0

uzatvorenie zmluvy o starobnom dôchodkovom sporeni

EXPE EXPE

EXPE je offline (nepripojený) EXPE

Prosím Vás vie mi niekto poradiť v súvislosti so starobným dôchodkovým sporením? Náš zamestnanec mi priniesol potvrdenie z jednej DSS, na ktorom je napísané, že má povinnosť oznámiť svojmu zamestnávateľovi uzatvorenie tejto zmluvy a identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia. Vie mi niekto poradiť, či to treba aj niekde na úrad nahlásiť, alebo stačí ak si to potvrdenie od zamestnanca iba založím. Ďakujem.
Usporiadat
miriza miriza

miriza je offline (nepripojený) miriza

Pochváliť
Iba založiť
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Pochváliť
Zatial iba zalozit. ALe ako uz tu bolo popísané, príde cas, kedy na výplatných páskach budú zamestnávatelia uvádzat odvody poistného clenené aj na Soc. poist. a DSS. Zákon o DSS predbehol trochu ostatné predpisy lebopodla neho to musia uz teraz poistenci ohlasovat zamestnátelovi.
0 0
anita anita

anita je offline (nepripojený) anita

účtovník, SZČO
Pochváliť
Ja už len dodám, že sa to bude uvádzať aj vo výkazoch do SP.
0 0
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Pochváliť
Anita, Chobot - a to máte odkiaľ ?
0 0
Jevajs Jevajs

Jevajs je offline (nepripojený) Jevajs

Pochváliť
anita
Ja už len dodám, že sa to bude uvádzať aj vo výkazoch do SP.
Ak je to pravda, tak je to na hlavu postavené. Všetky údaje s tým spojené predsa SP už má a v prípade zmien bude mať. Či vykazované výkazy ukazujú že treba vykazovať ešte nevykazované? A čo takto ešte priemerný počet výkalov /pardon/ výkazov za vykazované obdobie?
0 0
Eva Farkasová Eva Farkasová

Eva Farkasová je offline (nepripojený) Eva Farkasová

Rozvedená, matka dvoch detí
Pochváliť
EXPE
Prosím Vás vie mi niekto poradiť v súvislosti so starobným dôchodkovým sporením? Náš zamestnanec mi priniesol potvrdenie z jednej DSS, na ktorom je napísané, že má povinnosť oznámiť svojmu zamestnávateľovi uzatvorenie tejto zmluvy a identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia. Vie mi niekto poradiť, či to treba aj niekde na úrad nahlásiť, alebo stačí ak si to potvrdenie od zamestnanca iba založím. Ďakujem.
Zatiaľ iba zaloziť. ale ja osobne mám v mzdovom programe v trvalých údajoch zamestnanca otázku či má zmluvu alebo nie, takže to tam nahadzujem. Na výplatnej páske má dotyčný informáciu o tom koľko odvádza on a koľko zamestnávateľ. Robím to tak od 1/2005. Je to len informatívny údaj.
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Pochváliť
Pomaly sa na to pripravujú aj ostatné programy.
0 0
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jozef Mihál je offline (nepripojený) Jozef Mihál

Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac
Pochváliť
Eva Farkasová
Na výplatnej páske má dotyčný informáciu o tom koľko odvádza on a koľko zamestnávateľ. Robím to tak od 1/2005. Je to len informatívny údaj.
Dovoľte drzú otázku - a ako Vy viete, akým algoritmom rozdelí Sociálna poisťovňa tých Vami odvedených 14%, v ktorých je:
- 5% poistného na dôchodkové poistenie,
- 9% príspevku na starobné dôchodkové sporenie,
- a z nich 0,5%, ktoré si SP necháva za réžiu s prerozdeľovaním príspevkov?

Toto je z pohľadu tvorcu softvéru dnes čierna skrinka. Na stretnutí tvorcov softvérov a informatikov SP dňa 7.4. nám bolo sľúbené, že sa tento algoritmus dozvieme. Dodnes ale tento algoritmus nepoznáme. Aspoň teda ja nie, možno autor Vami používaného programu ho ovláda, neviem.

Viete, ide o to, že Vy dáte zamestnancovi pásku, na ktorej bude napríklad uvedené, že ste zamestancovi dali príspevok na SDS 1000 Sk. Sociálna poisťovňa však v skutočnosti pošle zamestnancovi na účet len 999 Sk. Zamestnanec dostane výpis z účtu a bude Vás naháňať, kde je tá chýbajúca koruna.
0 0
endrju endrju

endrju je offline (nepripojený) endrju

Pochváliť
Pán Mihál,

Sociálna poisťovňa 13.5.2005 oboslala softvérové firmy mailom, v ktorom bol priložený aj zápis zo spomenutého stretnutia obsahujúci aj informáciu o algoritme rozdelenia 14% odvodov zamestnávateľa na časti 5% a 9%.

Avšak ešte stále ide o čiernu skrinku, keďže v zápise nie je uvedená ani čiarka na tému výpočtu 0,5%, ktoré sú províziou sociálnej poisťovne za náročné úkony spojené s redistribúciou peňazí, ktoré jej nepatria a drží si ich na účte podľa zákona až 60 dní a niekedy asi aj dlhšie. Správy v médiách, ktoré sa objavili v ostatných dvoch týždňoch, ma navádzajú na myšlienku o "podržaní" peňazí sporiteľov v sociálnej poisťovni aj nad limit 60 dní.

Zo spomenutého zápisu vyberám pasáž o algoritme rozdelenia 14% na časti 5% a 9%:

"Odvody dôchodkovým správcovským spoločnostiam (DSS) do druhého piliera zabezpečuje Sociálna poisťovňa z údajov výkazov poistného s využitím údajov o uzatvorených zmluvách zamestnancov s DSS. 9% pre DSS sa získa z odvedenej sumy 14%. Do DSS sa odvádza suma zaokrúhlená na 2 desatinné miesta. Napríklad odvod 14% je 1427 Sk, potom 1% je 101.9285714286, 9% je 917.3571428571 a odvod do DSS je 917.36 Sk."

Dúfam, že Sociálna poisťovňa ma neobviní z prezradenia "tajnej" informácie, ktorá by podľa môjho názoru mala byť verejne prístupná buď na webe Sociálnej poisťovne alebo na weboch DSS.
0 0
EXPE EXPE

EXPE je offline (nepripojený) EXPE

Pochváliť
Ďakujem všetkým za odpoveď. Ja som tieto informácie vôbec nezachytila.
0 0

Pridať pochvalu

Zavrieť

Rubriky

Upraviť

Hlavné

Pozrite si čo prináša nová verzia Porady pozrieť neskôr viac nezobrazovať