somij
Predpokladám, že už nie je v ochrannej lehote, takže nárok na materské z bývalého zamestnania nebude mať. Tiež si asi neplatila dobrovoľne nemocenské poistenie. Jediná moznosť je, ak by jej vychádzalo 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred narodením dieťaťa, mohla by sa zamestnať aspoň na krátky čas pred nástupom na materskú a potom by mohla dostávať materskú z tohoto zamestnania.
Čo sa týka 2.otázky, ak zamestnávateľ zamestná "znevýhodneného uchádzača o zamestnanie", t.j. napr. nezamestnaného, ktorý je na úrade práce evidovaný apoň rok, môže požiadať o dotáciu z úradu práce. Výška dotácie závisí od regiónu. U nás - v Novom Meste n. V. (náhodou som sa bola tento týždeň na to pýtať) poskytujú 42% z celkovej ceny práce prvých 6 mesiacov, ďalších 9 mesiacov asi 24% (presné číslo som zabudla). Podmienkou je, že zamestnanec musí byť v PP aspoň 2 roky, v prípade, že by odišiel, musí byť na jeho miesto prijatý zase znevýhodnený uchádzač o zamestnanie. Celková cena práce je hrubá mzda + odvody.
Ďakujem za odpovede.
Druhou odpoveďou si ma potešila

. Ale k tej prvej: nie som si istá, ale keď je niekto vedený na ÚP, platia za neho všetky odvody. Potom asi pani urobila hlúposť, že poslúchla radu tetušky na úrade, aby sa dala dočasne vyradiť, lebo tak prišla o možnosť, aby za ňu štát platil všetky odvody. No to je pekné, oni sa zbavili povinnosti a ty sa staraj. A ešte keď väčšina ľudí, čo je hlásených na ÚP vôbec nepoznajú zákony a veria pracovníkom ÚP. Jasné, neznalosť zákona neospravedlňuje...