Sledovať
Spoločenstvo vlastnikov bytov
V r. 2003 sme založili SVB s tym, že reálnu činnosť začalo vykonávať od 1.1.2004. SVB nemalo žiadne príjmy, z ktorych sa platí daň z príjmov PO. Pre klud duse som podala danove priznanie s tym, ze som prilozila vykazy. Kedze vsak "zelene" vykazy pre taketo uctovne jednotky neexistuju, tak som si v exceli "nakreslila" vlastne vykazy. Teraz mi vsak danovy urad oznamil, ze som odovzdala nespravne vykazy.
Maju pravdu? Kde najdem "zelene" vykazy pre neziskove organizacie? Resp. kde je napisane, ze si nemozem vykazy upravit pre vlastne potreby?
Maju pravdu? Kde najdem "zelene" vykazy pre neziskove organizacie? Resp. kde je napisane, ze si nemozem vykazy upravit pre vlastne potreby?
Dnes mám taký surfovací deň a toto som našla na stránke www.drsr.sk
otázka:
Aký typ daňového priznania podáva spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB) ak toto nemá žiadne príjmy podliehajúce dani z príjmov, taktiež aké výkazy, ak vedie jednoduché účtovníctvo ?
Odpoveď:
Pri predpoklade, že SVB dosahuje príjmy za výkon správy bytov (ktoré sú od dane oslobodené podľa § 13 ods. 2 písm. d/ zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov), potom SVB je povinné podať v stanovenej lehote daňové priznanie. Pre právnické osoby existuje len jeden typ daňového priznania (na rozdiel od fyzických osôb), pričom nie je rozhodujúce, aké účtovníctvo SVB vedie. Účtovné výkazy (ktoré sú súčasťou daňového priznania) predkladá účtovná jednotka v závislosti od typu účtovnej sústavy. Úpravu účtovných sústav definuje § 9 platného zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov .
Z tohto mi teda vychádza, že každé spoločenstvo, si necháva príjmy za "výkon správy" (a to je asi každé) musí podávať daňové priznanie.
otázka:
Aký typ daňového priznania podáva spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB) ak toto nemá žiadne príjmy podliehajúce dani z príjmov, taktiež aké výkazy, ak vedie jednoduché účtovníctvo ?
Odpoveď:
Pri predpoklade, že SVB dosahuje príjmy za výkon správy bytov (ktoré sú od dane oslobodené podľa § 13 ods. 2 písm. d/ zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov), potom SVB je povinné podať v stanovenej lehote daňové priznanie. Pre právnické osoby existuje len jeden typ daňového priznania (na rozdiel od fyzických osôb), pričom nie je rozhodujúce, aké účtovníctvo SVB vedie. Účtovné výkazy (ktoré sú súčasťou daňového priznania) predkladá účtovná jednotka v závislosti od typu účtovnej sústavy. Úpravu účtovných sústav definuje § 9 platného zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov .
Z tohto mi teda vychádza, že každé spoločenstvo, si necháva príjmy za "výkon správy" (a to je asi každé) musí podávať daňové priznanie.
3 000 000,-. Do tejto sumy nemusí viesť PU.
dnes som sa rozpravala s nasou auditorkou a ta mi tiez potvrdila ze to niekde citala, ale kedze sa tymto nezaobera tak tomu neprikladala vaznost. Vraj to bolo uverjnene v niektorom z financnych spravodajoch tohto roku. Patram ale zatial marne. Este otazka ohladne toho obratu - do obratu sa zaratavaju aj prijmy nepodliehajuce zdaneneniu, teda prijmy za najomne?
To konkretne SVB podava DP z titulu toho ze ma uzavrete dohody o vykonani prace s predsedom a uctovnickou. To je mi jasne. Mna len trapi otazka ci je niekde v zakone vymedzena povinnost prejst z jednoducheho na podvojne. Ci je to niekde v zakone striktne vymedzene, ze musi bezohladu na obrat.
Máš to v zákone o neziskových organizáciach zriadených za iným účelom ako podnikanie. Je to uvedené aj na porade celé usmernenie ohľadom účtovania v SVB a nie len v jednej téme. Treba len pohľadať. Ak tak skús aj na www.drsr.sk
Ahojte ja by som tiez potrebovala uctovnu osnovu prispôsobenu na SVB. Pomozte niekto - dakujeme za pomoc.
-
fs2007c012o061.pdf
(227.4 KB, 136 videní)
-
fs2007c012o063.pdf
(87.1 KB, 70 videní)
pozri tu
http://www.zakon.sk/Main/lwDefault.a...07&edition=180
a ešte tu:
http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?...r=2007&num=180
alebo tieto prílohy
http://www.zakon.sk/Main/lwDefault.a...07&edition=180