Zavrieť

Porady

menej známe ovocie a jeho pestovanie

wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Pretože som mal ohlas na príspevky týkajúce sa menej známych ovocných druhov, chcem založiť tému, ktorá by sa týkala práve týchto druhov a odrôd, pretože často dochádza k dezinformáciám, najmä čo sa týka ich mrazuvzdornosti spôsobu pestovania a samotnej identifikácie.
Predbežne som do tejto kategórie zaradil tieto druhy:
1. Asimina triloba (Indianske banány, Paw-paw, banán severu, v češtine moďoul, slovenské meno nemá), je síce málo známy, ale čaká ho veľká budúcnosť pre jeho nesporné kvality prorokujem, že behom 10-20 rokov bude v každej druhej záhradke
2. Amelanchier (muchovník) je veľmi perspektívne ovocie tiež pochádzajúce z Kanady, kde je ale pomerne rozšírené - pestujú ho v sadoch o veľkej rozlohe.
3. Dyospiros (Virginiana, alebo Kaki) Ebenovník rajčiakonosný, Tomel, Hurmi kaki sú už vyšľachtené odrody, ktoré prežívajú naše zimy bez veľkých problémov.
4. Aktinidívia arguta, kolomikta, drobnoplodé kiwi, hladkoplodé kiwi, popínavé beztrné egreše, je veľmi perspektívne ovocie, vhodné aj do horských polôh, mnohým chutí oveľa viac ako klasické kiwi kupované draho v obchodoch a navyše netreba ho šúpať, nemá žiadne chĺpky a je odolné
5. Ázijské (Japonské) hrušky NASHI, veľmi šťavnaté a chutné ovocie v marketoch úplne zbytočne predražované, veď v pohode bude rásť v ktorejkoľvek záhradke.
6. Figovník - náš domáci storočia otužovaný partenokarpický overený druh
6. Moruše - prastaré ovocie, ktoré na naše územie doviezli už Rimania existujú odrody, ktoré dávajú veľké a veľmi chutné ovocie
7. Mišpule - ovocie našich prababičiek, krík, alebo menší stromček dnes málo známe ovocie, ale znova si raziace cestu...
8. Oskoruša - Prastaré ovocie, ktoré k nám doniesli ešte turci počas svojich nájazdov a existujú mnohostoročné stromy. Znalci ho cenia pre jeho liečivé účinky a netradičnú chuť.
9. Dula - ovocie, ktoré sa dá jesť až po spracovaní, ale mnohý ho využívajú pre jeho estetickú funkciu a voňavé plody
10. Veľkoplodé kanadské čučoriedky, ktoré treba pestovať v kislej pôde a inak nie sú náročné, ale to s tou pôdou treba naozaj dodržať!
Usporiadat
J500j J500j

J500j je offline (nepripojený) J500j

ravstislav
Dobrý deň, chcem sa spýtať či má niekto skúsenosť s pestovaním muchovníkov a ich chorobami. Môj Martin pekne zakvitol, ale potom kvety zvädli a neskôr aj listy. Na konároch vznikli pozdĺžne praskliny a je vidieť obnažené zelené pletivo. Druhá časť kríka zostala zelená ale bez kvetov. Ostatné muchovníky su OK. Čo s tým, je to ochorenie pre muchovníky bežné? Resp. čo to je?

Keďže nie je k dispozícii obrázok z blízka, ťažko ti niekto pomôže. Nezáväzne však možno silice, aj keď nepredpokladám.

jano
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Nuž na muchovník bežne nejdu žiadne choroby a má pekný zdravý rast.
Na druhej strane videl som už na muchovníku akýsi extrémny agresívny druh múčnatky.
Tiež som videl niečo podobné u priateľa na muchovníku červenoplodom a preventívne ho radšej vyklčoval a spálil, vypadalo to ako spála čo je asi najnebezpečnejšia choroba na jadrovinách. Samozreme ťažko to dokázať. Pokiaľ máš n záhrade viacej jadrovín a muchovníkov, a kríček ešte nie je veľký, tak by som ho asi na tvojom mieste preventívne odstránil aby nepreniesol nákazu.
Na druhej strane mne sa to ľahko hovorí mám tisíce muchovníkov rôznych odrôd a pre mňa jedna rastlina nemá až takú veľkú hodnotu aby som riskoval nákazu všetkých...
Ty sa môžeš teoreticky pokúsiť kríček vyliečiť. Ak sa do toho predsa len pustíš, napriek môjmu doporučeniu na likvidáciu, tak potom začni tým, že odstrihni všetko a nechaj len koreň s nejakým kýpťom maximálne, pozor odstrihnuté spál a nožničky vydezinfikuj.
Údajne sa dá liečiť len zvýšeným hnojením dusíkom a extrémnymi dávkami meďnatých prípravkov aplikovaných veľmi často vo veľkých dávkach...
Mal by si venovať zvýšenú pozornosť okolitým kríkom a akonáhle nas jar či začiatkom leta uvidíš podozrivé príznaky na spálu ružovitých to je tá choroba. Vygúgli si to... Má podobné príznaky ako si uviedol a nemusí sa vždy prejaviť na celom kríčku ale kríček je nakazený a liečenie je zdĺhavé a uzdravenie neisté. Istotu by si mal len pri vyšetrení a to je drahé a nestojí za to, pretože by ti nariadili spáliť všetky stromy v záhrade ako potenciálne ohnisko nákazy a to vážne by si asi nechcel...
Držím palce.
0 0
automat automat

automat je offline (nepripojený) automat

no predsa automat
J500j
Keďže nie je k dispozícii obrázok z blízka, ťažko ti niekto pomôže. Nezáväzne však možno silice, aj keď nepredpokladám.

jano

Radí ti dobre.
Ak budeš mať ťisíce stromkov a tisíce kríčkov tak vyhadzuj.

PS: rady ako ............. mám tisíce muchovníkov rôznych odrôd a pre mňa jedna rastlina nemá až takú veľkú hodnotu ........ vždy zvažujem
Naposledy upravil automat : 18.11.13 at 13:42
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Tu nie sú tisíce,ale iba stovky....nikde inde som nevidel kvalitnejšie...

http://www.asimina.org/
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Nuž "ravstislav" napísal svoju otázku 5.5. Od mája už ubehla doba. Možno by bolo zaujímavé keby napísal ako postupoval a ako sa ďalej ten kríček správal...
Príspevku zrejme od "automata" som neporozumel. Zato Milasovi som porozumel robí reklamu a nie poradenstvo...
Je jedno či má "ravstislav" tisíce, stovky, či len niekoľko kríčkov a stromov jadrovín, medzi ktoré patrí aj amelanchier. Ak sa mu všetky nakazia spálou, asi sa nepoteší. Iste, môže to byť iná hubová choroba... Netreba to však podceňovať. Je jedno ako pekné a kvalitné si potom sadenice zakúpi a je jedno na ktorej stránke ich nájde, ak sa nakazia, je niekedy lepšie radikálne ich odstrániť.
Poradil som aj miernejšiu alternatívu, treba len pozorne čítať...
http://asimina.webnode.sk/amelanchier/
Naposledy upravil wabi : 18.12.13 at 23:13
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Chlapci nešťastní,toto je už ako ,,Ženský zákon" a nie a nie prestať rýpať všetci krížom krážom.
Radšej mi skúste poradiť s asiminou-spravte nejaké poradie,ktorá Vám chutí najlepšie.
Ak sa prípadne rozhodnem ešte raz to s nimi skúsiť,lebo som ich slušne tretí rok vysadila von a uplne zmizli,tak neviem či tá voda čo stála v záhrade alebo skôr tie nájazdy srnčej,ktorá mi zožrala pol záhrady.
0 0
J500j J500j

J500j je offline (nepripojený) J500j

wabi
Nuž "ravstislav" ........ postupoval a ako sa ďalej ten kríček správal...
Príspevku J500j som neporozumel. Zato Milasovi som porozumel robí reklamu a nie poradenstvo...
radikálne ich odstrániť.
Poradil som aj miernejšiu alternatívu, treba len pozorne čítať...
http://asimina.webnode.sk/amelanchier/

Čomu si nerozumel wabi.

Dal som do pléna predsa jasne úvahu
"(Keďže nie je k dispozícii obrázok z blízka, ťažko ti niekto pomôže. Nezáväzne však možno silice, aj keď nepredpokladám.)"
či to niesu náhodou silice. Čo je na tom nejasné? Alebo to vari silice byť nemôžu?

Jano
Naposledy upravil J500j : 18.12.13 at 08:57
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Prepáč Jano ak môžeš. Tvojmu príspevku som porozumel, to automat ťa citoval a pridal tam čosi podivné. Ešte raz sa ospravedlňujem, zmenil som to... Naopak napísal si to dobre...
Poprosím, môžeš to tiež zmeniť?
Ďakujem za pochopenie.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Nie reklamu,ale tip....až máš lepšie prebi ponuku!!!
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Nemusím nič prebíjať tá ponuka tu je už dávno. Nemám problém priznať, ak sa mýlim. Stránka ktorú uvádzaš je iná než som myslel, je v pohode, stromčeky sú na obrázkoch pekné, hoci čerstvo presadené. Okrem vlastných výpestkov mám aj stromčeky z rovnakého zdroja ako uvádzajú oni a v podobných cenách.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

No prvotný zdroj je jasný ...USA...ale to bolo okolo r.1900. ale následné "štiepenie"a nezákonné rozmnožovanie to je iné kafe....rozdávanie "zaručených" vrúbľov medzi množiteľmi ,dovozy z Talianska a prelepovanie štítkov to je tiež iné kafe...
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Drieň sa rozhodol kvitnúť, tá palička je celá obsypaná pukmi, bude kvitnúť aj na jar, alebo si to už odkrútil
P8310038 (2).JPG  
P8310041.JPG  
1/1
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

Jasné,že bude kvitnúť budúci rok
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

... tiež v septembri,to si ho tak nastavil?
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Doporučujem na jar obrať skoro všetky plody, pretože veľkoplodý drieň najmä ten pravokorenný zvykne preplodzovať a to sa potom odrazí na raste. Mladé kríčky síce takto majú v strapcoch možno desiatky plodov ale o to menej bude v ďalších rokoch. Krík proste prvé roky musí rásť bujnejšie a nerodiť alebo rodiť len minimálne na úkážku inak sa vysiluje a o to menej radosti bude s neho v ďalších rokoch. Za každý plod v budúcom roku na malom kríčku sa ochudobňujete o stovky a tisíce plodov v ďalších rokoch.
1 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

wabi som rada že ťa vidím a ďakujem za radu
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Tak ešte doplním, nechcel som veľa aby som zas moc neprovokoval, že všetko viem a truhlíkujem...
Nechal som sa touto témou vyprovokovať, pretože drieň je slovanským kráľom "drobného ovocia". A zaslúži si toho napísať oveľa viac.
Vraví sa, že doma nie je nikto prorokom a tak je to i s drieňom. Je vo svete pomerne neznámy rovnako ako doma. Drieň možno nie je prorok, a je ťažké mu niečo prorokovať. Keby bol svet spravodlivý, patrilo by mu to najvýznamnejšie miesto medzi ovocím Slovenska. Jeho meno by sme mali vyslovovať s úctou, plody servírovať na vankúšikoch a ako relikviu by sme si ním s ním uctievať delegácie a významných hostí... Je to z našich pôvodných ovocí to najchutnejšie a súčasne zdravé až liečivé. Šuster začal s drienkovicou. Vypáliť je však to posledné. Hoci má to niečo do seba ak človek nie je abstinent. Pre ženy je zaujímavé máčať ich v alkohole. Griotka je z nich dobrá a sladká aj bez cukru. Najchutnejšie sú čerstvé, keď sú skutočnou vitamínovou bombou.
V Japonsku a Číne nazývajú drieň Cornus Oficinalis (lekársky) a šťavy z neho predávajú v lekárňach ako liečivé. Iste beriem to s rezervou, veď liečivý je podľa nich aj pomletý roh z nosorožca. Ich drieň sa však geneticky nelíši od nášho. Náš sme si ale ešte v 19 storočí vyrúbali pre jeho kvalitné tvrdé drevo. Nazívame ho Cornus Mas (obyčajný), teda nie liečivý. Namiesto uctievania sme na neho zabudli a nepestujeme ho na záhradách ani len toľko ako maliny či ríbezle, ktoré z ďaleka nedosahujú jeho kvalít. Neviem posúdiť japonské gejše ale mám pocit že na to že sú to po slovensky obyčajné k.... si ich tamojší samuraji, po našom drábi vážia akosi viac. Celkovo si u nás nevážime akosi často to čo by si zaslúžilo úctu a je to škoda...
Veľa sa toho píše o rakitníkoch a goji a drieň zostáva ako tá popoluška v tieni týchto reklám zabudnutý v úzadí. Drahý princovia a princezny poboskajte drienku na plnú hubu a zmení sa na lahodnú dobrotu...
Najprv si však ovocie treba dopestovať, pretože nie každý pozná tie miesta v lese a treba tiež povedať, že čo je doma sa počíta a s jedlom rastie chuť. Tie domáce sú navyše s väčšími a chutnejšími plodmi.
Po vysadení je dôležité zostrihnúť drienku radikálnejšie aby začala bujnejšie rásť. V prípade že chceme mať s nej stromček, tak potom nechať jeden kmienik. Inak môžeme nechať na prírodu ako rastie pokiaľ ide o semenáč. Ak však máme štepovanec treba dať pozor na podrastanie z planého pod štepením. Ak sa jedná o pravokorenný odkopok či rezkovanec, je dôležitý najmä v prvých rokoch rez, aby sme docielili poriadne prírastky. Lebo ako vždy a všade akcia vyvoláva reakciu čiže - "Čím viac striháš tým viac rastie" inak - zmladzovanie, alebo rovnováha medzi koreňmi a nadzemnými časťami...
Po každom presadení sa táto rovnováha poruší a žiaľ v neprospech koreňov. Opačne by to nevadilo, teda ak je koreň veľký a neporušený a nadzemná časť hoc aj úplne zostrihnutá... je to OK, pretože práve koreň je dôležitý!
Nechajme teda najprv drieň čo najrýchlejšie a bez zbytočného predčasného rodenia narásť do patričnej výšky, najlepšie do aspoň 2 metrov a potom ho "zakrúžkujeme" a bude po roky rodiť kilá a kilá úrody bez ďalšieho rastu. Takto sa vyhneme bolesti od ohýbania k zemi a tiež nepotrebujeme rebrík. Ale to je všetko zbytočné, pretože oberanie drieňu je oveľa jednoduchšie. Stačí iba veľmi zľahka potriasť a do vopred pripravenej siete či inej podložky nám zrelé plody samé popadajú a tie čo zostanú hore zas až na budúce... keď samé odpadnú. Drieň sa neoberá, pretože obrané plody nie sú úplne dozreté a preto sú hoci červené ešte kyslé...
Keď však správne dozrejú sú tým najchutnejším čo môže labužník ochutnať... teda aspoň v danej chvíli, keď sa medzi podnebím a jazykom rozplýva sladkokyslá mäkkosť hodná kráľovského ovocia. Hoci popravde bolo to v minulosti skôr ovocie pospolitého ľudu a pastierov. Je škoda že väčšina slovákov zomrie skôr než ochutná tieto božsky chutné liečivé plody. Možno keby ich ochutnali tak radšej zabojujú a nezomrú, pretože to stojí zato zažiť to znova... a potom človek povie že to stojí zato aj napriek nepochopeniu davov... Nič proti klobáse, to skôr je chlieb náš každodenný ktorý je škodlivý...
1 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Vyprovokoval ma dotaz pani ktorá si mýli čierne maliny s černicami a nie je sama, tak to sem hodím, pre pochopenie širšej verejnosti:
Čierne maliny možno zaradiť medzi málo známe druhy. Nie nemyslím černice ani nemyslím maliny.
Je to proste iný druh Rubus occidentalis v češtine ostružiník ojínený...
Plody sú zvnútra duté ako maliny teda nie plné ako u černíc, ale rastlina rastie ako černica, teda vytvára kríčky a nešíri sa pôdou ako maliny... Pochádza z Ameriky ale už viac ako storočie sa u nás pestuje...
Články ktoré upozorňujú na preventívny účinok čiernych malín proti rakovine hovoria práve o tomto druhu nie o černiciach ani o malinách...
Majú chuť ktorá viac pripomína čučoriedky než maliny alebo černice. Teda celkom inú, než na akú sme zvyknutý a dobrú. Pri odšťavení získame pravú lahôdku a má vysokú výťažnosť hustej šťavy, len teda nie na vysokorýchlostnom odšťavovači samozrejme.

http://www.zahady-zdravi.cz/zdravy-z...lusteho-streva

http://www.zahrada.cz/forum/drobne-o...nate-je-135763


Práve som odpovedal jednému pánovi, ktorý sa ma pýtal na komerčné odrody jabloní tak to sem tiež zaradím...

Jedná sa o licencované odrody, ktoré oficiálne množiť nemôže nikto okrem firmy, ktorá si túto licenciu zakúpila. Ja si to tiež nedovolím porušiť...
Množím stromčeky, ktoré objavím v krajine a nemali to šťastie, že si ich vyhliadla bohatá firma a investovala veľké prachy do ich ochrany a reklamy. Ako vieme nie vždy je reklama adekvátna a pravdivá. Naopak niečo čo nemá za sebou reklamu nemusí byť vôbec zlé. Môže to byť veľmi dobré, najmä záleží čo od toho očakávame. Pre každého môže byť to "dobré" niečo iné.
Komerčné novinky sú vyberané pre veľké intenzívne sady s plodmi do predaja, kde je najdôležitejší vzhľad, schopnosť odolávať otlačeniu pri transporte a vysokú úrodnosť pri trvalej chemickej clone. Často sa jedná o vlastnosti ktoré sú v protiklade s kvalitnou chuťou a schopnosťou dobre rodiť aj bez ideálnej starostlivosti a chémie...
Keď sa rozhodujem čo budem množiť, vyberám si odrody, ktoré mám odskúšané v extenzívnych podmienkach bez postrekov a majú vynikajúcu chuť. Je mi jedno kto čo napíše o ktorej odrode. Vôbec sa neriadim reklamou, pretože neverím rečiam obchodníka, ktorý osobne to ovocie nedržal v ruke, nemá tú odrodu vysadenú sám vo svojej záhrade a osobne ju nenamnožil ale stromček len kúpil niekde kde mu dali najnižšiu cenu... Taká je žiaľ prax. A krásnym obrázkom v oklamaných katalógoch tým už snáď neverí nikto so zdravým rozumom...Napriek tomu veľa stromčekov sa v posledných rokoch kupuje v hypáčoch, kde nielen personál nevie čo predáva ale je úplne jasné že sa jedná o to aby pritlačili dodavateľa k najnižšej cene na úkor kvality... Stromky však nie sú určené na jednorázový konzum ale budú rásť roky vedľa nás...
Na objednávku viem naštepiť čokoľvek keď mi dáte prútik - vrúbeľ a je to na vašej zodpovednosti. Samozrejme najlepšie je najprv mať vysadenú podnož na mieste kde bude rásť a do nej až potom naštepiť to čo ste si vybrali ale nie na základe reklamy na internete ale na základe vlastných skúsenosti alebo skúsenosti konkrétneho človeka ktorý sa s tým zaoberá a pestuje, nie iba predáva ako tovar... U každého druhu a odrody je to však často inak a nemožno zovšeobecňovať - "hádzať všetko do jedného vreca" "miešať jablká s hruškami"...
asimina.webnode.sk nie je tam všetko tak sa treba poradiť.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Mal som dotaz na odolnosť proti mrazu tak to sem ešte doplním aby to videli aj ostatní. Čierne maliny nevymŕzajú na rozdiel od niektorých beztrných černíc... najmä vo vyšších polohách je to dôležité pretože tam v niektorých zimách beztrné černice proste vymrznú úplne, čierne maliny však nevymrznú...
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Aj toto som našla :-))
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať