Nikde som nenašla recept na zaváranú tekvicu, ale nie na sladko, proste ako polotovar.
Mám malú mrazničku, a tak som skúsila. Postup je nenáročný, výsledok by mal byť zaručený
Tekvicu ošúpeme a postúhame na väčšom strúhadle. Zalejeme studenou vodou až po okraj misy, aby bola tekvica ponorená.
Takto ju necháme 2 hodinky, medzitým si pripravíme poháre, ktoré vyložíme na dne kôprom.
Odstátu tekvicu berieme najlepšie do hrste, vytlačíme vodu a dávame do pohárov, netlačíme ju ako napríklad čalamádu, dávame voľne, pár razy pohárom potrasieme, aby sa tekvica dobre rozložila. Na jeden pohár pridáme 1 KL octu a dolejeme vodou, asi 1 cm pod okraj.
Zaviečkujeme a dáme sterilizovať, na miernom ohni, 60 minút.
Takže dnes som robila, z jednej a pol veľkej tekvice mi vyšli 4 veľké 7 dcl poháre a jeden malý 3 dcl.