Zavrieť

Porady

Vianočka

Pečiete ju niekto? Ak áno, tak sa pochváľte

Ozaj, akú muku používate (výrobca, označenie)?? Lebo už zo 2x sa mi "podarila" upiect tak hutná a roztečená placka, ale 2x aj normalna vianočka... Tak trochu zápasím s tým, že neviem akú mám múku hľadať na vianočku..

Pre inšpiráciu jeden recept, ktorý som nedavno odskúšal:

Čo potrebujeme: 750 g polohrubej múky, 100 g cukru, 150 g tuku, 4 žĺtky, 50 g droždia, 100 g mandlí, 100 g hrozienok, 3/8 l mlieka, 5 g soli, vanilínový cukor, 1 vajce, tuk na plech


Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky.
Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku
a pridáme kvások.
Varechou suroviny zmiešame.
Cesto miešame dovtedy, kým sa nelepí na varechu.
Preložíme na pomúčenú dosku a ešte vypracujeme rukami. Cesto musí byť tuhšie a nesmie sa chytať rúk ani podložky. Takto pripravené cesto necháme asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy.
Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech (vyložíme papierom, aby sa cesto neprilepovalo – bude vysoké).
Chrbtom ruky s vystretými prstami urobíme do stredu copu ryhu, do ktorej nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Do nej dáme ďalší cop upletený z 3 prameňov.
Znovu urobíme chrbtom rúk ryhu a nasypeme mandle a hrozienka.
Posledný diel cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene, ktoré stočíme.
Mandľami a hrozienkami nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky.
Aby sa vianočka počas pečenie nerozpadla, prepichneme ju špajľou asi na 3-4 miestach po dĺžke.
Upletenú vianočku necháme ešte na plechu asi ¾ hodinu odpočinúť.
Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod.
Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C.
Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom.
Usporiadat
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Ja používam na pečenie zásadne múku od výrobcu Pohronský Ruskov. Inak radšej ani nepečiem.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

Moja vianočka s mandľami a orechami:

500g hladkej múky
125g hery
kvasnice (môžu byť aj sušené)
100g cukor kryštáľ
200ml mlieka
2 vajcia
soľ
mandle, orechy

heru rozpustím v mikrovlnke, cukor zmiešam s teplým mliekom, do misy si pripravím preosiatu múku, pridám kvasnice, heru, spolu vymiešam, ak je cesto riedke pridám múku, všetko nechám asi 1 hodinu kysnúť. Rozdelím na diely, do ktorých pridáme orechy, mandle atď. a pletieme copy - zo 4,3 a 2. Naskladáme na seba, spojíme špajdľou a necháme asi 1 hodinu kysnúť. V závere potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry zo začiatku 10 min. na 200 stupňov a potom 1/2 hodinu na 160 stupňov.

P.S. Používam múku od Union PMD Bratislava, zatiaľ sa vždy vydarila.
0 0
Maruška54 Maruška54

Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

Upečená vianočka podľa mojej skorosvokry ktorá sa už na mňa pozerá z nebíčka a okrem toho už by ani nebola skorosvokra ale to je už a do inej témy. Odovzdala mi tento recept a s láskou mi všetko vysvetlila a ukázala. Na jej počesť som ju upiekla sama "Babička dobre som to robila?"

500 g polohrubej múky
250 g hrubej múky
150 g práškový cukor
1,5 balíčka vanilkový cukor
3 žltky
l balíček droždia
125 g HERA
štipku soli
hrozienka, mandle, citronová kôra, strúhaný muškátový oriešok veľmi málo,
250 ml mlieka
Spracujeme na hladké cesto, u babičky som to musela zarábať rukami, v duchu som si povedala "a načo máme mixery" babička ako keby to vedela povedala mi "Maruško žádný mixer, ruka je ruka". Najprv v miske potom na doske a dobre vypracovať, potom pridať hrozienka a spracovať, cesto sa nesmie lepiť ani na ruku ani na dosku. Spracovávala som to asi 3/4 hodiny pod prísnym dohľadom babičky, tak som sa snažila aj dnes aby mi z nebíčka nehrozila prstom. Potom bochník dáme naspať do misky prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 4 hodiny. Toto je veľmi dôležité jak mi babička vysvetľovala, zabalili sme misku do dvoch diek a držali v teple, chlapov čo nám chceli otvárať okno a vetrať sme hnali von. Po vykysnutí sme bochník rozdelili na 9 dielov, to pletenie tu už tuším niekto vysvetľoval. Medzi každé poschodie som dala olúpané mandle, celú vianočku som potrela rozšľahaným vajíčkom a pokládla som ešte mandle a hrozienka. Vianočku som som spevnila dvomi špajlami zapichnutými proti sebe. Nechala som na plechu podkysnúť asi 1/2 hodiny a vložila do rúry vyhriatej na 220 stupňov na 10 minút, potom som znížila teplotu na 180 stupňov a piekla 1 hodinu. Vianočka je dobrá keď ju necháme odležať.
Snímka017.jpg  
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

Ja pekávam tiež vianočku, myslím, že receptov je dosť, ale podstatné je, aby bolo cesto dostatočne tuhé a aby tam bolo aj trocha tuku. Ja dávam maslo. Vtedy, keď je cesto tuhé, tak sa vianočka neroztečie na placku, ale drží sa pokope a hlavne narastie do výšky. Ináč múku používam polohrubú, na výrobcovi si myslím až tak nezálelží. Podstatné je vypracovanie. Toľko moja skúsenosť - cca ...dsaťročná.
0 0
dagjanik dagjanik

dagjanik je offline (nepripojený) dagjanik

U nás sa pečie vianočka štyri roky podľa receptu - web stránka apetitonline.cz - je tam viac receptov, ale nám sa osvedčila -vánočka 20,2,2006 z čísla Apetit 12/2004 voňavý pletenec - ide tam síce aj lyžica masti ale pasuje tam,dôležité je vypracovanie, necháme desať minút miesiť robot a až potom pridávame bud mlieko alebo múku a zase desať minút miesi robot, momentálne je na tej stránke aj video a postup ako zapletať z deviatich copov, značku múky neriešime,je výborná a na sviatky sa zo päť kusov vždy upečie..
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

Ako som lenivú vianočku piekol aneb kurvahošigutentág.

Použil som Ľudmilin recept. No kto by sa papral nejakým pletením vrkoču, naviac ešte v trúbe sa mi morka pečie.
Nachystal som si nádobu z domácej pekárničky, nalial som mlieko, rozpustené maslo (mala byť tuším Hera) cukor, jedno vajce, druhé vajce, fuj
Všetko vyhodiť a poumývať nádobu, vajce bol záprtok.
Znovu. Mlieko, vajcia, už opatrne, cukor, kvasnice, pol kila polohrubej múky z neďalekého mlyna, jaj však Ľudmila píše hladkú. No nevadí, jaj zabudol som heru. Tak rozpúšťam maslo, posekám mandle, len trochu, ostatné zjem. Niekto zvoní. Mestká polícia: "Dajte si smetiak do dvora" OK. Kde som skončil? Skontrolujem či som dal všetko. Zapnem pekáreň a ideme. Medzitým schrúmem ostatné mandle a skontrolujem morku v trúbe. Vyzerá to dobre. Pekáreň už miesi, zdá sa mi to riedke, pridám trochu hladkej múky. Aha, ešte hrozienka, šup tam s nimi. Keď je zamiesené skontrolujem cesto, vyzerá dobre. Za chvíľu príde žena z roboty, dúfam že sa to bude dať jesť. Obrátim v trúbe morku. Pekárnička hladí cesto, vyberiem miešacie háky. Uvidím čo z toho bude. Idem písať recept. Odoslať.
Hotovo, podarilo sa, na poprvé dobrá.
Naposledy upravil deane7 : 12.01.10 at 17:54
IMG_1706.jpg  
1 0
fulmaja fulmaja

fulmaja je offline (nepripojený) fulmaja

deane7 Pozri príspevok
Ako som lenivú vianočku piekol aneb kurvahošigutentág.

Použil som Ľudmilin recept. No kto by sa papral nejakým pletením vrkoču, naviac ešte v trúbe sa mi morka pečie.
Nachystal som si nádobu z domácej pekárničky, nalial som mlieko, rozpustené maslo (mala byť tuším Hera) cukor, jedno vajce, druhé vajce, fuj
Všetko vyhodiť a poumývať nádobu, vajce bol záprtok.
Znovu. Mlieko, vajcia, už opatrne, cukor, kvasnice, pol kila polohrubej múky z neďalekého mlyna, jaj však Ľudmila píše hladkú. No nevadí, jaj zabudol som heru. Tak rozpúšťam maslo, posekám mandle, len trochu, ostatné zjem. Niekto zvoní. Mestká polícia: "Dajte si smetiak do dvora" OK. Kde som skončil? Skontrolujem či som dal všetko. Zapnem pekáreň a ideme. Medzitým schrúmem ostatné mandle a skontrolujem morku v trúbe. Vyzerá to dobre. Pekáreň už miesi, zdá sa mi to riedke, pridám trochu hladkej múky. Aha, ešte hrozienka, šup tam s nimi. Keď je zamiesené skontrolujem cesto, vyzerá dobre. Za chvíľu príde žena z roboty, dúfam že sa to bude dať jesť. Obrátim v trúbe morku. Pekárnička hladí cesto, vyberiem miešacie háky. Uvidím čo z toho bude. Idem písať recept. Odoslať.
Hotovo, podarilo sa, na poprvé dobrá.
Vianočka sa vydarila.
0 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

Myslím že ju zaradím do mojích obľúbených. Určite ju budem chcieť urobiť znovu.
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

deane7 Pozri príspevok
Myslím že ju zaradím do mojích obľúbených. Určite ju budem chcieť urobiť znovu.
Na tejto sa asi nedá nič pokaziť, mne sa zatiaľ vydarila vždy
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

deane7 Pozri príspevok
Ako som lenivú vianočku piekol aneb kurvahošigutentág.

Použil som Ľudmilin recept. No kto by sa papral nejakým pletením vrkoču, naviac ešte v trúbe sa mi morka pečie.
Nachystal som si nádobu z domácej pekárničky, nalial som mlieko, rozpustené maslo (mala byť tuším Hera) cukor, jedno vajce, druhé vajce, fuj
Všetko vyhodiť a poumývať nádobu, vajce bol záprtok.
Znovu. Mlieko, vajcia, už opatrne, cukor, kvasnice, pol kila polohrubej múky z neďalekého mlyna, jaj však Ľudmila píše hladkú. No nevadí, jaj zabudol som heru. Tak rozpúšťam maslo, posekám mandle, len trochu, ostatné zjem. Niekto zvoní. Mestká polícia: "Dajte si smetiak do dvora" OK. Kde som skončil? Skontrolujem či som dal všetko. Zapnem pekáreň a ideme. Medzitým schrúmem ostatné mandle a skontrolujem morku v trúbe. Vyzerá to dobre. Pekáreň už miesi, zdá sa mi to riedke, pridám trochu hladkej múky. Aha, ešte hrozienka, šup tam s nimi. Keď je zamiesené skontrolujem cesto, vyzerá dobre. Za chvíľu príde žena z roboty, dúfam že sa to bude dať jesť. Obrátim v trúbe morku. Pekárnička hladí cesto, vyberiem miešacie háky. Uvidím čo z toho bude. Idem písať recept. Odoslať.
Hotovo, podarilo sa, na poprvé dobrá.

Máš moju poklonu, obdivujem mužov, ktorí varia a pečú.
0 0
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
deane7 Pozri príspevok
Ako som lenivú vianočku piekol aneb kurvahošigutentág.

Použil som Ľudmilin recept. No kto by sa papral nejakým pletením vrkoču, naviac ešte v trúbe sa mi morka pečie.
Nachystal som si nádobu z domácej pekárničky, nalial som mlieko, rozpustené maslo (mala byť tuším Hera) cukor, jedno vajce, druhé vajce, fuj
Všetko vyhodiť a poumývať nádobu, vajce bol záprtok.
Znovu. Mlieko, vajcia, už opatrne, cukor, kvasnice, pol kila polohrubej múky z neďalekého mlyna, jaj však Ľudmila píše hladkú. No nevadí, jaj zabudol som heru. Tak rozpúšťam maslo, posekám mandle, len trochu, ostatné zjem. Niekto zvoní. Mestká polícia: "Dajte si smetiak do dvora" OK. Kde som skončil? Skontrolujem či som dal všetko. Zapnem pekáreň a ideme. Medzitým schrúmem ostatné mandle a skontrolujem morku v trúbe. Vyzerá to dobre. Pekáreň už miesi, zdá sa mi to riedke, pridám trochu hladkej múky. Aha, ešte hrozienka, šup tam s nimi. Keď je zamiesené skontrolujem cesto, vyzerá dobre. Za chvíľu príde žena z roboty, dúfam že sa to bude dať jesť. Obrátim v trúbe morku. Pekárnička hladí cesto, vyberiem miešacie háky. Uvidím čo z toho bude. Idem písať recept. Odoslať.
Hotovo, podarilo sa, na poprvé dobrá.
..."smekám klobúk!" len sa neviem rozhodnúť, čo sa mi viac páči - vianočka, ktorá vyzerá suprovo, alebo ten popis práce, na ktorom som sa neskutočne pobavila..

aspoň symbolicky prideľujem bodík - ozaj zaslúžený!
1 0
deane7 deane7

deane7 je offline (nepripojený) deane7

Len ja som dal polohrubú múku. A pol pohára dosypem hladkej keďže je cesto riedke. No a ešte to, že ju pečiem v pekárničke teda nič nezapletám.
A ďakujem za uznanie, ja rád varím. Včera som robil také mäsové guľky (recept by som dal ťažko, lebo som dával čo ma napadlo) a podával som ku špagetám s kečupom a asi boli celkom dobré, hneď boli zjedené.
Naposledy upravil deane7 : 14.01.10 at 10:57
0 0
tiger111 tiger111

tiger111 je offline (nepripojený) tiger111

dalid Pozri príspevok
Pečiete ju niekto? Ak áno, tak sa pochváľte

Ozaj, akú muku používate (výrobca, označenie)?? Lebo už zo 2x sa mi "podarila" upiect tak hutná a roztečená placka, ale 2x aj normalna vianočka... Tak trochu zápasím s tým, že neviem akú mám múku hľadať na vianočku..

Pre inšpiráciu jeden recept, ktorý som nedavno odskúšal:

Čo potrebujeme: 750 g polohrubej múky, 100 g cukru, 150 g tuku, 4 žĺtky, 50 g droždia, 100 g mandlí, 100 g hrozienok, 3/8 l mlieka, 5 g soli, vanilínový cukor, 1 vajce, tuk na plech

.
3/8 litra mlieka?????fuha no poviem ti velmi zaujimavo napisane mnozstvo.Pre obycajnych ludi je to cca 4dcl mlieka.To mas takto v recepte?
0 0
dalid dalid

dalid je offline (nepripojený) dalid

Ooops, nie, to je samozrejme preklep tiger111.. Teraz nie som doma, ale myslim ze tam ide ozaj 4dcl mlieka
0 0
lavanda lavanda

lavanda je offline (nepripojený) lavanda

ludmilla Pozri príspevok

Máš moju poklonu, obdivujem mužov, ktorí varia a pečú.
...a ešte majú aj literárne črevo a zmysel pre humor
0 0
ajuschka ajuschka

ajuschka je offline (nepripojený) ajuschka

pocujte ja som asi uplne neinteligentna, ale nejdu mi do hlavy tie spajle....
zeee naco su tam?
0 0
Ivana 1511 Ivana 1511

Ivana 1511 je offline (nepripojený) Ivana 1511

Špajdle pomáhajú držať vianočke tvar pri kysnutí a pečení. To je môj názor.
0 0
skvrnka skvrnka

skvrnka je offline (nepripojený) skvrnka

Tú "lenivú vianočku " robíte na programe "sladký chlieb" a akú
farbu kôrky dáte - asi svetlú?
Páči sa mi recept, preto ju chcem skúsiť .
0 0
Zllatkaa Zllatkaa

Zllatkaa je offline (nepripojený) Zllatkaa

ja som vcera upiekla tu co pridala Ludmila.
Namiesto Hery som dala palmarin (lebo Heru som nemala) , cesto som vymiesala normalne slahacom s metlickami na kysnute cesto( rucne nemam tolko sily ale vobec to nevadilo). Do reptu som dodavala este muku , tych 500 gr bolo malo. Dala som ho potom do kysky , no potom standardne stocila veniec ...Piekla som vianocku prvykrat a neviem ci som mala stastie alebo co ale je vyborna, naozaj vyborna ... Ludmilka dakujem za skvely recept....
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

- vianočku nie casto peciem
- zajtra mam predvianocnu generalku
- z tychto linkov som si jej pecenie zopakovala

http://ekucharka.net/vanocka-video-a-obrazek

http://www.akosatorobi.sk/video/1706/vianocka

http://www.apetitonline.cz/recepty/4...i-vanocka.html

http://www.apetitonline.cz/recepty/290-vanocka.html
Naposledy upravil olybaba : 10.12.10 at 15:31
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať