zvykne vadiť kupovaná zemina. Neviem prečo, či je pre ne moc umelá, alebo čo, ale nerastú v nej dobre, a je jedno či je z Baumaxu alebo záhradníckych potrieb.
Osvedčilo sa mi ísť dakde na lúku alebo na medzu, kde normálne rastú bylinky, zobrať si domov dva-tri krtince, a bez ďalších úprav do tejto zeminy sadeničky vysádzať. Na vysievanie sú super už spomínané zekoreňovače. Nevýhoda tejto zeminy môže byť, že sú v nej všelijaké chrobáčiky a červíky, takže je dobré ju pred použitím prebrať a nechať vonku "odstáť", aby povyliezali
Btw Elli ďakujem za tip na večerné jednohubky, určite vyskúšame
Pridám aj ja jeden recept na osviežujúci nápoj, ktorý som si doniesol z Maroka. Je to zápar z mäty, a pripravuje sa tak, že sa do skleneného pohára vložia vetvičky čerstvej mäty, zalejú sa vriacou vodou, zasypú 1-2 lyžičkami cukru, a môže sa hneď piť.
Osvedčilo sa mi ísť dakde na lúku alebo na medzu, kde normálne rastú bylinky, zobrať si domov dva-tri krtince, a bez ďalších úprav do tejto zeminy sadeničky vysádzať. Na vysievanie sú super už spomínané zekoreňovače. Nevýhoda tejto zeminy môže byť, že sú v nej všelijaké chrobáčiky a červíky, takže je dobré ju pred použitím prebrať a nechať vonku "odstáť", aby povyliezali

Btw Elli ďakujem za tip na večerné jednohubky, určite vyskúšame

Pridám aj ja jeden recept na osviežujúci nápoj, ktorý som si doniesol z Maroka. Je to zápar z mäty, a pripravuje sa tak, že sa do skleneného pohára vložia vetvičky čerstvej mäty, zalejú sa vriacou vodou, zasypú 1-2 lyžičkami cukru, a môže sa hneď piť.
čo sa týka žeruchy môže sa vysadiť von do záhrady a zberať priebežne. Bylinky sa všeobecne horšie pestujú zo semienka, lepšie ich kúpiť zakorenené. Nesmú mať priame slnko, lebo majú krehké lístky a to ich vysušuje. Pôda by mala byť ľahká - skôr piesková, polievať len zospodu odstátou vodou.
PeterNR
kukučka
Ja už len čakám, kedy vykukne pažítka,ale ešte je celá záhrada pod snehom, aj keď slniečko už krásne svieti. Sever je sever.
Idem aspoň posiať žeruchu do črepníka.
Idem aspoň posiať žeruchu do črepníka.
Pochváliť
Ahojte, jar už prišla, ako sa vám darí s bylinkami? 
Ja som zasial akurát žeruchu do zeme, chcem už konečne raz vidieť ako vyzerajú celé rastlinky, nie len jej klíčne listy

Ja som zasial akurát žeruchu do zeme, chcem už konečne raz vidieť ako vyzerajú celé rastlinky, nie len jej klíčne listy
Pochváliť liduska
Peter a kde si zasial žeruchu ? máš záhradku ?
Už má takých 5 cm, ale na pravé listy stále čakáme. Cez weekend sa chystáme zasiať aj mätu, medovku a bazalku
Dúfam, že z toho niečo bude...Záhradku zatiaľ nemáme. Chceli sme dáku na okolí kúpiť či aspoň prenajať, hlavne aby bolo kam chodiť s malou, ale zatiaľ bez úspechu... Znie to v tejto dobe asi divne, ale dosť mi tá robota na poli chýba. Aj keď som skončil PEFku, mám strednú poľnohospodársku, a odmalička som vypomáhal na poli aj v záhrade. A teraz - trčím stále len za počítačom
žijem, dýcham, tlstnem...
Pochváliť
PeterNR, ak chceš záhradu, môžeš makať aj v tej našej... (chi-chi)...
Ja som si tento rok prvý krát kúpila na tržnici oregano, medovku, bazalku, tymián, rozmarín a ešte jedno neviem čo.
Rozmarín mi vykapal chudák už na druhý deň. Z ostatných biliniek mi povyliezali divné pahýle, takže sú to len stonky bez lístkov, som zvedavá, čo z nich bude.
Inak bylinky mám kúpené, ale čo s nimi budem robiť, to netuším. Moja mamina nad bilinkami dochuteným jedlom ohŕňa nos, tak neviem...
Ja som si tento rok prvý krát kúpila na tržnici oregano, medovku, bazalku, tymián, rozmarín a ešte jedno neviem čo.
Rozmarín mi vykapal chudák už na druhý deň. Z ostatných biliniek mi povyliezali divné pahýle, takže sú to len stonky bez lístkov, som zvedavá, čo z nich bude.
Inak bylinky mám kúpené, ale čo s nimi budem robiť, to netuším. Moja mamina nad bilinkami dochuteným jedlom ohŕňa nos, tak neviem...
Peter,len usilovne hľadaj záhradku,lebo to je fantastická vec.Človek príde na iné myšlienky, si na vzduchu a počula som, že aj kontakt so zemou je prospešný a nakoniec je aj nejaký úžitok.Ja som teraz zasiala bazalku a potom, keď už nebudú mrazíky šup sňou von.Mám bylinkovú skalku a teším sa z nej.Mám aj oregano,to pekne kvitne,pažítku,kučeravý petržlen,šalviu,medovku,yzop,štavel,echinaceu,l evandulu a materinú dúšku.Však ty najlepšie vieš, keď si od fachu.