Slaný koláč
Recept bude iba taký orientačný, prispôsobovala som môj najbežnejší chlebový recept
350ml vody
1 lyžička soli
2 lyžice oleja
300 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
1 lyžička sušeného droždia (toľko, koľko dávam do chleba)
ja osobne cukor nedavam, ale kto dáva, tak aj cukor podľa zvyklostí
nechala som urobiť cesto,nemalo by byť veľmi tuhé, potom som pekáreň vypla
osmažila som cibuľku nakrájanú na drobno a slaninku nakrájanú na kocky (po pravde, používam gazdovský bok)
Nasypala som to (aj s olejom) na cesto v pekarni a znova pustila na kratko program miesenie.
Ked sa mi to zdalo rovnomerne premiešane, vypla som, cesto som dala na plech (ja davam pod všetko papier na pečenie ), tam som ho rukami roztľapkala, stopy po prstoch sú žiaduce. Potom som ho takýto neupečený rozkrájala na porcie, nechala chvíľu podkysnúť a dala piecť do rúry vyhriatej na cca 170 stupnov.
To rozkrajanie sa samozrejme zleje, ale nie úplne, dá sa úplne super krájať.
Okrem cibuľky a slaniny by sa mohli zamiešať aj olivy, prípadne sušené paradajky - najlepšie tiež naložené v oleji, alebo nejaka suchá salaba, klobása --- to už podľa chuti.