Sledovať
zavaranie - recepty
Ahojte kuchtici, mate nejake OVERENE, ZARUCENE, VYSKUSANE recepty na zavaranie? Ak ano, prosim sup sem s nimi. Veeelka vdaka.
A tento recept som získala v zahraničí, aj keď sa to môže zdať náročné na prípravu, v skutočnosti sa to iba tak zdá.
Výsledok stojí za to-rozhodne to nemožno zaradiť do stravy dietára

Rajčiny na figu:
Pripravíme roztok 2 l vody + 0,5 l octu do ktorého nakrájame
2 kg nezrelých drobných rajčín pokrájaných na mesiačik 1/6
a necháme postáť 1 hodinu. Necháme odkvapkať na sitku a vložíme do sirupu:
1 kg cukru
3 dl vody
1 vanilka
a povaríme cca 3 min.V sirupe necháme stáť cez noc. Ráno znovu priviesť k varu a povariť 15 min. Horúce plniť do pohárikov 5-6 ks 370 ml, dať do deky a v nej nechať vychladnúť.
Mne to príde také exotické a pritom sa zužitkujú nezrelé rajčiny. O škodlivosti nezrelých neuvažujem, pri takom množstve neublíži. Robím to už mnoho rokov a recept som už odovzdala mnohým, ktorí doteraz v zdraví žijú

Výsledok stojí za to-rozhodne to nemožno zaradiť do stravy dietára

Rajčiny na figu:
Pripravíme roztok 2 l vody + 0,5 l octu do ktorého nakrájame
2 kg nezrelých drobných rajčín pokrájaných na mesiačik 1/6
a necháme postáť 1 hodinu. Necháme odkvapkať na sitku a vložíme do sirupu:
1 kg cukru
3 dl vody
1 vanilka
a povaríme cca 3 min.V sirupe necháme stáť cez noc. Ráno znovu priviesť k varu a povariť 15 min. Horúce plniť do pohárikov 5-6 ks 370 ml, dať do deky a v nej nechať vychladnúť.
Mne to príde také exotické a pritom sa zužitkujú nezrelé rajčiny. O škodlivosti nezrelých neuvažujem, pri takom množstve neublíži. Robím to už mnoho rokov a recept som už odovzdala mnohým, ktorí doteraz v zdraví žijú

Prispejem aj ja svojim receptom
Fazuľa s párkom v leče.
1 kg bielej fazule uvariť vopred, zliať a nechať vychladnúť
Do hrnca dať 2,5 dl oleja ana ňom podusiť
1 kg nakrájanej cibule
ak je cibuľa udusená, pidať na kolieska nakrájané
1 kg párky a pridať naktájanú
1 kg papriky a na záver
1 kg rajčiny, alebo 0,7 dl pretlak
Všetko spolu priviesť do varu a pridať
1 ks nakladač Deku-preosiaty
2,5 dl cukru
1 dl octu
Ešte raz nechať povariť 10 min , chvíľu nechám postáť na ohni a plním do pohárikov.
Sterilizuje sa 20 min/ 85 st.C
Je to výborné aj na studeno.
Dobrú chuť

Fazuľa s párkom v leče.
1 kg bielej fazule uvariť vopred, zliať a nechať vychladnúť
Do hrnca dať 2,5 dl oleja ana ňom podusiť
1 kg nakrájanej cibule
ak je cibuľa udusená, pidať na kolieska nakrájané
1 kg párky a pridať naktájanú
1 kg papriky a na záver
1 kg rajčiny, alebo 0,7 dl pretlak
Všetko spolu priviesť do varu a pridať
1 ks nakladač Deku-preosiaty
2,5 dl cukru
1 dl octu
Ešte raz nechať povariť 10 min , chvíľu nechám postáť na ohni a plním do pohárikov.
Sterilizuje sa 20 min/ 85 st.C
Je to výborné aj na studeno.
Dobrú chuť

Vyzerá to dobre,určite to vyskúšam.
a ešte jeden sladký...
Džem ala šípkový.
Umyté zrelé rajčiny na opačnej strane stopky narezať na kríž, na sitku ponoriť do vriacej vody, vzápätí do studenej. Šupka sa odchlípne a ľahko dáva dolu. Rajciny prerezať na polovicu, odstrániť zrniečka a takto pripravené odvážiť.
Na 1 kg rajčín pridať 1 kg kryštálového cukru a 1 kl kyseliny citrónovej.
Džem variť do zhustnutia, v závere pridať petol na každé kilo na špičku noža a nalejeme do pohárikov.
Uložiť do deky a nechať vychladnúť.
Džem ala šípkový.
Umyté zrelé rajčiny na opačnej strane stopky narezať na kríž, na sitku ponoriť do vriacej vody, vzápätí do studenej. Šupka sa odchlípne a ľahko dáva dolu. Rajciny prerezať na polovicu, odstrániť zrniečka a takto pripravené odvážiť.
Džem variť do zhustnutia, v závere pridať petol na každé kilo na špičku noža a nalejeme do pohárikov.
Paprika plnená kapustou
3 kg zelené papriky očistiť od stopky a jadra, ako keď ideme robiť plnenú papriku
cca 3 kg hlávková kapusta, nakrájať a posoliť, nechať chvíľu postáť lepšie sa s ňou pracuje
Papriku dobre natlačíme kapustou a poukladáme do pohárov, z tohoto množsta aj 3 ks -4 litových.
Kapustu zaliať vopred uvareným nálevom:
3 litre vody
1 nakladač
2 dl octu
Nesterilizuje sa!
kapusta je veľmi chutná ako príloha k pečeným mäsitým jedlám.
3 kg zelené papriky očistiť od stopky a jadra, ako keď ideme robiť plnenú papriku
cca 3 kg hlávková kapusta, nakrájať a posoliť, nechať chvíľu postáť lepšie sa s ňou pracuje
Papriku dobre natlačíme kapustou a poukladáme do pohárov, z tohoto množsta aj 3 ks -4 litových.
3 litre vody
1 nakladač
2 dl octu
Nesterilizuje sa!
Nakladaná kapusta ako polotovar na dusenú kapustu:
Ľubovolné množstvo kapusty nakrájať, posoliť+ kmín, nechať postáť asi dve hodiny. Potom z ľahka vyžmákať a dať do pohárikov, nie pevno natlačiť, aby prenikol nálev.
Nálev na 10 kg kapusty:
1,5 l vody
0,5 l octu
0,5 kg cukru
Nálev uvariť vopred a zaliať ním kapustu v pohárikoch. Sterilizuje sa 10 min.
Ak sa rozhodneme z nej pripraviť jedlo, stačí vyklopiť do hrnca a krátko podusiť, dochutiť korením alebo podľa ľubovôle.
Ľubovolné množstvo kapusty nakrájať, posoliť+ kmín, nechať postáť asi dve hodiny. Potom z ľahka vyžmákať a dať do pohárikov, nie pevno natlačiť, aby prenikol nálev.
Nálev na 10 kg kapusty:
1,5 l vody
0,5 l octu
0,5 kg cukru
Nálev uvariť vopred a zaliať ním kapustu v pohárikoch. Sterilizuje sa 10 min.
Ak sa rozhodneme z nej pripraviť jedlo, stačí vyklopiť do hrnca a krátko podusiť, dochutiť korením alebo podľa ľubovôle.
Paprika plnená kapustou
3 litre vody
1 nakladač
2 dl octu
Nesterilizuje sa!
3 litre vody
1 nakladač
2 dl octu
Nesterilizuje sa!
Toto robím aj ja ,je to fakt vynikajúce.
a ešte jeden sladký...
Džem ala šípkový.
Džem ala šípkový.
No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Pochváliť
Kedze je cas hribov, tak mam super odskusanu hubovu pastetu:
2 kg hribov /kuriatka, dubaky, masliaky, co sa podari, tie so zelenym a cervenobielym klobukom nie/
1 kg papriky
0,80 kg cibule
1 celu hlavku cesnaku
1 polievkovu lyzicu /PL/ soli
1 PL vegety
1 PL cierneho korenia
olej, 0,40 kg masti
Huby ocistime, pokrajame a v slanej vode obvarime 2 minuty. Na olej dame pokrajanu cibulu, podusime, pridame papriku, znova podusime, pridame korenie, sol, vegetu, pokrajany cesnak a vsetko dusime, kym sa nevypari voda, potom to najlepsie ponornym mixerom rozmixujeme na kasu, nemusime az celkom a pridame mast. Vsetko dobre spojime, dame do poharikov, sterilizujeme 40 minut.
2 kg hribov /kuriatka, dubaky, masliaky, co sa podari, tie so zelenym a cervenobielym klobukom nie/
1 kg papriky
0,80 kg cibule
1 celu hlavku cesnaku
1 polievkovu lyzicu /PL/ soli
1 PL vegety
1 PL cierneho korenia
olej, 0,40 kg masti
Huby ocistime, pokrajame a v slanej vode obvarime 2 minuty. Na olej dame pokrajanu cibulu, podusime, pridame papriku, znova podusime, pridame korenie, sol, vegetu, pokrajany cesnak a vsetko dusime, kym sa nevypari voda, potom to najlepsie ponornym mixerom rozmixujeme na kasu, nemusime az celkom a pridame mast. Vsetko dobre spojime, dame do poharikov, sterilizujeme 40 minut.
snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
Pochváliť časť citátu:
Kupujem ho v týchto predajniach.
Pre syna takto zavarené bude ideálne, stačí ho ohriať a nemusí sa s tým "babrať". Aj môj syn si rád takéto brával na internát.
Priznávam, je potrebná trpezlivosť pri varení, lebo dosť dlho sa odparuje, ale výsledok ozaj stojí za to. Zvýrazní sa chuť leča. V sobotu som varila z 5 kg papriky, 5 kg paradajok, cca 1,5 -2 kg cibule(krájam na polmesiačiky), 30-40 Dg slaniny a 1 kg tejto klobásy + už 3 spomínané pretlaky. Varila som v troch kastróloch aby sa skôr odparilo.
Ešte mi asi nikdy nezhustlo až tak ako teraz(viď foto), ale je fakt, že som dlho varila. Zase nie je ako betón
, keby som tú fľašu prevrátenú ešte chvíľu nechala, tak by stieklo dole.
Kupujem ho v týchto predajniach.
Pre syna takto zavarené bude ideálne, stačí ho ohriať a nemusí sa s tým "babrať". Aj môj syn si rád takéto brával na internát.
Priznávam, je potrebná trpezlivosť pri varení, lebo dosť dlho sa odparuje, ale výsledok ozaj stojí za to. Zvýrazní sa chuť leča. V sobotu som varila z 5 kg papriky, 5 kg paradajok, cca 1,5 -2 kg cibule(krájam na polmesiačiky), 30-40 Dg slaniny a 1 kg tejto klobásy + už 3 spomínané pretlaky. Varila som v troch kastróloch aby sa skôr odparilo.
Ešte mi asi nikdy nezhustlo až tak ako teraz(viď foto), ale je fakt, že som dlho varila. Zase nie je ako betón
, keby som tú fľašu prevrátenú ešte chvíľu nechala, tak by stieklo dole.
A zároveň som sa zariekala, že okrem cvikly už nič nezaváram, takže už sem nedávajte nijaké zaujímavé recepty....