Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Prosím Vás, ako pečiete zemiaky, aby boli chutné a nevyschli? Zvyknete ich pred pečením uvariť alebo je lepšie ich piecť surové? Prípadne pridávate na nich nejaké chutné korenie? Ďakujem.
ja pečiem surové:
1, v šupke - poriadne umyť, dať na suchý plech, pri teplote cca 200 st.C upiecť, potom prekrojím a jeme s maslom + soľ
2, zemiaky ošúpať, pokrájať na štvrťky, soľ, korenie, paprika, plech trochu poolejovať, nechať piecť pri 180st.C
ja pečiem surové:
1, v šupke - poriadne umyť, dať na suchý plech, pri teplote cca 200 st.C upiecť, potom prekrojím a jeme s maslom + soľ
2, zemiaky ošúpať, pokrájať na štvrťky, soľ, korenie, paprika, plech trochu poolejovať, nechať piecť pri 180st.C
Tie v šupke ja prekrajujem na polovice a trochu s olivovým olejom upečiem. Dostane chrumkavú kôrku. Mňam. A k tomu ešte cibuľka. Manžel je mäšový, takže jemu nemôže k tomu chýbať slaninka alebo klobáska.
Ocistene pokrajane zemiaciky dam do misky, pridam olej,prelisovany cesnak, korenie na americke zemiaky a rozmarin/ten tam mam najradsej/premiesam,necham postat aspon 1/2 hod. a vysypem na plech.Navrch dam pokrajanu slaninku a cibulu a peciem.Mnam.
Ocistene pokrajane zemiaciky dam do misky, pridam olej,prelisovany cesnak, korenie na americke zemiaky a rozmarin/ten tam mam najradsej/premiesam,necham postat aspon 1/2 hod. a vysypem na plech.Navrch dam pokrajanu slaninku a cibulu a peciem.Mnam.
Robím to tak isto a k tomu máme radi kyslú kapustu.
Niekedy mám pocit, že v budúcom živote nechcem o účtovaní ani počuť... ...viac
Taak..ja ich predvarím pred pečením. Ale nie veľmi. Iba aby sa voda začala variť a hneď ich odstavím, hodím na plech s troškou oleja a posypem korením a šup do rúry...mňam..mňam.
Ja mám recept od mojej babky a tá piekla také menšie zemiaky celé, nepokrájané, iba ich ošúpať, trochu oleja, rascu, soľ a počas pečenia nechať nech sa na nich urobí kôrka, potom sa aj samé odlepia od plechu. Výborné je to s maslom a bryndzou a k tomu pohár studenéh mlieka... mňam, až sa mi slinky zbiehajú.
Keď sú nové zemiaky a majú peknú šupku, tak pečiem aj so šupkou, len osoliť a potom to jeme bez šúpania najradšej s maslom a bryndzou.
Ja ich trošku predvarím, posypem rascou, pridám trochu oleja a pečiem. Pekávala som ich aj surové, ale to pečenie dlho trvalo. Po krátkom predvarení to je rýchlejšie hotové.
Zemiaky ocistim, pokrajam na mesiaciky, posolim,dam rascu,podlejem horucou vodou a polejem olejom.
Prikryjem alobalom a ked su makke alobal odstranim trosku ich plochym podberakom uvolnim a pripeciem.
Recept na výborné zemiaky bez tuku: zemiaky riadne vydrhnuté rozkrojím na polky a reznou stranou položím na suchý plech , ktorý som vysypala soľou, podrvenou rascou, sušenou bazalkou, tymiánom, oreganom, rozmarínom- vyberte si podľa chuti. Pečiem
na 200st. keď zemiaky začnú "pľuzgiernikovať", vyskúšam či sú makké. Sú výborné či ako príloha k masu, alebo len tak s vymiešanou kyslou smotanou s bylinkami.
aj ja pridám svoj recept:
ošúpané surové zemiaky poukladám na plech, pridám slaninu pokrájanú na kocky, posypem rascou a soľou. Pred upečením pridám prelisovaný cesnak a jeme to s acidkom, kyslým mliekom, kyslou smotanou, cmarom etc. ...
Väčšie nové zemiaky v šupke poprepichujem vidličkou a dám na mriežku. V priebehu pečenia otáčam. Na takto upečené zemiaky je vhodné maslo a soľ, alebo kačacia resp. husacia masť.
Našla som jedno video ako pečené zemiaky robia angláni.
Ja ich trošku predvarím, posypem rascou, pridám trochu oleja a pečiem. Pekávala som ich aj surové, ale to pečenie dlho trvalo. Po krátkom predvarení to je rýchlejšie hotové.
Pečiem tak isto ale posypem ich ešte okrem rasce aj červenou paprikou a olej mám olivový v rozprašovači tak že ich nepolievam ,ale tak dva až tri krat počas pečenia postriekam.MŇAM
Ja pečiem zemiaky ako prílohu k jedlám ošúpané a pokrájané na mesiačiky, polejem ich trošičku(len sem tam) olivovým olejom alebo masťou a posypem korením na americké zemiaky. V polovici pečenia ich ešte poprevraciam aby sa opiekli rovnomerne a aby sa olej dostal na všetky.
Zemiaky v šupke jednoducho poriadne umyjem a na plechu ich dám piecť. Keď do nich vidličkou zapichnem a sú vnútri mäkké, tak ich odstavím a nechám pár minút vychladnúť. Sú dobre upečené keď ich hranou dlane rozpolím(jemne po tom zemiaku udriem hranou dlane). Najlepšie sú posolené s obyčajným kravským maslom, bryndzou a slaninkou, alebo sa k tomu hodí aj kyslá domáca kapusta.
Zemiaky pečiem na všetky možné spôsoby tak ako to tu popisujete. Ešte pečiem ošúpané, nakrájané na štvrtky posypané soľou a rôznymi koreninami a asi 8-10minút pred dopečením rozbijem vajíčka na tie zemiaky tak ako ked robíte volske oko, deťom to chutí. A na pečenie používam ten teflonový papier na pečenie zemiaky sa vobec neprilepia a netreba ich mastiť
zemiaky nakrajane na mesiaciky,napoly uvarim.potom ich dam na plech,pokvapkam olejom,posypem vegetou,oreganom.ked nemam oregano,je dobre,aj pizzove korenie.premiesat,dat piect.pri peceni uz nemiesat.
Ja zemiačky nakrájam na mesiačiky, potom ich kratulilinko povarím, niekedy ani nevrú len trochu zosklovatejú/ odstráni sa prebytočný škrob a nelepia sa/, potom scedím, dám tam kúsoček masla - tak za lyžicu a 1 - 2 lyžice korenia americké zemiaky/ netreba to preháňať/.Všetko ešte v hrnci prehádžem, zemiačky sa krásne všetkým obalia, vysypem na plech a pečiem na 250 stupnoch. Sú celé krásne chrumkavé.