Zavrieť

Porady

Lístkové cesto

Nevie niekto z Vás recept na lístkové cesto na šamróny?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    perta je offline (nepripojený) perta

    perta
    áno na tých rúrkach, ja ich robievam, len sa mi nepáči to cesto, ktoré robievam a chcela by som vyskúšať nejaký nový recept. Alebo poraďte na akej stránke by som to mohla nájsť, zatiaľ som našla len také recepty kde je surovina pivo alebo smotana a to nechcem. Pa

    Majka je offline (nepripojený) Majka

    Majka
    cesto sa navinie na rurky a po stojacky pecie?



    perta
    áno na tých rúrkach, ja ich robievam, len sa mi nepáči to cesto, ktoré robievam a chcela by som vyskúšať nejaký nový recept. Alebo poraďte na akej stránke by som to mohla nájsť, zatiaľ som našla len také recepty kde je surovina pivo alebo smotana a to nechcem. Pa

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    Majka
    cesto sa navinie na rurky a po stojacky pecie?
    Jej to musí byť veľká piecka?:p

    Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

    Zuzka
    Najprv si treba urobiť maslové cesto - 25 dkg masla, 15 dkg hladkej múky špeciál, dobre zmiešať.
    Závinové cesto - 15 dkg hladkej múky špeciál, vlažná voda, trochu soli, lyžička octu a 1 celé vajce. Dobre vypracovať, aby cesto bolo hladké. Toto cesto vyvaľkáme na štvorec, do stredu položíme kocku maslového cesta. závinové cesto dobre spojíme a vyvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme a 3x opakujeme.
    Nakoniec cesto vyvaľkáme a pokrájame na pásy a natáčame na trubičky. Z cesta sa dajú robiť rôzne plnené saladké koláčiky alebo slané paličky.

    Lístkové cesto sa dá urobiť aj zo sádla. Tu je druhý recept:
    25 dkg hladkej múky špeciál, 30 dkg zomletého sádla - spolu zmiesiť.
    25 dkg hladkej múky špeciál, 1 vajce, štipku soli, 1 lyžica octu, trocha vlažnej vody - vypracujeme vláčne cesto. Postup je taký istý ako pri lístkovom ceste.
    Naposledy upravil Zuzka : 27.10.05 at 09:53
    Akú hrúbku má mať to cesto po poslednom vyvalkaní, keď ho potom budem točiť na tie rúrky?

    Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

    Zuzka
    ... asi 3-4 mm, pásy široké asi 2 cm a dlhé 20 - 25 cm a špirálovite natočiť na plechové rúrky

    beatap je offline (nepripojený) beatap

    beatap
    Zuzka
    Najprv si treba urobiť maslové cesto - 25 dkg masla, 15 dkg hladkej múky špeciál, dobre zmiešať.
    Závinové cesto - 15 dkg hladkej múky špeciál, vlažná voda, trochu soli, lyžička octu a 1 celé vajce. Dobre vypracovať, aby cesto bolo hladké. Toto cesto vyvaľkáme na štvorec, do stredu položíme kocku maslového cesta. závinové cesto dobre spojíme a vyvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme a 3x opakujeme.
    Nakoniec cesto vyvaľkáme a pokrájame na pásy a natáčame na trubičky. Z cesta sa dajú robiť rôzne plnené saladké koláčiky alebo slané paličky.

    Lístkové cesto sa dá urobiť aj zo sádla. Tu je druhý recept:
    25 dkg hladkej múky špeciál, 30 dkg zomletého sádla - spolu zmiesiť.
    25 dkg hladkej múky špeciál, 1 vajce, štipku soli, 1 lyžica octu, trocha vlažnej vody - vypracujeme vláčne cesto. Postup je taký istý ako pri lístkovom ceste.
    koľko kúskov približne z tej dávky vyjde?

    Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

    Zuzka
    Majka, najjednoduchší recept je, kúpiť hotové lístkové cesto

    Beatap, no to si netrúfnem povedať, pretože som to dávno nerobila. Trubičky sa môžu plniť nad parou vyšľahanými bielkami, alebo šľahačkou ale iba toľko koľko sa zje na "posedenie".
    Taktiež sa môže cesto pokrájať na štvorce a plniť lekvárom, najlepšie slivkovým a preložiť buď na obdĺžnik alebo trojuholník ale aj inými plnkami, tvarohvou, makovou, orechovou.

    perta je offline (nepripojený) perta

    perta
    Ja mám takýto recept tukové cesto:300g palmarínu a 300 g hladkej múky,
    Závinové cesto:300 g hladkej múky, 3 žĺtka, ocot asi lyžička, soľ, vlažné mlieko podľa potreby. Včera som si ho zamiesila a dnes ho budem piecť. Natáčam to na trubičky ale nepečem ich na stojáka.
    Plnka: 4 bielka a 240 g cukru. Najprv treba vyšlahať bielka. Predtým ako začneme šlahať treba si pridať do bielkov vodu. Potom keď máme bielkA VYšLAHANé treba pridať cukor trocha vymiešať a šlahať nad parou. Mňam už sa na ne teším, keď ich budem papkať.PA

    Inge je offline (nepripojený) Inge

    Inge
    Prečítala som si príspevky a myslím, že hľadáš rýchly recept na plnené trubičky. Cesto síce nie je lístkové, ale zato je to overený recept a chutí to rovnako dobre.

    Prísady na 30 kusov:300g hladkej múky
    250g rastlinného masla
    6 PL zakysanky
    2 žĺtky
    soľ
    Plnka:3 bielka
    180g práškového cukru
    Príprava: Z prísad spracujeme večer cesto, ktoré zabalíme do celofánu a necháme celú noc odležať.
    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnika na hrúbku asi 5mm a nakrájame pásy dlhé asi 20 cm a široké 2cm.
    Pásy navynieme na plechové rúrky,potrieme vajcom a pečieme pri 170 C asi 20 min.Po vychladnutí ich naplníme zmesou bielkou a cukru vymiešanou nad parou.
    Odporúčam vyskúšať!!!

    janasv je offline (nepripojený) janasv

    janasv
    maturantka
    Perta, ako to myslíš s tou vodou do bielkov?
    Ked nadstavujes bielka /chces ich mat viac a lahsie - napr. do piskoty, torty/, mozes pridat v pomere 1 bielko a 1 polievkova lyzica studenej vody a slahas. Mozes nadstavovat aj zltka, ale tam pridavas teplu vodu /nie vriacu/, tiez v pomere 1 zltko a 1 polievkova lyzica teplej vody. Napr. v piskotovej babovke sa pridava aj vlazna voda do cesta - neviem aky mas recept.
    torta.jpg  

    perta je offline (nepripojený) perta

    perta
    Prečo vodu do bielok? Aby bolo toho viac má to väčší objem a potom Ti to víde na viacej šamrónov.

    maturantka je offline (nepripojený) maturantka

    nie som dokonalá maturantka
    Janasy, už ďakujem, vopred posielam bod... O nadstavovaní cesta som zatiaľ len počúvala, že aké je dobré, ale až tvoj podrobný návod ma inšpiroval.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.