Zavrieť

Porady

Marhuľový džem

Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Idem robiť marhuľový džem , už som vyskúšala aj tak , že som marhule mlela , už som mala aj marhuľový džem , že som v ňom mala väčšie kúsky marhúľ . Teraz pátram po internete a našla som tento recept . Nájde sa tu niekto , kto tento spôsob marhuľového džemu má odskúšaný .
Priznám sa , že nemám chuť a náladu pri varení džemu dlho stáť .

[hore]Marhuľový džem


Recepty » Zaváraniny a kompóty
5.5.2006

Potrebujeme:10 kg prezretých mäkkých marhúľ, 3, 5 kg krupicového cukru, šťava z 10 citrónov
Ako na to:Marhule umyte, zbavte kôstok a nakrájajte. V širokom hrnci ich varte asi 6 min., potom pridajte cukor a citrónovou šťavu. Varte ďalších 5 min., kým sa cukor nerozpustí. Potom džem nalejte do pohárov, ktoré uzavrite a otočte horednom.


Citácia zo stránky moje recepty

http://www.dobre-recepty.sk/detail/1265-marhulovy-dzem/
Usporiadat
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Ja vždy ovocie ochutnám, teraz som varila marhuľový lekvár z dvoch druhov marhúľ. Do jedného 300g cukru, do druhého 350g cukru. Podľa mňa je dosť sladký. Marhule som pomlela, pomiešala s cukrom a na noc do chladničky. Na druhý deň už len miešať a miešať 3-4 hodiny, podľa množstva ovocia.
Naposledy upravil Katarina : 13.07.11 at 11:44
0 0
81janka 81janka

81janka je offline (nepripojený) 81janka

večný študent
Ja už dlhé roky varím lekvár so želírovacím cukrom alebo so želírovacími prípravkami Gelfix - 1 kg ovocia a 0,5 kg želírovacieho cukru alebo 1kg ovocia, jeden gelfix 2:1 a pol kila klasického kryštálového cukru. Sú rýchle, husté a do ďalšej sezóny ich zjeme všetky do jedného (a nevarím ich málo)...
1 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
S Gelfixom robim vsetky lekvare, je to rychle a spolahlive. Este sa nestalo, ze by sa nieco pokazilo.
0 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

S Gelfixom som nikdy nezavárala. Počula som, že lekvár pri styku s teplom /palacinka, koláč ../ redne. Je to pravda? Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Katarina Pozri príspevok
S Gelfixom som nikdy nezavárala. Počula som, že lekvár pri styku s teplom /palacinka, koláč ../ redne. Je to pravda? Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.
Nemam taku skusenost, ziadny lekvar na palacinkach nezredol. Podla mojho nazoru je zbytocne trpiet v teple hodiny, ak sa da lekvar uvarit za cca 20 minut.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

[QUOTE=Katarina;1795230]S Gelfixom som nikdy nezavárala. Počula som, že lekvár pri styku s teplom /palacinka, koláč ../ redne. Je to pravda? Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.[/QUOTE]

veru zbytocne!dnes su uz rozne pripravky,ktore skratia nielen cas pripravy,ale su zarucene tym,ze lekvar pekne zhustne.a naviac,ked sa ovocie vari tolke hodiny,je to uz ozaj len riadna kaloricka bomba a navyse ani nie je taky chutny.
lekvar uvareny rychlo,obsahuje este aj nejake vitaminy,mozno nie zrovna vitamin C,ale ine istotne.ma krasnu farbu a super chuti.
ked to raz vyskusas,nebudes to uz robit inak.uvidis.
0 0
Majkas Majkas

Majkas je offline (nepripojený) Majkas

Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.[/QUOTE]

veru zbytocne!dnes su uz rozne pripravky,ktore skratia nielen cas pripravy,ale su zarucene tym,ze lekvar pekne zhustne.a naviac,ked sa ovocie vari tolke hodiny,je to uz ozaj len riadna kaloricka bomba a navyse ani nie je taky chutny.
lekvar uvareny rychlo,obsahuje este aj nejake vitaminy,mozno nie zrovna vitamin C,ale ine istotne.ma krasnu farbu a super chuti.
ked to raz vyskusas,nebudes to uz robit inak.uvidis.[/QUOTE]


Mna by teda zaujímalo, ako je to najlepšie, lebo by som chcela čo najmenej chémie - ale:
1. ked sa varí iba s cukrom = dlho, stratí farbu aj voňu
2. ked sa varí s Gelfixom -je tam asi dosť chémie, nemám vedomosti, či taká miera chémie je ešte neškodná ??
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

Majkas Pozri príspevok
Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.[/QUOTE]

veru zbytocne!dnes su uz rozne pripravky,ktore skratia nielen cas pripravy,ale su zarucene tym,ze lekvar pekne zhustne.a naviac,ked sa ovocie vari tolke hodiny,je to uz ozaj len riadna kaloricka bomba a navyse ani nie je taky chutny.
lekvar uvareny rychlo,obsahuje este aj nejake vitaminy,mozno nie zrovna vitamin C,ale ine istotne.ma krasnu farbu a super chuti.
ked to raz vyskusas,nebudes to uz robit inak.uvidis.

Mna by teda zaujímalo, ako je to najlepšie, lebo by som chcela čo najmenej chémie - ale:
1. ked sa varí iba s cukrom = dlho, stratí farbu aj voňu
2. ked sa varí s Gelfixom -je tam asi dosť chémie, nemám vedomosti, či taká miera chémie je ešte neškodná ??[/QUOTE]

uviedla som hore vyssie uz ako som varila-najprv so zelirovacim cukrom,klasickym a to myslim ze je asi najidealnejsie.
potom som skusila aj so zelirovacim cukrom 2:1 ale to uz asi je viac chemie,aj ked neni ani ten zly.
ja osobne budem uz len s normalnym zelirovacim cukrom,je to potom aj dost sladke ,netreba pridavat cukor.
a hlavne,mas raz tolko lekvaru,kolko mas ovocia,lebo mierka je 1:1 a nezvari sa to,takze ti vsetko ostava do poharov.
Naposledy upravil osky : 24.07.11 at 21:32
1 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Ešte jednu podotázku, pri varení džemu odoberáte penu? Niekto ano, niekto nie. Ovplyvní to kvalitu, alebo trvácnosť lekváru, keď sa varí len s cukrom.
0 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

Katarina Pozri príspevok
Ešte jednu podotázku, pri varení džemu odoberáte penu? Niekto ano, niekto nie. Ovplyvní to kvalitu, alebo trvácnosť lekváru, keď sa varí len s cukrom.
..vcera som tiez varila marhulovy lekvar len s cukrom ako aj po ostatne roky a nikdy som neodoberala penu, ta sa aj s vodou pri vareni odpari a lekvar mi vydrzal aj 3-4 roky, akurat, ze po rokoch stmavol, to preto, ze som davala az 70 dkg na 1kg cukru..teraz som davala menej..tak uvidim
1 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Tak to si ma potešila, zavárala som prvý krát z veľkého množstva marhulí a neodoberala som penu. Neskôr som sa dočítala na nete, že sa musí odoberať, lebo pena vyplavuje prípadné nečistoty a baktérie. a že lekvár je potom číry a trvácni. Takže žiadna panika ?Ďakujem.
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

posledna novinka od doktora Oetkera http://vcielkaisr-mojerecepty.blogsp...-vanilkou.html
0 0
81janka 81janka

81janka je offline (nepripojený) 81janka

večný študent
Katarina Pozri príspevok
Ešte jednu podotázku, pri varení džemu odoberáte penu? Niekto ano, niekto nie. Ovplyvní to kvalitu, alebo trvácnosť lekváru, keď sa varí len s cukrom.
Zo svojho detstva si pamätám tri veci, ktoré ma zaujali, keď moja babička varievala lekvár - prvou bol zaujímavý lis na ovocie, druhou zákaz použiť tú istú lyžičku dvakrát, iba ju znovu a znovu umyť, aby sa do hrnca nedostala ani slinka a treťou neustále opakovanie, že všetku penu treba poriadne vyzbierať a až potom liať džemík do pohárov. Prvý bod som nahradila elektrickým odťavovačom a ostatné dve dôsledne dodržiavam...
0 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
My máme radi keď sú v džeme kúsky ovocia, preto ho varím z polovičiek. Keď sú marhule mäkké, stačí ich iba povariť do zhustnutia a zberať penu. Marhule sa rozvaria a keď sa mi zdá džem málo kyslý pridám citrónovú šťavu.
Keď nemám chuť sa zapodievať rozváraním, už skoro rozvarené marhule mixujem ponorným mixérom. Dám do pohárov, prevrátim na viečko a zakryjem na chvíľu. Potom obrátim a nechám ho vychladnúť.
Pena sa odoberá preto, aby bol džem číry.
0 0
zuzusa zuzusa

zuzusa je offline (nepripojený) zuzusa

Ahoj,aj ja som dnes varila .Celkom jednoduchým spôsobom.Nakrájala som si vykôstkované marhule na menšie kocky,zasipala som ich cukrom a počkala asi hodinku,kým pustia šťavu(zatiaľ si umyješ poháre)a potom som ich rozmixovala a dala variť do hrnca s Gelfixom2:1.Varíš tak asi 15min.Pred dokončením si rozmiešaj v troške rumu prášok proti plesniamHAAS a krátko povar cca 3min.A môžeš plniť.Už sa teším keď ním budem plniť vianočné koláče.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

osky Pozri príspevok
lekvar uvareny rychlo,obsahuje este aj nejake vitaminy,mozno nie zrovna vitamin C,ale ine istotne.ma krasnu farbu a super chuti.
ked to raz vyskusas,nebudes to uz robit inak.uvidis.
zelirovaci cukor a gelfix sme vyskúšali iba raz. A už nikdy viac. Mne z toho razila umelina. Radšej stojim a miešam.
1 0
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Ja som gelfix+klasicky cukor skusal tento rok prvy raz pri vareni jahodoveho dzemu a neviem si vysledok vynachvalit (mozem porovnavat s produktom pripravenym klasickym sposobom). Gelfix zachova aj stavu, teda podiel ovocnej zlozky je vo vyslednom produkte vyssi ako pri klasike. Na kg jahod stacilo 300g cukru, aj tak je fest sladky.
0 0
Chokma Chokma

Chokma je offline (nepripojený) Chokma

kačer Pozri príspevok
No neviem, ja robím džem tak , že pomeliem marhule, zasypem kryštálovým cukrom cca 30dkg na 1kg , ale závisí to od sladkosti marhul, treba ochutnat, premiešam, dám na noc do chladničky, a na druhý den v dvoch hrncoch po troške varím až pokial sa neodlepuje od krajov. A to je podstatne dlhšie ako 6 minut podla prechádzajuceho receptu. Dnes som varila marhulový džem z 8l pomletej masy a babrala som sa s tým 2 hod
Využila som zlepšovak, ktorý som našla tu na proade- využit z plastovej flaše lievik na nallievanie džemu do pohárov, su fakt čisté
Ja ich nemeliem, len porezem na stvrtky, tak sa zachovaju tie kusky. Zasypem cukrom do nasledujuceho dna, ale davam viac cukru - tusim az 60 dkg na kg. A neviem, ci to tu uz bolo - ale po uvareni a naliati do flasiek nenecham len dolu hlavou flasku "zakonzervovat viecko", ale pre istotu este normalne vysterilizujem.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

[QUOTE="osky"]
Katarina Pozri príspevok
S Gelfixom som nikdy nezavárala. Počula som, že lekvár pri styku s teplom /palacinka, koláč ../ redne. Je to pravda? Zaváram s cukrom, hodiny miešam lekvár a možno zbytočne.[/QUOTE]

veru zbytocne!dnes su uz rozne pripravky,ktore skratia nielen cas pripravy,ale su zarucene tym,ze lekvar pekne zhustne.a naviac,ked sa ovocie vari tolke hodiny,je to uz ozaj len riadna kaloricka bomba a navyse ani nie je taky chutny.
lekvar uvareny rychlo,obsahuje este aj nejake vitaminy,mozno nie zrovna vitamin C,ale ine istotne.ma krasnu farbu a super chuti.
ked to raz vyskusas,nebudes to uz robit inak.uvidis.
:-D
nemozem uverit ze som toto volakedy napisala...
vidno ze som Bola zaciatocnik.

ja uz tiez nepouzivam ziadnu zbytocnu chemiu,len celkom malo hnedeho nerafinovaneho cukru.
tento rok som uvarila z troch kilov marhul a len z pol Kila cierneho trstinoveho cukru s melasou-a je fantasticky.
varila som klasicky:
vykostkovane marhule som zasypala ciernym cukrom /kupila som ho v bio obchode na slovensku/ a nechala som to v chladnicke cez noc.
potom som to tycovym mixerom mierne zixla a v dvoch nerezvych kastrolikoch po troske zvarala na husty lekvar-to som si zbierala do väcsieho hrnca a ked bolo vsetko zvarene,masu v hrnci som premiesala ,dala na cca 3 minutky prevarit za staleho miesania a plnila som do poharov.
z tych 3 kil mi vyslo len 5 cca 2,5-3 dcl poharkov,ale taky je pravy lekvar.husty a vyborny.
na budue to skusim hodit do rury,uvidim co to spravi.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

pre tych ,ktori radi experimentuju dam este recept ktory som skusala tohto roku.
v At je v obchodoch dostat tzv Zvetschkenröster.
su to vlastne take rozvarene slivy.
da sa to vsak robit j z marhuli alebo visni,tak som to skusila.

dala som na 2,5 Kila marhul,velmi zrelych len 500g cierneho melasoveho cukru/mozete si dat tmavy alebo aj biely,podla chuti/ a dala som to hned varit cele na sporak do hrnca.
za casteho miesania to treba varit na miernom ohni.
vsetko je hotove,ked sa ovocie same oddeluje,ked ho stlacite vareskou.
nie je to kompot a nie je to lekvar.
je to mierne huste,nie vsak tekute,ale nie zvarene na lekvar.
v mase su velke kusky mäkkeho ovocia.cast ovocia sa samozrejme rozpustila.
hned naliat do poharikov,preratit hore dnom a poukladat do deky.na druhy den vybrat z deky a postavit vieckom hore dnom :-)

toto je velmi dobre na teple i studene dezerty ako palacinky,lievance,psenova,krupicova alebo pohankova kasa na sladko,na wafle atd.
v At sa to jedava k tvarohovym alebo zemiakovym knedlickom-gulkam.mnam.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať