0
  • Paci sa mi to
  • Paci sa mi to Paci sa mi to Paci sa mi to
  • Poslať e-mailom
  • Verzia pre tlač

Čo všetko treba?

zuzubalu

zuzubalu je offline (nepripojený) zuzubalu

zuzubalu
Čo všetko musí urobiť zamestnavateľ, ak ide zamestnať nového zamestnanca, kam všade ho musi registrovať (o problémoch so SP som si už prečítala ), kam odvádza odvody a atď.

Viete mi to prosim v skratke zhrnúť? Alebo sa môžete aj rozpísať ak máte chuť.

Ďakujem.

Zuzu
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Teraz odpovedáte na otázku. Ak potrebujete v otázke niečo upresniť napíšte komentár namiesto odpovede. Nepýtajte si radu, ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    Usporiadať podľa času
    Pochváliť
    anto

anto je offline (nepripojený) anto

Lietač na krídle, ekonóm anto
    Je toho viacej.:
    - Nahlásiť podnikateľa ako platiteľa odvodov do zdravotnej poisťovne a na sociálnu poisťovňu na ich tlačivách.
    - pred prijatím zamestnanca v prvom rade nahlásiť na sociálnu poisťovňu, že nastupuje nový pracovník
    - vypísať a prihlásiť pracovníka do zdravotnej poisťovne
    - po výplate dodržať termíny na odvody a tieto odviesť na daňový úrad preddavok na daň zo závislej činnosti ak vyjde, odviesť odvod do sociálnej poisťovne, poslať tam hlásenie, odviesť odvod, teraz preddavok na zdravotné poistenie a tiež tam poslať hlásenie.
    Tiež nezabudnúť na zdravotnú prehliadku zamestnanca pred nástupom do zamestnania.
    Pochváliť
    anto

anto je offline (nepripojený) anto

Lietač na krídle, ekonóm anto
    zdravotná prehliadka nie je potrebná, ale pre ochranu zamestnávateľa je to potrebné, pretože zamestnanec môže po čase prísť s tým, že vplyvom práce, ktorú vykonáva, ochorel, stal sa invalidným a pod, hoci predtým už mohol byť v takom stave, že bol schopný byť invalidom atď, takže zamestnávateľ má záruku, že prijal človeká, ktorý je zdravotné schopný na ponúkaný druh práce. Lekár môže povedať, že pracovník má obmedzenia, o ktorým zamestnanec neinformuje zamestnávateľa, ten mu dá nejakú prácu, pracovník skolabuje a zamestnávateľ ma nekonečný problém, pretože mu dal prácu, na ktorú pracovník nie je vhodný. Napríkla u lešenárov a pracujúcich vo výškach je to nutné. Ak má pracovník závraty, nemôže takúto prácu vykonávať.
    Pochváliť Milujem život... ondrejvla
    Prihlásiť sa aj na DÚ na plátcu dane zo závislej činnosti. A na SP, keď ideš prihlásiť firmu, tak žiadajú aspoň jednu pracovnú zmluvu-kópiu. V Žiline určite!
    Pochváliť
    babenko1

babenko1 je offline (nepripojený) babenko1

Renata :-) babenko1
    Hlavnetreba najprv zaregistrovať firmu ako platcov sociálneho a zdravotného poistenia a k tomu potom prihlásiť zamestnanca... v sociálke aj zdravotke chcú kópiu výpisu z obch. registra, ak je to PO, kópiu ŽL, ak je to SZČO a samozrejme zaregistrovať sa aj na DÚ
    Pochváliť Milujem život... ondrejvla
    No myslím Zuzubalu, že už sme ti poradili všetko. Tak si obuj pohodlné topánočky, vypíš tlačivá a bežkom po meste prihlasovať všade, kde treba.
    Pochváliť
    brm

brm je offline (nepripojený) brm

živnostník brm
    zuzubalu
    Dakujem za reakcie, boli poucne. Len do tych topanok sa mi nejako nechce
    čo tak dať zarobiť mzdárkam-živnostníčkam? ty pomôžeš jej a ona tebe....
    Pochváliť
    Richard

Richard je offline (nepripojený) Richard

admin Porada.sk Richard
    zuzubalu
    Dakujem za reakcie, boli poucne. Len do tych topanok sa mi nejako nechce
    Môžeš to poslať aj poštou a požiadať o vrátenie potvrdenej kópie...
    A ešte ho preškoliť čo smie a čo nesmie - aby prežili v zdraví aj on, aj zamestnávateľ, myslím BOZP a PO
    Otázky k novej Porade
    http://www.porada.sk/nova-porada
    Zavrieť

Rubriky

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať