Zavrieť

Porady

vianocne kolaciky

Mäkké medovníčky

1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu -spolu 1,5 lyžice)

Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby najlepšie z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.



Linecké koláčiky

2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky, 1 celé maslo (250 g), 3/4 hrnčeka práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vrecúško vanilkového cukru, šťavu a postrúhanú kôru z citróna, hladkú múku na posypanie dosky, pikantnú marmeládu, tuk na vymastenie plechu.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridáme mäkké maslo a žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Zabalíme ho do mikroténovej fólie a necháme cesto v chladničke najmenej hodinu odpočinúť. Potom z cesta vyvaľkáme na pomučenej doske plát asi 3 milimetre hrubý a formičkami rôznych tvarov vykrajujeme napríklad hviezdičky, kolieska, zvončeky a podobne, ktoré opatrne poukladáme na tukom vymastený plech. Pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre, až do bledohnedého (zlatistého) zafarbenia. Vychladnuté koláčiky zlepíme marmeládou, najlepšie ríbezľovou alebo jahodovou


Linecké hviezdičky bez vajec

200 g hladkej múky, 140 g tuku, 60 g orechov, 50 g cukru, vanilkový cukor, na špičku noža soli, lekvár.

Do múky pridáme preosiaty cukor pomleté orechy, vanilkový cukor tuk. Vypracované cesto necháme v chlade stuhnúť, potom ho natenko rozvaľkáme asi na 4 mm, povykrajujeme z neho hviezdičky, poukladáme na pomastený pleca upečieme. Hotové spájame lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom. Do polovice surových hviezdičiek môžeme vykrojiť malé kolieska. Môžeme ich upraviť tak, že surové potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posekanými orechmi a hotové len pocukrujeme a nespájame.


Chonek lejkech (medovník)

350 g hladkej múky, 200 g cukru, 10 vajec, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 200 g medu.

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a miešame. K vyšľahaným vajciam za stáleho miešania pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme rozpustený a vychladnutý med. Masu dáme do tukom vymastenej a pergamenovým papierom vyloženej tortovej formy. Pri teplote 200 stupňov Celzia pečieme asi 40 minút.



Vianočný datľový nákyp

Datle, mlieko, maslo, práškový cukor, vajce, polohrubú múku, sódu bikarbónu, škoricu, orechy, banány. Na polevu: kryštálový cukor, vodu, šľahačkovú smotanu.

Datle posekáme a varíme v mlieku do zmäknutia. Po vychladnutí primiešame sódu, maslo, cukor, vajce a vymiešame na hladký krém. Pridáme múku, škoricu, orechy, banány. Zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Z cukru, vody pripravíme karamel. Keď je už hustý a hnedý, pridáme 4 lyžice vody a smotanu. Necháme prevrieť a za stáleho miešania schladíme na teplotu a si 35 stupňov Celzia. Polevu nalejeme na upečený nákyp


Vianočné prekvapenie

4 jablká, 4 lyžice brusnicového džemu, 300 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g netučného tvarohu, 1 vajce, strúhané mandle, práškový cukor.

Múku preosejeme. Zmäknuté maslo zmiešame s tvarohom, postupne pridávame múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a naplníme džemom. Jablko položíme na štvorec cesta a opatrne prehneme. Takto pripravené balíčky poukladáme na plech. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a upečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov Celzia. Upečené jablká pocukrujeme.


Vianočné kvety

230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 140 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžicu rumu, citrónovú šťavu, tuk na vymastenie formičiek. Krém alebo šľahačku, ako plnku.

Do preosiatej múky pridáme práškový a vanilkový cukor, zmäknutý a na menšie kúsky pokrájaný tuk, žĺtok, rum a citrónovú šťavu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vyvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm. Formičkou vykrajujeme kvetinky alebo hviezdičky. Vložíme ich do formičiek na košíčky, zľahka vymastených tukom. V nich ich ešte vytvarujeme (okraje nadvihneme) a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté pečivo ozdobíme tak, že do stredu kvetu nastriekame šľahačku alebo krém a pridáme kúsok kandizovaného ovocia.


Katkin koláč

350 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 dl oleja, 3 pochúťkové kyslé smotany, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1 vrecúško pudingového prášku ‘Zlatý klas’, mlieko, čokoládu.

Vajcia vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a zmiešame. Na pekáč dáme 3/4 cesta a do zvyšku primiešame kakao. Z kakaového cesta kladieme na biele cesto 6 kôpok. Zalejeme to pudingom a upečieme. Na vrch koláča dáme kyslú smotanu, ktorú posypeme strúhanou čokoládou.


Toffife po domácky

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 125 g masla, 200 g čokolády 100 stuženého tuku (napríklad Hera), 100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera), 2 lyžice kakaa, vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov.

Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok.


Figové guľky

250 g fíg, 200 g vlašských orechov, 2 lyžice rumu, 2 pomaranče, 100 g horkej čokolády.

Orechy pomelieme. Horkú čokoládu postrúhame. Figy pokrájame na drobno (nezabudneme vyrezať tvrdú stopku). Figy zmiešame s orechmi, rumom a vytlačenou šťavou z pomarančov. Po vychladnutí z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v postrúhanej čokoláde.


Ježiškova torta so snehovými vločkami

100 g masla, 200 g maslových sušienok, 6 plátkov želatíny, 500 g smotanového syra (mascarpone), 200 g cukru, 4 lyžice medu, 6 lyžíc citrónovej šťavy, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vrecúško vanilkového cukru, 100 g snehového pečiva, škoricu, práškový cukor.

Tuk rozpustíme, sušienky rozdrobíme a rozmiešame. Rovnomerne rozložíme do tortovej formy a mierne postláčame. Necháme v chladničke odstáť. 6elatínu namočíme do studenej vody. Smotanový syr a cukor vyšľaháme, dochutíme medom, škoricou a citrónovou šťavou. Želatínu vyžmýkame, potom roztopíme v malom množstve horúcej vody, zmiešame s tromi lyžicami syrovej hmoty a potom zmiešame s ostatným krémom. Krém navrstvíme na korpus a dáme na tri hodiny do chladničky. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a navrstvíme na syrový krém. Vrch posypeme rozdrveným snehovým pečivom a posypeme škoricou a práškovým cukrom.


Orechové mušle

250 g hladkej múky, 250 g masla, 3 žĺtka, 5 lyžíc bieleho vína. Plnka: 120 g mletých orechov, 2 bielka, 150 g práškového cukru.

Múku z miešame so zmäknutým maslo, žĺtkami a vínom. Orechy, bielka a práškový cukor zľahka premiešame. Cesto rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Na koliesko položíme kôpku plnky, koliesko preložíme na polovicu, potrieme žĺtkom. Upečieme. Po vychladnutí môžeme ozdobne pokvapkať roztopenou čokoládou




Perníková roláda

200 g hladkej múky, 1,5 lyžičky medu, 1 vajce, 90 g práškového cukru, na hrot noža sódy bikarbóny, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru. Plnka: slivkový lekvár, 200 g posekaných orechov, 55 g hrozienok, 100 g čokolády.

Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho asi 4 hodiny odstáť. Cesto rozvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a posekanou čokoládou. Zvinieme do rolády, potrieme vajcom a dáme piecť na pomastený plech. Po vychladnutí pokrájame na tenké plátky.


Drážďanská štóla

750 g hladkej múky, 75 g droždia, 2,5 dl vlažného mlieka, 150 g práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna, 1/2 lyžičky koriandra, 300 g mäkkého masla, 500 g hrozienok, 500 g nadrobno posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 150 g posekaných mandlí. Na posypanie: 2 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor.

Z múky, droždia, mlieka, cukru, masla, štipky soli, postrúhanej kôry vypracujeme cesto a necháme vykysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí pridáme koriander, hrozienok, kandizovanej kôry a posekaných mandlí. Opäť necháme kysnúť asi 45 minút. Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 4 cm. Ovál preložíme tak, aby spodné cesto prečnievalo. Počas pečenie potierame maslom a po upečení dobre potrieme maslom. Posypeme cukrom s vanilkovým cukrom.



Pravý vianočný čaj

0,5 l vody, 5 klinčekov, šúľok celej škorice, pár zrniek kardamonu, 3 lyžice medu, 5 až 6 lyžičiek dobrého čierneho čaju, 1 l vody.

Pol litra vody s korením varíme asi 20 minút pozvoľným varom, odstavíme a pridáme med. Do kanvice nasypeme čierny čaj, zalejeme litrom vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Šálky naplníme do polovice koreneným nálevom a dolejeme horúcim čajom.


Vianočník

400 g hrubej muky, 6 lyžíc kakaa, kandizované ovocie, hrozienka, 100 g nahrubo posekaných vlašských orechov, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, citrónovú kôru, 6 vajec, 240 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla alebo rastlinného tuku.

Zmäknuté maslo alebo tuk vymiešame so žĺtkami, postupne pridávame strúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, hrozienka, nadrobno posekané kandizované ovocie, orechy, kakao, tuhý sneh z bielok a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy a pečieme asi 30 minúť. O tom, či je chlebík upečený sa presvedčíme tak, že doň pichneme ihlicu a ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme ho vybrať z rúry. Hotový chlebíček necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.


Nepečená roláda s účinkami afrodziaka

250 g práškového cukru, 250 g stuženého tuku, 3 vajcia, 5 lyžíc kakaa, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 100 sušených sliviek, 50 g horkej čokolády, 4 tortové oblátky.

Tuk nahrejeme, pokrájame, pridáme cukor, vajcia a nad parou miešame dovtedy, kým zmes nezačne hustnúť. Za stáleho miešania pridáme kakao, orechy, posekané sušené slivky, hrozienka, čokoládu, polámané oblátky a dobre premiešame. Vyberieme z hrnca nad parou a necháme mierne ochladnúť. Hmotu rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme do valcov a tuho zavinieme do alobalu, alebo fólie. Necháme v chladničke do druhého dňa. Krájame šikmým rezom na úhľadné kolieska.
Usporiadat
sklenkova sklenkova

sklenkova je offline (nepripojený) sklenkova

vidím,že všetky pečiete ale neviete niekto recept na žľtkové venčeky- neviem ho nájsť.
0 0
matafe matafe

matafe je offline (nepripojený) matafe

Tatiana
Včera som piekla Tvoje medovníčky a sú fakt božské. Neviem, že či nebudem piecť druhú dávku. Lebo z tej prvej ostalo len trošku. Posielam Ti za chutné medovníčky bodík.
Som rada, že sa medovníčky vydarili. Ja som už tiež upiekla z jednej dávky a chystám sa na ďalšiu. Pripájam ešte jeden jednoduchý recept na drobné pečivo.

Vínové koláčiky

Čo potrebujeme?
25 dkg hladkej múky
6 PL vína
1 palmarín
štipka soli
práškový cukor na obalenie

Ako na to ?
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme zo 2-3 hodinky odležať v chladničke. Cesto vyváľkame na 1 cm a vykrajujeme rôzne malé tvary. Ukladáme na plech, nie velmi blízko seba, lebo pri pečení narastú a pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení ich ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.

A potom už len dobrú chuť.


0 0
Tana74 Tana74

Tana74 je offline (nepripojený) Tana74

Ja mám už vytlačených toľko vianočných receptov, že sa v tom prestávam orientovať a nemám zatiaľ šajnu, čo z toho upečiem...
0 0
sway sway

sway je offline (nepripojený) sway

som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac
tamara
pyton, a pri kazdom jednom plnení formicky vymastiš?
netreba!! - ak máš ešte cesto hneď po vyklopení upečeného koláčika dávaj do formičky ďalšie, už sa nebudú lepiť - mám odskúšané, robím ich tonu...
0 0
Bambit Bambit

Bambit je offline (nepripojený) Bambit

sklenkova
vidím,že všetky pečiete ale neviete niekto recept na žľtkové venčeky- neviem ho nájsť.
Ja robievam tieto žltkové venčeky :

Cesto : 0,25 l vody, 7 dag hery, 18 dag polohrubej múky, 4 vajcia a štipka soli.


Vodu, heru a soľ dáme zovrieť, potom nasypeme tenkým pramienkom múku a za stáleho miešania na miernom ohni varíme a miešame, kým sa cesto nelepí na dno nádoby / najmenej 4 minúty/. Odstavíme z ohňa a mixérom dobre vymiešame na hladké cesto do ktorého postupne vmiešavame po jednom celé vajcia. Keď je cesto dobre vymiešané dáme ho do zdobiaceho vrecka a vytláčame na vymastený plech . / na plech si vopred vyznačím formičkou kolieska, aby venčeky boli rovnaké / . Pečiem ich v elekt. rúre pri 220"C - 15 minút. /Rúra sa nesmie min. 10 minút otvoriť, aby cesto nekleslo /. Vlažné ich potom rozkrojím na polovicu a nechám ich vychladnúť. Na spodnú časť nastriekam plnku, prikryjem vrchnou časťou a posypem práš.cukrom, alebo polejem polevou.

Plnka : 1 l mlieka , 2 zlaté klasy, 1 vanil.cukor - uvariť puding.
20 dag práš.cukru a 20 dag masla vymiešame dopenista a postupne do neho vmiešame vychladnutý puding. / môžme pridať aj trošku rumu /

Príprava polevy : 20 dag práš.cukru , 1 lyžica vriacej vody, 2 lyžice rumu, 1 lyžička oleja. Všetko spolu vymiešame na hustú a lesklú hmotu.
Naposledy upravil Bambit : 18.12.05 at 17:40
0 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

:pCokoladovo-orechove rezy.:p

Cesto: 25 dkg margarinu
25 dkg pras. cukru /moze aj menej/
5 zltiek - toto vsetko dlho miesat potom pridat:
2 PL kakaa
14 dkg posekanych /pomletych/ orechov
1 KL skorice
trochu rumu /nemusi byt/
1 vanilkovy cukor
10 dkg hrubej muky a nakoniec pridame tuhy sneh z 5 bielkov

Vsetko postupne zmiesat, naliat na nymasteny a mukou vysypany plech. Dame piect do vyhriatej rury /cca 170°C/. Upeceny kolac potieme dobrym dzemom /napr. marhulovym - osviezujucim/ a polejeme cokoladovou polevou a zdobime /nemusi byt/ 1/2 alebo 1/4 vlasskym orechom - alebo postruhanym. Krajame na kocky. Moze sa podavat aj so slahackou.
0 0
JajaFabša JajaFabša

JajaFabša je offline (nepripojený) JajaFabša

Pridám aj ja recept, ktorý robím každé Vianoce:
Mandľovo-orechové sucháre
14 dkg hladkej múky, 14 dkg prášk.cukru, 10 dkg orechov - celých, 4 bielky. Do vyšlahaných bielkov pomaly vmiešať cukor, potom múku a nakoniec primiešať oechy. Túto masu pečiem vo forme srnčí chrbát, vymastenú a vysypanú múkou. Upiecť v trúbe pri cca 180 °C, čas neviem, lebo to sledujem, či to chytá farbu a skúšam špajchľou, či sa lepí. Upečený chrbát vyklopím na dosku vysypanú práškovým cukrom, nechám odstáť do druhého dňa. Potom nakrájam na tenké plátky cca 1 až 1,5 mm hrubé (chvíľami je to umenie, ale tie sú najlepšie). Tieto plátky potom na plechu vyloženom pečiacim papierom "vysuším" pri teplote cca 100 až 150 °C. Na ne treba dať pozor, lebo keď je trúba rozohriata, tak sa plátky sušia pomerne rýchlo a mohli by prihorieť. Sú výborné a ja robievam trojitú dávku, jednu s vlašákmi, druhú s mandľami a tretiu s lieskovcami.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Martina,
Chutné medovníčky

Ako na to ? Vajíčka, margarín a práškový cukor dobre vymiešame, potom pridáme med a korenie. Do preosiatej múky primiešame sódu bikarbónu, prášok do medovníkov, vlejeme vymiešanú tekutú zmes a rukou spracujeme cesto. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a na 12-24 hodín ho necháme odležať v chladničke. Asi 2 hodiny pred pečením ho z chladničky vyberieme. Cesto premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme rôzne tvary. Ukladáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca 225 stupňov.

Poznámočky:
Po vytiahnutí z rúry medovníčky pre lepší lesk ešte horúce opäť potriem vajíčkom.
Poslednú dobu sa mi nedarí kúpiť prášok do medovníkov, preto ho nahrádzam práškom do pečiva., neodporúčam ako náhradu použiť prášok do perníkov, lebo potom z toho vznikajú perníčky a nie medovníčky.
Tieto medovníčky majú krátku trvácnosť, vždy musím niečo schovať, aby ostalo aj na Vianoce. A piesť medovníčky potajomky, aby o nich nik nevedel sa doma nedá, lebo vtedy vonia celý byt
V zdobení medovníčkov sa medze nakladú , no a tu by som chcela porosiť, či máte nejaký zaručený recept na dobrú zmes(bielko, cukor), ktorou sa zdobie medovníčky. Mne sa skoro dobrá podarila iba raz, aj to už neviem ako.[/quote]

Chcem sa opýtať, ako dlho ich pečieš? Ja som si včera urobila cestíčko a dnes sa ich chystám piecť.
Naposledy upravil Tweety : 20.12.05 at 08:41
0 0
matafe matafe

matafe je offline (nepripojený) matafe

Tweety
Chcem sa opýtať, ako dlho ich pečieš? Ja som si včera urobila cestíčko a dnes sa ich chystám piecť.
Neviem povedať presne, musia chytiť peknú zlatistú farbu ... zhruba 10 minút, ale zvyknem vyskúšať na medovníčku, či už je upečený. Verím, že sa ti podaria.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

matafe
Neviem povedať presne, musia chytiť peknú zlatistú farbu ... zhruba 10 minút, ale zvyknem vyskúšať na medovníčku, či už je upečený. Verím, že sa ti podaria.
Ďakujem, že si sa ozvala, už som cestíčko vybrala z chladu a tak o hodinku sa pustím do pečenia. Drž palce aby sa vydarili, lebo ináč bude bitka:p . Ešte prosím napíš, či rúra má byť veľmi horúca pred pečením.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Nepoznám recept matafe , ale Majka ja moje pečiem pri 200°C.
0 0
matafe matafe

matafe je offline (nepripojený) matafe

Tweety
Ďakujem, že si sa ozvala, už som cestíčko vybrala z chladu a tak o hodinku sa pustím do pečenia. Drž palce aby sa vydarili, lebo ináč bude bitka:p . Ešte prosím napíš, či rúra má byť veľmi horúca pred pečením.
Rúru vyhrejem na cca 225 stupňov a pri tejto teplote aj pečiem. Dúfam, že aj bez tejto informacie to dobre dopadlo a bitka nebude .
Ináč, ako na potvoru dnes som taká rozbehaná, že ani k počítaču som sa pomaly nedostala.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

matafe
Rúru vyhrejem na cca 225 stupňov a pri tejto teplote aj pečiem. Dúfam, že aj bez tejto informacie to dobre dopadlo a bitka nebude .
Ináč, ako na potvoru dnes som taká rozbehaná, že ani k počítaču som sa pomaly nedostala.
Ahoj Martina,
zreferujem, že medovníčky sa vydarili, sú skutočne super. Vďaka za recept ak ich pochvália aj na Vianoce domáci( zatiaľ som koštovala len ja), tak recept odložím aj do budúcna ako super. Už som viackrát piekla podľa rôznych receptov, ale niekedy ostali tvrdé aj po Silvestri. Prajem Ti veľa štastia, zdravia a pohody počas sviatočných dní.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Včera som piekla vanilkové rožky. Už som doteraz vyskúšala mnoho rôznych receptov na ne, ale tie, ktoré doporučila pyton, sú z nich sú najlepšie.

viď link:
http://www.porada.sk/showpost.php?p=154984&postcount=21
0 0
zuzana zuzana

zuzana je offline (nepripojený) zuzana

Skúste tento recept je super.
Srdiečka-treba vykrajovátko srdiečko a srdiečko so srdiečkom vnútry

42dkg polohrubej múky, 5 jahodových pudingov, 1/3prášku do pečiva, 20dkg práškového cukru, 1 palmarin, 2 vajcia.

Zmiesime, necháme trochu odležať(asi 1 hodinu) a vykrajujeme-spodky a vrchy, pečieme nie dlho aby to nestvrdlo 170-200stupňov a zlepíme lekvárom.Pekne to vyzerá a je to dobré.
0 0
Zita4 Zita4

Zita4 je offline (nepripojený) Zita4

Ja pridám naše obľúbené nepečené guličky - sú naozaj veľmi jednoduché a deti sa môžu tiež realizovať pri ich tvorbe.
Porebujeme 2 krabice BB pudingu, 25 dkg prášk. cukru, 25 dkg masla a rum. Toto všetko zmiesime rukou na masu, z ktorej sa vyformujú guľky a tie hneď obalíme v strúhanom kokose. Uložíme do košíčkov a papáme.
0 0
sway sway

sway je offline (nepripojený) sway

som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac
zuzana
Skúste tento recept je super.
Srdiečka-treba vykrajovátko srdiečko a srdiečko so srdiečkom vnútry

42dkg polohrubej múky, 5 jahodových pudingov, 1/3prášku do pečiva, 20dkg práškového cukru, 1 palmarin, 2 vajcia.

Zmiesime, necháme trochu odležať(asi 1 hodinu) a vykrajujeme-spodky a vrchy, pečieme nie dlho aby to nestvrdlo 170-200stupňov a zlepíme lekvárom.Pekne to vyzerá a je to dobré.
Vyskúšala som, ale dala som puding-Kakaový , koláčiky sú krásne:p , sú menej sladké, ale je to fajn, lebo mám moc sladký malinový lekvárik.
Malá rada:Pri robení treba cesto vaľkať opatrne do hldka - je trocha iné ako len z múky, asi tým pudingom.
Sú dobré! - Ďakujééém
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Švédske vianočné "pepparkakor"
Suroviny: 300 g masla, 5 dl cukru, 1 dl zriedeného medu, 1 lyžica zázvoru, 2 lyžice škorice, 1 lyžica mletých klinčekov, 1 lyžička mletého kardamomu, 1 lyžica prášku do pečiva, 2 dl vody, 1,5 l hladkej múky.

Postup prípravy: Zmiešame maslo, cukor a prísady. Prášok do pečiva rozpustíme v studenej vode a pridáme od cesta, potom po troche pridávame múku a dobre cesto vymiesime. Necháme ho odležať do nasledujúceho dňa prikryté alebo zabalené vo fólii. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Vykrajujeme rôzne tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pepparkakor pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov C, max. 5 minút, kým nestmavnú.
Naposledy upravil Zuzka : 21.12.05 at 19:41
0 0
atramka atramka

atramka je offline (nepripojený) atramka

ahojte poraďáci, nemá niekto recept na rezy JAMAJKA ?
Ak áno, prosím hodťe ho sem, pochutíme si ....
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Florentínske tortičky s vanilkovou plnkou
Suroviny: 300 g hladkej múky, 200 g masla alebo rastlinného tuku, 100 g práškového cukru, 1/2 blíčka vanilkového cukru, štipka soli, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica kakaa.

Postup: Všetky suroviny zmiesime a necháme v chlade stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme, povykrajujeme kolieska a upečieme. Vychladnuté vždy po dve spojíme vanilkovou plnkou a polejeme čokoládou alebo inou polevou.

Plnka:
Suroviny: 1 1/2 dl mlieka, 1 žĺtok, 2 lyžičky hladkej múky, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 120 g masla, 80 g práškového cukru, 50 g orechov alebo lieskových orieškov.
Postup: V mlieku rozšľaháme žĺtok, múku, vanilkový cukor a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Maslo dobre vymiešame, pridáme preosiaty cukor a po troche vychladnutý krém. Do hotového zamiešame zomleté orechy alebo v rúre opražené a zomleté oriešky. Tortičky môžeme plniť aj krémom bez orechov alebo orieškov. Do krému sa môže pridať aj trošku rumu pre chuť.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať