môj recept na zaváranie a nepokazia sa ani jahody ani uhorky:
Na veľkú kompótovú fľašu čiže 7 dcl - na ovocie nasypem 6 čajových lyžičiek cukru, na malú fľašu - trebárs od majonézy 3 lyžičky cukru - pri marhuliach a kyslejšom ovocí pridám 1 lyžičku. Potom zalejem studenou vodou, používam zvyčajne vrchnáky so závitom alebo tie obyčajné najradšej nové, ak sú používané, zatváram ich cez utierku (látkovú). Lekvár varím vždy so želírovacím cukrom dr oetker. a tak sa vždy podaria, Lekvár nesterilizujem len hneď horúci nalejem a zatvorený otočím hore dnom na asi 15 minút. Kompóty zaváram na sporáku, ako začne vrieť voda v hrnci tak 20 minút, v rúre ako začne vrieť nálev vo fľaši hneď vypnem a buď nechám v rúre alebo zabalím do deky.
A ešte super recept na kyslé či už uhorky alebo karfiol a podobne - je overený už asi 10 rokov a stále nám chutí :Na 7 dcl fľašu ( pri malej delím dvomi) - kôpor - trošku, 4 kolieska mrkvy, 4 kolieska cibele, 4 guličky peper, 2 guličky nové korenie, 2 klinčeky, 1 bobkový list, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička soli, 4 lyžičky cukru, 3 štamperlíky octu, a naplním fľašu zeleninou dolejeme studenou vodou zatvoríme a sterelizujem tak ako kompóty. Ak chceš vynechať mrkvu môžeš - tieto recepty sa mi páčia preto lebo nemusím vyvárať žiadne sirupy a nálevy.
Ozaj ak budeš zavárať hrušky vždy na spodok fľaše dám 2 kolieska citrónu a 2 klinčeky a na vrch položím na hrušky 1 koliesko - sú potom mňamky mňamky a zjeme aj ten citrón Mirka