Bytový dom ma spolu 64 bytov, ktoré sa nachádzaju v 4 na sebe nezávislych vchodoch v každom je 16 bytov. Na Liste vlastníctva je Bytový dom na jednej parcele pod jedným súpisnym číslom, preto je z pohľadu zákona o vlastníctve bytov spravovaný ako celok 64 bytov. Keďže obyvatelia z jednotlivých vchodoch sa navzajom nepoznaju a všetky veci okolo dodávky, vody, elektriny, topenia atd. maju vchody nezávisle na sebe, žiaden vchod neobmedzuje iný vchod v ničom, spoločná je iba strecha a obvodové múry je problém riešiť niečo v jednom vchode mimo strechy a obvodových múrov, keď súhlas musi vzísť od ďalších troch vchodoch a oni ten problém vo svojich vchodoch nemajú záujem riešiť a sabotujú schôdzu vlastníkov bytov. Keď som čítal zákon o vlastníctve bytov v Česku, tam je možne priamo zo zákona založiť SVB na jeden vchod v bytovom dome v našom zákone som sa o ničom takom nedočítal, ale ani to že by zákon priamo zakazoval, rozdeliť Bytový dom na viacej súpisne čísla, myslím, že da sa to len je to boj s veternými mlynmi, hoci nakoniec aj keby to muselo byť súdnou cestou.
Môj názor je, že by sa to dalo pravne takým postupom.
1. Dať vyhotoviť geometrický plán na rozdelenie jednej parcely pod Bytovým domom na parcely pod každý vchod, čiže budú 4 nové parcely.
2. Na základe geometrického plánu požiadať obec o pridelenie súpisneho
čísla pre každý vchod.
3. Podať návrh na prislušnú Spravu katastra o zápis vchodov na nové Listy vlastníctva.
4. Po získani Listu vlastníctva možnosť založiť si SVB alebo vybrať si správcu.
Možete sa poraďaci vyjadriť k môjmu názoru?