Zavrieť

Porady

Recepty pre domácu pekáreň.

Mama troch dospelých detí
Milé pekárky a pekári v domácej pekárničke. Zakladám túto tému, aby sme v nej spoločne zhromaždili recepty, ktoré bežne pečieme a ktoré sa aj vydaria v našich pekárničkách. Preto vás prosím, dávajte sem len recepty vami overené, poprípade aj priložte fotografiu. Ide o to, aby sme v téme,kde o pekárničkách debatujeme zbytočne nemuseli náš obľúbený recept hľadať a aby aj tí, čo si len pekárničky kúpia ,mali recepty po ruke. Takže prikladám môj najobľúbenejší recept na chlebík, ktorý ma nikdy nesklamal.

Chlebík od Dáši.

V menšom množstve : na 750 g

270 ml vody alebo acidofilného mlieka
1 1/2 PL oleja
1/2 PL octu
1 a pol ČL soli
1 ČL cukru
1 čl droždia
rasca, semiačka tekvicové , slnečnicové, ľanové, sezamové
1 – 2 väčší uvarený nastrúhaný zemiak
420 g múky - 300 g hladkej T 650 + 120 g ražnej, špaldovej, žitnej, celozrnnej


V prípade použitia acidofilného mlieka sa ocot už nedáva.
A rozhodne je s mliekom chutnejší ako s vodou.

Inak tento recept dávam na najvyšší stupeň prepečenia a pečiem ho v Moulinex na programe č. 1 . Pozor - pri dávkovaní acidofilného mlieka...ono sa napení , takže ja dávam vždy takmer plnú odmerku. Javí sa to potom, že je mlieka viac. Ale keď lepšie pozriete, tak je to pena.
Usporiadat
bv_alexandra bv_alexandra

bv_alexandra je offline (nepripojený) bv_alexandra

Dnes som skúšala slané rožky.
Slané rožky
Suroviny:
500g hladkej múky
300ml vlažného mlieka
50g rastlinného tuku
20g droždia/resp. 3/4bal sušeného/
1 lyžička kryštálového cukru
1 žĺtok
1 vajce
1/2 lyžičky soli
Na posypanie - rascu, sezam, mak
Program: príprava resp. cesto

Postup:
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a vykrajujeme trojuholníčky, z ktorých potom skrúcame rožky. Poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme ešte vykysnúť.
Nakoniec potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou, makom, sezámom.
Dáme piecť do stredne vyhriatej rúry.
Pečieme pri 180stupňoch Celziových cca 10-15min.
Dobrú chuť.
A toť fotoukážka.
Naposledy upravil bv_alexandra : 29.01.09 at 11:24
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

Kokosova babovka:
1 hrncek mlieka
1/2 -//- oleja
3 vajcia
1 hrncek kokosu
3/4 -//- cukru
1 -//- polhrubej muky
1 -//- hladkej muky
1 vanilka
1 PDP
Program: mucnik/dort, svetla korka.
Po skonceni, pichneme spajlou, pokial na nej je nalepene cesto, zapneme program pecenie a uz kontrolujeme.
Formu vyberieme z pekarne a po asi 20min. babovku vyklopime
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

makovec
200 ml mlieka
100 g rozpusteného tuku
2 vajcia
2 PL rumu
1 PL citronky
1 PL slivkový lekvár
1 vanilkový cukor
150 g cukru krupica
1 sáček vanilkového pudinku
300 g hladkej muky + 1 prášok do pečiva + 1 KL jedlé sody + 100 g mletého maku
Postup: v uvedenom poradi dáme všetko do nádoby
Program: U Moulynex XXL č. 10 moučník, trvá 1.25 hod. a makovec bol krásne upečený. Pre jistotu zkusiť špajlou, nechat cca 20 min. vychladnut v nádobě a potom opatrně vyklopit.
0 0
stefan_belko stefan_belko

stefan_belko je offline (nepripojený) stefan_belko

Mám domácu pekáreň pečiem na nej chlieb asi mesiac ale je suchý a drobý sa.Neviete niekto poradiť co treba dať do cesta aby sa nemrvil a nebol taký suchý.Robim podla receptov aj mením no bez výsledku zlepšenia.Ďakujem Štefan.
0 0
cleonka cleonka

cleonka je offline (nepripojený) cleonka

Ja dávam do každého chleba 2 PL jablčného octa - nedrobí sa.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Chcela by som všetkým pripomenúť, že táto téma bola založená kvôli tomu, aby sa sem dávali odskúšané recepty a mohli sme ich mať pokope a nie preto , aby sa tu vymieňali skúsenosti a rozvíjala debata. Na toto slúži iná téma...a síce Domáca pekáreň na chlieb. Preto vás prosím, aby ste si svoje predchádzajúce príspevky presunuli tam....Dík.
0 0
betyna8 betyna8

betyna8 je offline (nepripojený) betyna8

Tento receptik mam z dama.cz a je fakt mňam
chléb čokoládový

Suroviny:
200 ml mléka
30g másla
1 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička skořice
200g polohrubé mouky
200g hladké mouky
1,5 lžičky sušeného nebo menší 1/2 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme:
100g nastrouhané hořké čokolády
100g nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme.
Formu vytáhneme z pekárny a necháme vychladnout, až pak vyklopíme.

Nastavení pekárny: Program Základní nebo Sladký chléb / velikost Střední / stupeň propečení kůrky Světlý
1 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
ŠIŠKY

3,5 dl mlieka
štipka soli
50 g cukru (dala som kryštáľový)
0,5 dl tuzemáku (možno to bol um alebo run) 40%
1 žĺtok
0,5 kg pohohrubej výberovej múky
sušené droždie

Moulinex XXL, program 13, 1:25

Ďalej klasika, keby niekto nevedel:
vybrané z nádoby 10´odpočívať,
rozvaľkať, povykrajovať kolieska, zakryť 15´,
hornou stranou do rozpáleného oleja, zakryť pokrievkou,
po otočení odokryť
0 0
headshrinker headshrinker

headshrinker je offline (nepripojený) headshrinker

Ražný chlieb

Odporúčam môj recept pre domácu pekáreň na ražný chlieb:

Do pekárne nalejeme:

210 ml vlažnej vody
150 ml mlieka
25-30 g roztopeného masla
pridať 1+1/2 lyžicky soli
1 lyžičku octu

Navážime si suché prísady:

60 g pšeničnej celozrnnej múky
210 g múky T-650 (chlebovej)
1 až 1+1/2 lyžičky rasce
cca 10 g slnečnicových semienok
260 g ražnej múky
1+1/2 lyžičky cukru.

Suchú zmes premiešame, nasypeme do pekárničky a do múky rozdrobíme 18 g droždia.

Pečieme na programe "celozrnný", veľkosť bochníka 1kg.
Naposledy upravil headshrinker : 25.01.09 at 11:34 Dôvod: dopísanie názvu chleba
0 0
ZuzikT ZuzikT

ZuzikT je offline (nepripojený) ZuzikT

Pivný chlebík

2,5 dcl čierneho piva
2 lyžice oleja
5 lyžic vody
350g hladkej chlebovej múky T650
150g celozrnej múky
2 lyžičky soli, rasca a ľanové semienka(môžu-nemusia byť)
štvrť kocky droždia

Program klasik,1 kg(dĺžka programu 3:20,stredná farba
Pekáreň ECG-výrobca ETA

Veľmi chutný...

a ešte ........................Šľahačková bábovka

200ml smotany na šľahanie 33%
3 vajcia
200g kryš.cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
1/2 PDP
Ak chcete svetkú pridajte vanilkový cukor ak tmavú tak 1 lyžičku kakaa
Pekáreň zapneme na program miešanie(alebo príprava).Po 15 minútach miešania zapneme pečenie.Potom už len skúšame špáradlom či sa cesto
nelepí a je upečená.Podľa mojej skúsenosti a môjho typu pekárničky to trvá cca 1 hodinku.
PS: Pri poslednom pečení som pred koncom miešania pridala na kúsky pokrájane orechy,čokoládu na varenie a hrozienka-asi tak lyžicu z každého.
Bola super a do večera sa zjedla.

Tak prajem dobrú chuť!

0 0
Izuzan Izuzan

Izuzan je offline (nepripojený) Izuzan

Pudingový chlebík
4 vajíčka
200 ml oleja
200 ml kryštálového cukru
1 prášok do pečiva
5 (45 g) čokoládový puding v prášku ( ja dávam 2 čokoládové a 3 vanilkové)

Program SPRINT, kôrka stredná,
DOBRÚ CHUŤ
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

Zemiakovy chlieb
2 dl vody
2 surove zemiaky nastruhane na hrubom struhadle
1 Kl soli
1 PL octu
1 PL oleja
500 g muky T650
1 KL rasce 1 PL psenicnych klickov
1/4 bal cerstveho drozdia, alebo 2 kl susene
semienka- lan, sezam, slnecnica...
Program: zakladny
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

Nie je to recept pre domácu pekáreň, páčil sa mi, aj sme vyskúšali ... skúste a posúdte...

http://domacnost.sme.sk/c/4256811/up...-to-kazdy.html

Robili sme už rožky, pletenky, uzle, ... naozaj je to len o fantázií...

... aby sme nechrúmali len suché rožky, tak aj toto...

http://domacnost.sme.sk/c/4271039/vy...acu-sunku.html
0 0
wegamizi wegamizi

wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

Tina1, zo vsetkych uverejnenych receptov som si vybrala prave tento tvoj, lebo som mala namlety mak, tak sa dobre vyuzil. Zatial som piekavala len chlebiky, ale pred tvojim MAKOVCOM klobuk dole. MNAAAM. Nestacil pomaly ani vychladnut a uz ho niet. Velmi dobra dobrotka. Idem skusat este aj druhe receptý :-)
0 0
ulukitkan ulukitkan

ulukitkan je offline (nepripojený) ulukitkan

ako vidím, poniektorí sa nevedia riadiť pravidlami: veď preboha si prečítajte aspoň prvý príspevok od zakladateľky témy,ktorý sa vždy zobrazuje hore, a nie hneď pri prvej možnosti sem picnúť príspevok

DanielaSĽ Pozri príspevok
Chcela by som všetkým pripomenúť, že táto téma bola založená kvôli tomu, aby sa sem dávali odskúšané recepty a mohli sme ich mať pokope a nie preto , aby sa tu vymieňali skúsenosti a rozvíjala debata. Na toto slúži iná téma...a síce Domáca pekáreň na chlieb. Preto vás prosím, aby ste si svoje predchádzajúce príspevky presunuli tam....Dík.
0 0
jana007 jana007

jana007 je offline (nepripojený) jana007

Včera som piekla závin v domácej pekárni:
Do pekárne dáme: 150ml mlieka, 70 ml oleja, 30g cukru, štipku soli,
300 g polohrubej múky, 1 lyžička sušeného droždia
Zapneme program Cesto. Po vymiesení vypneme, vytiahneme cesto, rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme a naplníme rôznou plnkou.
Ja som urobila 2 tvarohové a 2 orechové(dĺžka ako forma pekárne).
Vložila som ich striedavo do pekárne. Zapneme program Pečenie na 1 minútu,
vypneme a necháme hodinu kysnúť v pekárni. Potom znova zapneme celý program Pečenie. Po vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme. Dobrú chuť!
Pekáreň: ETA Siesta
0 0
ollga ollga

ollga je offline (nepripojený) ollga

V I A N O Č K A


200 ml vlažného mlieka
2 vajíčka
60 g roztopeného masla(Hery)
60 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
500 g polohrubej múky
1 vanilkový puding(zlatý klas)
1/2 káv.lyžičky soli
50 g hrozienok namočených v 3 pol.lyžiciach rumu(dáme aj rum)-hrozienka a rum môžme aj vynechať
1 kávová lyžička sušeného droždia

program BASIC, kôrka SVETLÁ
-po upečení horúcu vianočku potrieme maslom, môžme posypať práškovým cukrom
0 0
bv_alexandra bv_alexandra

bv_alexandra je offline (nepripojený) bv_alexandra

Dnes som robila v pekárni cesto na pizzu.
Suroviny:
6OOg hladkej múky 00
1 celé droždie čerstvé
400ml mlieka
lyžička soli
lyžička oregána
2 polievkové lyžice olivového oleja
Program: cesto
Výjdu z toho 3 plechy pizze
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

BEZLEPKOVý CHLIEB
400 ml vlaznej vody
1 PL ocot /vinny, jablcny/
2 PL olej
1 KL soli
400 g muky Mix B
2 KL susenych kvasnic,alebo 1/4 bal. cerstvych kvasnic /Fala, Noli, Vivo/
1 KL cukru
Program v peci na chlieb, ktory trva asi 2 hod., tmava korka.


Pri peceni v trube: Po vymieseni cesto dat do formy na chlieb a nechat kysnut 20 min. Piect pri 220 st, 15 min, potom teplotu ubrat na 200 st. a este piect asi 40 min.


Poznamka: Pri peceni bzl. chlebika je velmi dolezite dodrzat presny rozpis surovin, inak je chlebik hutny.
Prajem vela zdaru.
je tu zalozena tema http://www.porada.sk/t72648-p3-recep...ovu-dietu.html, takze reagovanie a pripadne vymenenie skusenosti
Naposledy upravil tina1 : 08.02.09 at 12:44
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Sladké plnené rožky:
2 vajcia
60g rozpusteného masla
doplnit do 350 ml mliekom
400g polohrubej múky
100g hladkej múky
50 g špaldovej múky
1/2 ČL lyžičky soli
4 PL lyžice cukru
2 ČL sušeného droždia (používam lastovičkové)

Program cesto

Po vykysnutí vyvaľkať plát čo najbližší tvarom kruhu. Rozdeliť na 8 častí. Do širokej časti trochu nutely a kúsok horkej čokolády. Od širšieho kraja zatočiť, upraviť do tvaru rožkov, na povrchu potrieť žltkom a piecť v rúre na cca 160 stupnov asi 15-20 minút.

Poznámky na okraj: nabudúce nebudem leniva a urobím 16 rožkov - tieto su dosť veľké. Vážia cca 110g a cena, ak dobre počítam vychádza niekde okolo 0,25 €. A ešte plánujem vyskúšať ako plnku hustý zlatý klas.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať