Zavrieť

Porady

Töki pompos

popmpos_big.jpg  
Poznáte Töki pompos? Recept mám od mojej nevesty. Je to dobrý, sýty slaný koláč. Je to starý maďarský recept. Pekával sa v piecke urobenej z vypleteného prútia omazaného hlinou. Nižšie je link, môžete si pozrieť.

Töki pompos(čítaj pompoš) - Katkin

1 kg polohr. múky, ½ l mlieka, 1 PL kryšt. cukru, cca 1 KL soli, 1 droždie, 2 kyslé smotany, zelená paprika, cibuľa (cca 6 ks podľa veľkosti), prerastená slanina cca 30 dkg, cesnak (1-2 hlávky), olej, soľ
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto. Rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme a preložíme na 2 vymastené plechy. Cesto potrieme kyslou smotanou.
Cibuľu rozrežeme na ¼ a potom na štvrťmesiačiky. Nie veľmi na tenko. Slaninu pokrájame na menšie plátky. Papriku na pásiky. Husto posypeme koláče. Pečieme cca 8 – 10 minút pri 200°C, potom teplotu znížime a dopečieme do ružova.
Prelisovaný cesnak zmiešame s olejom a ak je to potrebné, osolíme. Narezaný pompos si cesnakom potiera pierkom každý sám podľa chuti.

Originálny recept z http://www.tokipompos.hu/
Recept pre 10 osôb: 1 kg hladkej múky, ½ kg polohr. múky, 0,07 kg droždia, 0,3 kg zemiakov, 0,05 kg soli, 0,5 l vlažnej vody, 0,5 l 20% smotany, 0,2 kg červenej cibule, 0,01 kg cesnaku, 0,5 kg anglickej slaniny, 0,2 kg tvrdého syra
Príprava: cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 – 1 ½ cm. Dáme na jemne naolejovaný pekáč rozmerov 40 x 60 cm. Pečieme pri teplote 200 º C asi 7 – 9 minút. Do polovice upečený pompos vyberieme, na povrch dáme cesnakovú smotanu, asi 1 – 2 mm hrúbky a nasypeme nasledovné prísady: na polovice pokrájanú červenú cibuľu, pokrájanú anglickú slaninu a na hrubšie postrúhaný tvrdý syr. Takto pripravený pompos dáme opäť do rúry a dopečieme asi 5 minút. Po upečení zošmyknutím dáme na drevenú dosku a porcujeme.
Naposledy upravil Marína : 26.07.08 at 19:37
Usporiadat
jossev jossev

jossev je offline (nepripojený) jossev

Dobrý den Marína,
chtěl bych Vás moc poprosit o kontakt na Vás (email). Našel jsem dřívější Vaše příspěvky ohledně sýrů a chtěl bych o něco poprosit. Akorát je to mimo toto téma, tak jestli se mně můžete ozvat na email jossev(zavináč)email.cz Díky moc.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
Marína Pozri príspevok
Poznáte Töki pompos? Recept mám od mojej nevesty. Je to dobrý, sýty slaný koláč. Je to starý maďarský recept. Pekával sa v piecke urobenej z vypleteného prútia omazaného hlinou. Nižšie je link, môžete si pozrieť.

Töki pompos(čítaj pompoš) - Katkin

1 kg polohr. múky, ½ l mlieka, 1 PL kryšt. cukru, cca 1 KL soli, 1 droždie, 2 kyslé smotany, zelená paprika, cibuľa (cca 6 ks podľa veľkosti), prerastená slanina cca 30 dkg, cesnak (1-2 hlávky), olej, soľ
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto. Rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme a preložíme na 2 vymastené plechy. Cesto potrieme kyslou smotanou.
Cibuľu rozrežeme na ¼ a potom na štvrťmesiačiky. Nie veľmi na tenko. Slaninu pokrájame na menšie plátky. Papriku na pásiky. Husto posypeme koláče. Pečieme cca 8 – 10 minút pri 200°C, potom teplotu znížime a dopečieme do ružova.
Prelisovaný cesnak zmiešame s olejom a ak je to potrebné, osolíme. Narezaný pompos si cesnakom potiera pierkom každý sám podľa chuti.

Originálny recept z http://www.tokipompos.hu/
Recept pre 10 osôb: 1 kg hladkej múky, ½ kg polohr. múky, 0,07 kg droždia, ½ kg zemiakov, 0,05 kg soli, 05 l 20% smotany, 0,2 kg červenej cibule, 0,01 kg cesnaku, 0,5 kg anglickej slaniny, 0,2 kg tvrdého syra
Príprava: cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 – 1 ½ cm. Dáme na jemne naolejovaný pekáč rozmerov 40 x 60 cm. Pečieme pri teplote 200 º C asi 7 – 9 minút. Do polovice upečený pompos vyberieme, na povrch dáme cesnakovú smotanu, asi 1 – 2 mm hrúbky a nasypeme nasledovné prísady: na polovice pokrájanú červenú cibuľu, pokrájanú anglickú slaninu a na hrubšie postrúhaný tvrdý syr. Takto pripravený pompos dáme opäť do rúry a dopečieme asi 5 minút. Po upečení zošmyknutím dáme na drevenú dosku a porcujeme.
Toto vyzera super! Budem robit original.Len neviem, ci mam zemiaky postruhat surove a pridat do cesta, alebo ich mam uvarit v supke a pretlacit.
Dakujem za preklad
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Tak to teda neviem. Ja som si to len dala preložiť. Zatiaľ som orig. nepiekla. Kitky, určite budete spokojní a zasýtiš tým celú rodinu. Hádam tu niekto zavíta, čo ovláda maďarčinu a mrkne sa nám na to.
Všimla si si, v akých vydarených pieckach sa pompos pečie?
Poznámka:
Ak dobre vidím, môj prekladateľ urobil chybu. Ak burgonya=zemiak, potom má byť 0,30 kg a nie 1/2 kg.
Niečo mi napovedá, že to budú varené zemiaky. Čo myslíš? Kľudne si to však viem predstaviť aj so surovými, len či nebude ťažké cesto.
Töki pompos pochádza z dediny Tök neďaleko Budapešti. Vraj voľakedy, keď ľudia prišli z poľa hladní a mali zapravené cesto na chlieb, len z neho kus odobrali, čo mali, to na cesto "napatlali" a upiekli.
Naposledy upravil Marína : 26.07.08 at 17:47
0 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Teda podľa mňa to budú varené zemiaky. Myslím si, že surové by cesto rozriedili a bolo by riedke.
0 0
Laura1 Laura1

Laura1 je offline (nepripojený) Laura1

žena v "najlepšom veku" čerstvá stará mama ...viac
Pozrela som sa na originál, nepíšu, či surové alebo varené zemiaky, ale nakoľko ide o chlebové cesto - podľa mňa jednoznačne varené.
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
Marína Pozri príspevok
Tak to teda neviem. Ja som si to len dala preložiť. Zatiaľ som orig. nepiekla. Kitky, určite budete spokojní a zasýtiš tým celú rodinu. Hádam tu niekto zavíta, čo ovláda maďarčinu a mrkne sa nám na to.
Všimla si si, v akých vydarených pieckach sa pompos pečie?
Poznámka:
Ak dobre vidím, môj prekladateľ urobil chybu. Ak burgonya=zemiak, potom má byť 0,30 kg a nie 1/2 kg.
Niečo mi napovedá, že to budú varené zemiaky. Čo myslíš? Kľudne si to však viem predstaviť aj so surovými, len či nebude ťažké cesto.
Töki pompos pochádza z dediny Tök neďaleko Budapešti. Vraj voľakedy, keď ľudia prišli z poľa hladní a mali zapravené cesto na chlieb, len z neho kus odobrali, čo mali, to na cesto "napatlali" a upiekli.
Dakujem, aj ja si myslim ze varene.Ja mam rodinu asi 20 km od Budapesti vola sa to Tököl. Nebude to tam?
Tak nie je to tam. Prave som to pozrela .
A burgonya nie je repa? Moja stara mama hovorili repe burgyňa.
Nie .Su to zemiaky. Aj to som si pozrela.
Marina prosim ta oprav tie zemiaky nech nas to nemyli.
Len co budem mat pokope doma viac chlapov urobim to.

A kto ma na zahrade piecku - idealne.
Naposledy upravil kitky : 26.07.08 at 18:51
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

Áno, v originálnom recepte je 0,30kg zemiakov. Nie je napísané, akých, ale tiež si myslím, že varených.

Len doplním, že v preklade nie je uvedená voda. V originálnom recepte je za soľou ešte uvedené:
0,5 l vlažnej vody ( = 0,5 l langyos víz)

Vyzerá to mňam
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Vďaka Meggi, už som to opravila. Neviem na čo(koho) tá moja suseda myslela, keď to prekladala.
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
Marína vďaka za recept a aj za ten link. Je tam ešte zopár super recepisov. Takže vidím, že moja snaha o schudnutie bude zasa márna.
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

Marína Pozri príspevok
Vďaka Meggi, už som to opravila. Neviem na čo(koho) tá moja suseda myslela, keď to prekladala.
.... na dobrú večeru?
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

bezradná Pozri príspevok
Marína vďaka za recept a aj za ten link. Je tam ešte zopár super recepisov. Takže vidím, že moja snaha o schudnutie bude zasa márna.
A nevieš nám ich preložiť? Na susedu, ako sa zdá, nie je spoľahnutie.
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
To sú také dobré "dedinské" recepty:
Pivničný perkelt
Smotanový pompoš
Zemiakové lángoše
Mastné izé (izé znamená, že neviem preložiť) - to sú nejaké krupicové halušky(knedle), prílohové
Slané pagáče
Plnené kapustné listy
Fazuľová kaša
Zemiaková kaša (mňam dnes som ju varila)
Bábovka
0 0
Miru Miru

Miru je offline (nepripojený) Miru

Na čo čakáte ?! Šup sem s nimi
0 0
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
bezradná Pozri príspevok
To sú také dobré "dedinské" recepty:
Pivničný perkelt
Smotanový pompoš
Zemiakové lángoše
Mastné izé (izé znamená, že neviem preložiť) - to sú nejaké krupicové halušky(knedle), prílohové
Slané pagáče
Plnené kapustné listy
Fazuľová kaša
Zemiaková kaša (mňam dnes som ju varila)
Bábovka

Za preklady horeuvedenych receptov z tejto stranky www.tokipompos.hu/
dam maly darcek.
Kto poskytne svoj cas?
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
Ahoj všetky receptuchtivé dievčatá!

Skúsim prekladať po jednom, snáď sa niekto pridá:

Ináč k tým receptom - mňa zaujali hlavne kvôli tipom na varenie a ani nie tak veľmi recepty: Takže prvý si dajme

Pivničný perkelt(Pincepörkölt)



1 kg hovädzieho mäsa(nožina),2 veľké cibule, soľ, 4-5 papriky, 1 kg zemiakov


Mäso pokrájame na väčšie kocky, cibuľu pokrájame. Hrniec na tenko potrieme masťou, nasypeme cibuľu, pridáme mäso, posolíme, zalejeme 1/2 l vody. Pridáme pokrájané papriky( v recepte nie je uvedené, že papriky treba pokrájať, ale nepredpokladám, že by ich pridávali v celku) a pomaly uvaríme do polomäkka. Nakoniec pridáme zemiaky(pokrájané na štvrťky) a všetko spolu dovaríme.

PS: Zaujímavosťou je, že tam nepridávajú červenú mletú papriku


Ak by ste vyskúšali tento recept, dajte vedieť
0 0
bezradná bezradná

bezradná je offline (nepripojený) bezradná

knihomol I. stupňa
kitky Pozri príspevok
Za preklady horeuvedenych receptov z tejto stranky www.tokipompos.hu/
dam maly darcek.
Kto poskytne svoj cas?
Stačí po jednom(viď predch. prísp) ? Ak ti bude vyhovovať tento spôsob, aj bez darčeka sa vieme dohodnúť. A snáď sa niekto pridá k prekladateľstvu
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Stačí, stačí. Niektorú z tých paprík by som dala červenú.
0 0
adalbertus adalbertus

adalbertus je offline (nepripojený) adalbertus

Dnes sa mi už nechce,zajtra začnem prekladat.
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

bezradná Pozri príspevok
Stačí po jednom(viď predch. prísp) ? Ak ti bude vyhovovať tento spôsob, aj bez darčeka sa vieme dohodnúť. A snáď sa niekto pridá k prekladateľstvu
Pomôžem Ti s prekladom, aby si toho nemala veľa a tiež bez darčeka
Z Tvojho zoznamu receptov pôjdem od konca, aby sme obidve neprekladali ten istý recept. Začnem teda bábovkou:

Bábovka (Töki kuglóf)
Suroviny: 60dkg múky, 8ks kockového cukru, 3 žĺtka, 3dl mlieka, 2dkg droždia, 8dkg masla, štipka soli
Náplň: 20dkg orechov a 20 dkg kryštálového cukru alebo 15dkg maku a 15dkg kryštálového cukru, hrozienka
Postup: Droždie necháme nabehnúť v ½dl mlieka + 2 kocky cukru. Zvyšok cukru necháme rozpustiť vo zvyšnom mlieku (2,5dl).
Droždie a zvyšné mlieko pridáme k múke, zamiešame so žĺtkami, maslom a štipkou soli. Dobre vymiesime a necháme kysnúť.
Hrozienka a zomleté orechy alebo mak zmiešame s cukrom. Pridáme do stredu k nakysnutému cestu a plnku zakryjeme cestom.
Do vymastenej bábovkovej formy vložíme cesto a necháme naďalej kysnúť, kým nezaplní celú formu. Po nakysnutí pečieme pri miernej teplote. Hotové posypeme cukrom.
Naposledy upravil Meggi 1 : 28.07.08 at 22:38 Dôvod: Oprava v náplni
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

bezradná Pozri príspevok
Ahoj všetky receptuchtivé dievčatá!

Skúsim prekladať po jednom, snáď sa niekto pridá:

Ináč k tým receptom - mňa zaujali hlavne kvôli tipom na varenie a ani nie tak veľmi recepty: Takže prvý si dajme

Pivničný perkelt(Pincepörkölt)



1 kg hovädzieho mäsa(nožina),2 veľké cibule, soľ, 4-5 papriky, 1 kg zemiakov


Mäso pokrájame na väčšie kocky, cibuľu pokrájame. Hrniec na tenko potrieme masťou, nasypeme cibuľu, pridáme mäso, posolíme, zalejeme 1/2 l vody. Pridáme pokrájané papriky( v recepte nie je uvedené, že papriky treba pokrájať, ale nepredpokladám, že by ich pridávali v celku) a pomaly uvaríme do polomäkka. Nakoniec pridáme zemiaky(pokrájané na štvrťky) a všetko spolu dovaríme.

PS: Zaujímavosťou je, že tam nepridávajú červenú mletú papriku


Ak by ste vyskúšali tento recept, dajte vedieť
Robím niečo podobné /ale používam bravčové/ a papriky dávam zelené aj červené. Samé zelené nedajú farbu a samé červené, tak to je veľmi sladké.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať