Zavrieť

Porady

Zemiaky

O zemiakoch sa hovirí, že sú druhým chlebom Slováka. len receptov na ich rôzne úpavy je akosi málo. DO zabudnutia upadli rôzne výborné stré a krajové recepty.
Nepozná ich ktosi?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    dusansl je offline (nepripojený) dusansl

    dusansl
    Všetkým účastníčkam ktoré boli tk láskavé a poradili, ď a k u j e m....
    Dušansl

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    pecene zemiaky:


    ocistene zemiaky nakrajet na stvrtiny.
    pekac potriet olejom,len ne tenko.
    zemiaky posolime,trosku pokminujeme/rasca-kmin/,posypeme sladkou cerv.mletou.paprikou a dobre premiesame.
    pecieme v strede rury;najskor na 200 stupnoch cca 25 min-kym su polomäkke a potom do zlata na 250 stupnoch.
    pocas pecenia nemiesame,lebo sa rozbrblu.

    Obmena 1:
    na vrch mozeme poukladat cca0,5cm hrube kolieska cibule-krasne sa upecu do chrumkava.
    Obmena 2: pred dopecenim na vrch mozme poukladat platky syra.



    Zemiakove placky:

    6 velkych zemiakov
    1 vajce,sol
    strvrt salky mlieka/salka s objemom 250 ml/
    3-stvrte hladkej muky
    stipka cierneho korenia
    5 struckov cesnaku
    1 mala lyzicka majoranky
    olej


    zemiaky nastruhame na jemno-prebytocnu stavu zlejeme/mozeme vypit, je vraj zdrava.../
    zalejeme vriacim mliekom a dobre premiesame/to aby nam nescerneli./.
    pridame prelisovany cesnak,vajce,sol,majoranku,korenie apostupne vmiesavame muku,kym vznikne hladke,trochu redsie cesto.

    panvicu potrieme olejom,nechame rozpalit a lyzicou nakladame cesto do tvaru placiek-mozeme robit velke na celu panvicu,ale ja davam prednost 2 - 3 mensim,lepsie sa prepecu a su rychlo hotove...
    opekame z oboch stran a hotove kladieme na papierove obrusky aby vsiakli prebytocny tuk.



    Plnene zemiaky.

    ocistene zemiaky prerezat na polovice a vyrezat vnutro aby vznikla jamka na naplnenie.trosku posolit.zemiaky plnime niektorou z naplni,na vrch mozeme vzdy este polozit platocek syra a poukladame na vopred pomasteny pekac.
    pecieme klasicky na strednej casti rury,najprv pomaly cca 200 stupnov-a neskor teplotu zvysime a upecieme do chrumkava.

    Napln 1-
    1/2 kg mlete mäso,1 vajce,sol,korenie,bazalka,trosku paradajkoveho pretlaku,muka hladka, vopred uprazena cibulka ale len na sklovito nie na zlato!
    zmiesame na hladku masu/mozeme zriedit s vodu/ a lyzicou plnime zemiaky.

    napln 2:

    uprazena cibulka/ako v predoslom/
    pomlete huby-najlepsie su rozne druhy
    1 vajce,
    sol,korenie.
    muka a voda podla potreby

    napln 3-

    biele tofu
    ml.cervena sladka paprika
    sol,stipka chili korenia
    mleta rasca
    trochu sojovej omacky

    napln 4-

    mleta vopred uvarena fazula/sosovica/
    1 vajce
    petrzlenova vnat
    sol,rasca,korenie
    trochu kyslej pochutkovej smotany
    muka a voda podla potreby

    napln 5.

    tvaroh,kysla smotana a vajce vymiesat
    zahustit trochou muky
    pridat sol,biele ml.korenie,stipku muskat.oriesku a petrzlenovu vnat.

    napln 6-

    zemiaky naplnit udusenou zeleninou a na kazdy polozit platok mozarelly

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    este som zabudla k tym PLNENYM ZEMIAKOM napisat,ze tie zvysky zo zemiakov co vyrezeme,mozeme podrhnut do kazdej z odporucanych naplni a bude to super.

    taktiez uprazena cibulka sa hodi do kazdej naplne.

    Danta je offline (nepripojený) Danta

    Danta
    Zemiaky s kyslou kapustou:

    Zemiaky ocistime a nakrajame. Do pekaca dame trochu oleja, na to kyslu kapustu, na to ide vrstva pokrajanej parkovej klobasy, ale moze sa dat hocico podla fantazie a chuti. Na to navrstvime zemiaky, ktore osolime, okorenime, pridame rascu a cervenu papriku a navrch poukladame nakrajanu slaninu. Ja davam narvrch este aj kolieska parkovej klobasy. Je to vyborne, ked sa to pripecie....Velmi jednoduchy a veeelmi chutny recept.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.