Rybacia krémová polievka
400g rybieho filé (polovica do polievky, zvyšok na šalát) - najradšej používam také v čiernej kartónovej krabičke z "L...a", kúsok mrkve, cibuľa, čierne, nové korenie, bobkový list, voda, soľ.
Dve lyžice masla, 1 lyžice hladkej múky, 100-200 ml mlieka, 50ml smotany, prípadne soľ, muškátový oriešok
2 vajcia, detská krupica, 2 lyžice strúhanky
Pripravíme si rybací vývar z vody, rybacieho mäsa (napríklad mrazené filé z tresky...), cibule, kúska mrkvy, bobkového listu a pár guličiek čierneho a nového korenia. Varíme asi 20 minút, potom mäso vyberieme, necháme vychladiť. Polovicu odložíme na šalát a zvyšok porozdrobíme na drobné kúsky. V miske si vymiešame dve celé vajíčka, rybacie mäso, dve lyžice stúhanky a doplníme detskou krupicou až do hustoty, z ktorej sa dajú tvarovať guličky. Necháme chvíľu odstáť a rukami namočenými do studenej vody vytvarujeme guličky-knedličky.
Na masle opražíme 2 lyžice hladkej múky, zalejeme asi 1-2 dcl studeného mlieka a rozmiešame. Doplníme rybacím vývarom, osolíme a povaríme asi 10 minút. Vložíme pripravené guličky a povaríme ešte cca 5 minút. Na zjemnenie prilejeme 50ml smotany a trošku muškátového orieška. Do hotovej polievky vložme pásiky orestovanej mrkvy.
Rybací šalát - "treska"
Varené rybacie mäso, kyslá uhorka, mrkva, mladá cibuľka tatarka, citrón, soľ, mleté čierne korenie
V miske na jemno rozdrobíme varené rybacie mäso. Podľa potreby osolíme, okyslíme citrónom. Mrkvu nastrúhame na jemno, šťavu vytlačíme, pridáme do misky. Rovnako postupujeme s kyslou uhorkou. Jarnu cibuľku nakrájame na jemné pásiky, posolíme a necháme chvíľu postáť. Vytlačíme z nej šťavu a primiešame k ostatným surovinám. Nakoniec pridáme tatarskú omáčku, dobre premiešame a dáme vychladiť