Zavrieť

Porady

vianocne kolaciky

Mäkké medovníčky

1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu -spolu 1,5 lyžice)

Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby najlepšie z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.



Linecké koláčiky

2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky, 1 celé maslo (250 g), 3/4 hrnčeka práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vrecúško vanilkového cukru, šťavu a postrúhanú kôru z citróna, hladkú múku na posypanie dosky, pikantnú marmeládu, tuk na vymastenie plechu.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridáme mäkké maslo a žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Zabalíme ho do mikroténovej fólie a necháme cesto v chladničke najmenej hodinu odpočinúť. Potom z cesta vyvaľkáme na pomučenej doske plát asi 3 milimetre hrubý a formičkami rôznych tvarov vykrajujeme napríklad hviezdičky, kolieska, zvončeky a podobne, ktoré opatrne poukladáme na tukom vymastený plech. Pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre, až do bledohnedého (zlatistého) zafarbenia. Vychladnuté koláčiky zlepíme marmeládou, najlepšie ríbezľovou alebo jahodovou


Linecké hviezdičky bez vajec

200 g hladkej múky, 140 g tuku, 60 g orechov, 50 g cukru, vanilkový cukor, na špičku noža soli, lekvár.

Do múky pridáme preosiaty cukor pomleté orechy, vanilkový cukor tuk. Vypracované cesto necháme v chlade stuhnúť, potom ho natenko rozvaľkáme asi na 4 mm, povykrajujeme z neho hviezdičky, poukladáme na pomastený pleca upečieme. Hotové spájame lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom. Do polovice surových hviezdičiek môžeme vykrojiť malé kolieska. Môžeme ich upraviť tak, že surové potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posekanými orechmi a hotové len pocukrujeme a nespájame.


Chonek lejkech (medovník)

350 g hladkej múky, 200 g cukru, 10 vajec, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 200 g medu.

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a miešame. K vyšľahaným vajciam za stáleho miešania pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme rozpustený a vychladnutý med. Masu dáme do tukom vymastenej a pergamenovým papierom vyloženej tortovej formy. Pri teplote 200 stupňov Celzia pečieme asi 40 minút.



Vianočný datľový nákyp

Datle, mlieko, maslo, práškový cukor, vajce, polohrubú múku, sódu bikarbónu, škoricu, orechy, banány. Na polevu: kryštálový cukor, vodu, šľahačkovú smotanu.

Datle posekáme a varíme v mlieku do zmäknutia. Po vychladnutí primiešame sódu, maslo, cukor, vajce a vymiešame na hladký krém. Pridáme múku, škoricu, orechy, banány. Zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Z cukru, vody pripravíme karamel. Keď je už hustý a hnedý, pridáme 4 lyžice vody a smotanu. Necháme prevrieť a za stáleho miešania schladíme na teplotu a si 35 stupňov Celzia. Polevu nalejeme na upečený nákyp


Vianočné prekvapenie

4 jablká, 4 lyžice brusnicového džemu, 300 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g netučného tvarohu, 1 vajce, strúhané mandle, práškový cukor.

Múku preosejeme. Zmäknuté maslo zmiešame s tvarohom, postupne pridávame múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a naplníme džemom. Jablko položíme na štvorec cesta a opatrne prehneme. Takto pripravené balíčky poukladáme na plech. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a upečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov Celzia. Upečené jablká pocukrujeme.


Vianočné kvety

230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 140 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžicu rumu, citrónovú šťavu, tuk na vymastenie formičiek. Krém alebo šľahačku, ako plnku.

Do preosiatej múky pridáme práškový a vanilkový cukor, zmäknutý a na menšie kúsky pokrájaný tuk, žĺtok, rum a citrónovú šťavu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vyvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm. Formičkou vykrajujeme kvetinky alebo hviezdičky. Vložíme ich do formičiek na košíčky, zľahka vymastených tukom. V nich ich ešte vytvarujeme (okraje nadvihneme) a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté pečivo ozdobíme tak, že do stredu kvetu nastriekame šľahačku alebo krém a pridáme kúsok kandizovaného ovocia.


Katkin koláč

350 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 dl oleja, 3 pochúťkové kyslé smotany, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1 vrecúško pudingového prášku ‘Zlatý klas’, mlieko, čokoládu.

Vajcia vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a zmiešame. Na pekáč dáme 3/4 cesta a do zvyšku primiešame kakao. Z kakaového cesta kladieme na biele cesto 6 kôpok. Zalejeme to pudingom a upečieme. Na vrch koláča dáme kyslú smotanu, ktorú posypeme strúhanou čokoládou.


Toffife po domácky

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 125 g masla, 200 g čokolády 100 stuženého tuku (napríklad Hera), 100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera), 2 lyžice kakaa, vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov.

Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok.


Figové guľky

250 g fíg, 200 g vlašských orechov, 2 lyžice rumu, 2 pomaranče, 100 g horkej čokolády.

Orechy pomelieme. Horkú čokoládu postrúhame. Figy pokrájame na drobno (nezabudneme vyrezať tvrdú stopku). Figy zmiešame s orechmi, rumom a vytlačenou šťavou z pomarančov. Po vychladnutí z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v postrúhanej čokoláde.


Ježiškova torta so snehovými vločkami

100 g masla, 200 g maslových sušienok, 6 plátkov želatíny, 500 g smotanového syra (mascarpone), 200 g cukru, 4 lyžice medu, 6 lyžíc citrónovej šťavy, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vrecúško vanilkového cukru, 100 g snehového pečiva, škoricu, práškový cukor.

Tuk rozpustíme, sušienky rozdrobíme a rozmiešame. Rovnomerne rozložíme do tortovej formy a mierne postláčame. Necháme v chladničke odstáť. 6elatínu namočíme do studenej vody. Smotanový syr a cukor vyšľaháme, dochutíme medom, škoricou a citrónovou šťavou. Želatínu vyžmýkame, potom roztopíme v malom množstve horúcej vody, zmiešame s tromi lyžicami syrovej hmoty a potom zmiešame s ostatným krémom. Krém navrstvíme na korpus a dáme na tri hodiny do chladničky. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a navrstvíme na syrový krém. Vrch posypeme rozdrveným snehovým pečivom a posypeme škoricou a práškovým cukrom.


Orechové mušle

250 g hladkej múky, 250 g masla, 3 žĺtka, 5 lyžíc bieleho vína. Plnka: 120 g mletých orechov, 2 bielka, 150 g práškového cukru.

Múku z miešame so zmäknutým maslo, žĺtkami a vínom. Orechy, bielka a práškový cukor zľahka premiešame. Cesto rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Na koliesko položíme kôpku plnky, koliesko preložíme na polovicu, potrieme žĺtkom. Upečieme. Po vychladnutí môžeme ozdobne pokvapkať roztopenou čokoládou




Perníková roláda

200 g hladkej múky, 1,5 lyžičky medu, 1 vajce, 90 g práškového cukru, na hrot noža sódy bikarbóny, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru. Plnka: slivkový lekvár, 200 g posekaných orechov, 55 g hrozienok, 100 g čokolády.

Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho asi 4 hodiny odstáť. Cesto rozvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a posekanou čokoládou. Zvinieme do rolády, potrieme vajcom a dáme piecť na pomastený plech. Po vychladnutí pokrájame na tenké plátky.


Drážďanská štóla

750 g hladkej múky, 75 g droždia, 2,5 dl vlažného mlieka, 150 g práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna, 1/2 lyžičky koriandra, 300 g mäkkého masla, 500 g hrozienok, 500 g nadrobno posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 150 g posekaných mandlí. Na posypanie: 2 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor.

Z múky, droždia, mlieka, cukru, masla, štipky soli, postrúhanej kôry vypracujeme cesto a necháme vykysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí pridáme koriander, hrozienok, kandizovanej kôry a posekaných mandlí. Opäť necháme kysnúť asi 45 minút. Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 4 cm. Ovál preložíme tak, aby spodné cesto prečnievalo. Počas pečenie potierame maslom a po upečení dobre potrieme maslom. Posypeme cukrom s vanilkovým cukrom.



Pravý vianočný čaj

0,5 l vody, 5 klinčekov, šúľok celej škorice, pár zrniek kardamonu, 3 lyžice medu, 5 až 6 lyžičiek dobrého čierneho čaju, 1 l vody.

Pol litra vody s korením varíme asi 20 minút pozvoľným varom, odstavíme a pridáme med. Do kanvice nasypeme čierny čaj, zalejeme litrom vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Šálky naplníme do polovice koreneným nálevom a dolejeme horúcim čajom.


Vianočník

400 g hrubej muky, 6 lyžíc kakaa, kandizované ovocie, hrozienka, 100 g nahrubo posekaných vlašských orechov, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, citrónovú kôru, 6 vajec, 240 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla alebo rastlinného tuku.

Zmäknuté maslo alebo tuk vymiešame so žĺtkami, postupne pridávame strúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, hrozienka, nadrobno posekané kandizované ovocie, orechy, kakao, tuhý sneh z bielok a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy a pečieme asi 30 minúť. O tom, či je chlebík upečený sa presvedčíme tak, že doň pichneme ihlicu a ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme ho vybrať z rúry. Hotový chlebíček necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.


Nepečená roláda s účinkami afrodziaka

250 g práškového cukru, 250 g stuženého tuku, 3 vajcia, 5 lyžíc kakaa, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 100 sušených sliviek, 50 g horkej čokolády, 4 tortové oblátky.

Tuk nahrejeme, pokrájame, pridáme cukor, vajcia a nad parou miešame dovtedy, kým zmes nezačne hustnúť. Za stáleho miešania pridáme kakao, orechy, posekané sušené slivky, hrozienka, čokoládu, polámané oblátky a dobre premiešame. Vyberieme z hrnca nad parou a necháme mierne ochladnúť. Hmotu rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme do valcov a tuho zavinieme do alobalu, alebo fólie. Necháme v chladničke do druhého dňa. Krájame šikmým rezom na úhľadné kolieska.
Usporiadat
atramka atramka

atramka je offline (nepripojený) atramka

..... toto je veľmi super, aj ja to robievam každý rok, no s čokoládovou polevou som to ešte nerobila, je to dobrý nápad, tento rok to vyskúšam.
0 0
Laura1 Laura1

Laura1 je offline (nepripojený) Laura1

žena v "najlepšom veku" čerstvá stará mama ...viac
Ja len toľko k vanilkovým rohlíkom, že ak sa nechcem s tým veľmi dlho hrajkať, vyvaľkám cesto cca na 3-4 mm a vykrajujem polmesiačiky, ide to oveľa rýchlejšie.
Laura
0 0
Laura1 Laura1

Laura1 je offline (nepripojený) Laura1

žena v "najlepšom veku" čerstvá stará mama ...viac
sarmantna
Vždy sa mi medvedie labky lepili na formičky, po upečení nešli a nešli von. Skúšala som vyhriať formičky, nič...vymastila - nič...vymastila a vysypala múkou - nič, teraz som dostala radu, že iba suché formičky vysypať múkou. A..no perfektné!!! Doporučujem všetkým. Šli ľahúčko von.
Ja som mala ten istý problém, preto som roky nepiekla labky. Teraz som ich upiekla, vysypala som formičky múkou. Jedna radosť!!
Laura
0 0
dari1 dari1

dari1 je offline (nepripojený) dari1

Zuzka
Švédske vianočné "pepparkakor"
Suroviny: 300 g masla, 5 dl cukru, 1 dl zriedeného medu, 1 lyžica zázvoru, 2 lyžice škorice, 1 lyžica mletých klinčekov, 1 lyžička mletého kardamomu, 1 lyžica prášku do pečiva, 2 dl vody, 1,5 l hladkej múky.

Postup prípravy: Zmiešame maslo, cukor a prísady. Prášok do pečiva rozpustíme v studenej vode a pridáme od cesta, potom po troche pridávame múku a dobre cesto vymiesime. Necháme ho odležať do nasledujúceho dňa prikryté alebo zabalené vo fólii. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Vykrajujeme rôzne tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pepparkakor pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov C, max. 5 minút, kým nestmavnú.
Zuzka, prosim, je to 1,5 litra hladkej muky? zriedeny med - to je iba rozpusteny med, alebo aj niecim zriedeny? cim sa da nahradit kardamon? momentalne ho asi nikde nezozeniem a doma ho nemam, ale zboznujem zazvorove kolace, a toto moze byt nahrada.
Kolko ks toho vyjde, vyzera, ze velmi vela???
diky
0 0
dari1 dari1

dari1 je offline (nepripojený) dari1

[quote=Simonab]Aj ja prispejem dobrými koláčikmi aj keď ich nerobievam len na Vianoce.
Pagáčiky z ovsených vločiek
1 balík ovs. vločiek (
ja dávam pčeničné alebo ražné sú chuťovo lepšie )
1 Hera (rozpustená a vychladnutá )
2 vajcia
10 dg cukru
( ja dávam 2 lyžice medu )
2 lyžice hl. múky
Hrsť orechov najlepšie lieskových
( môžete dať posekané alebo aj celé )
hrsť kokosu
hrsť hrozienok
ja pridávam ešte trochu nasekanej čokolády, sezam prípadne ľanové semiačka, slnečnicové podľa zásob v komore.
Všetko spolu zmiešame a necháme v chlade postáť aby stuhlo.
Pečieme na vymastenom ( alebo nie už neviem ) plechu asi pri 180 stupňoch.

Simona, prosim ta, pagaciky su chutovo velmi vyborne, iba sa mi rozpadávajú, nedali sa mi prenasat na plech, co som urobila zle?
Naposledy upravil dari1 : 18.12.06 at 14:12
0 0
Magduš Magduš

Magduš je offline (nepripojený) Magduš

Teším sa s Vami na pokojné sviatky a prikladám zopár receptíkov
0 0
marči marči

marči je offline (nepripojený) marči

Magduš
Teším sa s Vami na pokojné sviatky a prikladám zopár receptíkov
Uau ! Ďakujeme za receptíky ! Je ich toľko, že si to nestihnem do Vianoc ani len naštudovať, nieto ešte niečo vyskúšať !
0 0
sybila3 sybila3

sybila3 je offline (nepripojený) sybila3

Ahojte, prajem príjemné sviatky. Ja som sa tak nanervačila nad medvedími labkami, každý rok skúšam iný recept, ten minuločný som nevedela nájsť tak som skúsila od kamošky, no horor, z nožíkom som ich musela vyškrabávať von, ale čo je toho plná misa aspon ich dávam po troche psíkom namiesto piškot. píšete, že vysypať suché formičky múkou ale akou, ale tá múka tam nebude držať........
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

No ja formičky vždy trochu natriem tukom a tak vysypem múkou, koláčiky potom pekne "vylezú"
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Tu je recept na "medvedie labky". Formičky netreba vôbec potierať masťou a vysypať múkou. Formičky musia byť dokonale čisté. Robím ich roky a ten recept mám od mojej mami. Nikdy sa nám neprilepili. Teplé ich vyberám z formičiek. Stačí formičku hranou klepnúť o dosku a vypadne sama. Hneď ich obaľujem v práškovom cukru ochuteného vanilkovým cukrom.

Medvedie labky:
1/2 kg hl. múky, 1/4 kg prášk. cukru, 1/4 kg masla alebo rastlinného tuku, 1/4 kg mletých orechov, môžeme pridať aj trochu kakaa.
Cesto dobre vyprecujeme (zostane sypká hmota) a vtláčame do formičiek. Doporučujem ponechať priehlbinku, nie do rovna ich naplniť. Cesto sa zdvihne. Dáme do vyhriatej rúry asi na 180 st. C a upečieme.
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

Zuzka - tie formičky ako myslíš že musia byť dokonale čisté? Suché, ani neopláchnuté vodou?
Ja som ich dosiaľ vždy vysypala múkou, ale najbližšie skúsim podľa tvojho návodu
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

časť tuku nahraď bravčovou masťou a cesto nechaj 2 hod. odpočinúť
0 0
sway sway

sway je offline (nepripojený) sway

som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac
Meggi 1 Pozri príspevok
No ja formičky vždy trochu natriem tukom a tak vysypem múkou, koláčiky potom pekne "vylezú"
presne takto to robím aj ja, ešte vrelé ich obuchnem o dosku a šup sú vonku...

cesto robím 1 deň dopredu - v chladničke odpočíva a do formičky dávam silno natlačeného len trošku cesta milimeter pod okraj formičky.
0 0
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

Ako som sľúbila, vyskúšala som medvedie labky podľa nového odporučenia: viď príspevky č. 71 - 73. Časť tuku som nahradila bravčovou masťou a dávala som to po jednodňovom odstátí do úplne suchých formičiek - nevymastených a nevysypaných múkou. (Ja som dosiaľ vždy formičky potrela tukom a vysypala múkou.)
Babuľky - vďaka za radu, je to omnoho jednoduchšie, keď nemusíte vytrieť každú formičku tukom a vysypať múkou - už budem robiť medvedie labky len takto. Vyliezli naozaj veľmi ľahko aj zo suchých formičiek
0 0
petovsan petovsan

petovsan je offline (nepripojený) petovsan

Prikladám recept na "Orechové trubičky". Piekla som ich tento rok (teda vlastne už minulý) po prvýkrát a boli výýýýýýýýborné, zmizli behom 2-3 dní všetky.

Ingrediencie:
350 g hl. múky, 150 g ml. cukru, 200 g tuku, 1 vajce, 1 žĺtok, 70 g ml. orechov, 1 lyžica kakaa.

Z prísad vypracujeme cesto, uložíme do chladničky, na druhý deň rozvaľkáme, nakrájame na pásy o šírke a dĺžke kovových rúrok, na ktoré natočíme cesto a upečieme.
Do polovice každej trubičky plníme orieškovým krémom: 200 g masla, 200 g prášk. cukru, 1 lyžicu rumu a 3-5 dkg mletých liesk. orieškov. Druhú prázdnu polovičku namočíme do čokol. polevy.
IMG_3419.jpg  
0 0
velvet velvet

velvet je offline (nepripojený) velvet

Zita4 Pozri príspevok
Ja pridám naše obľúbené nepečené guličky - sú naozaj veľmi jednoduché a deti sa môžu tiež realizovať pri ich tvorbe.
Porebujeme 2 krabice BB pudingu, 25 dkg prášk. cukru, 25 dkg masla a rum. Toto všetko zmiesime rukou na masu, z ktorej sa vyformujú guľky a tie hneď obalíme v strúhanom kokose. Uložíme do košíčkov a papáme.
Ja robím bez rumu - cesto vytvarujem do dlhého šúľka o priemere 2-2,5 cm, a obalím v kryštáľovom cukre. Dám do chladu, a pred podávaním nakrájam na kolieska - hrúbka 0,5 cm. Zvyčajne nestíham krájať
P.S. - používa sa kvalitné maslo, a nie nejaké náhrady.
0 0
nela88 nela88

nela88 je offline (nepripojený) nela88

Medovníkové roládky a vydržia až do aleluja, alebo dokiaľ ich nezjete
1 kg hl. múky 250g medu, 3 kávové lyž. sódy b., 1kávová l. mletej škorice, 1 balíček perníkový prášok, 250g ml. orechov, 250g práš. cukru, 5 vajec, 6 polievkových lyž. roztopeného masla. Vypracovať cesto a nechať stáť 24 hodín.
Rozdeliť na 10 až 12 kusov. Každý diel rozválkať na obdĺžnik , potieť lekvárom a zasypať orechami,(hrozienkami,príp. kokosom), zvinúť na roládu, vrch potrieť vajíčkom a pomaly piecť. Ešte horúce zvinúť do alobalu. Vydrží fakt dlho. Stojí za vyskúšanie. Moja dcéra si vzala roládu na lyžovačku, tam ju dala na radiátor a prevoňala celú izbu. Len potom sa jej veľa z nej neušlo.
0 0
velvet velvet

velvet je offline (nepripojený) velvet

nela88 Pozri príspevok
Medovníkové roládky a vydržia až do aleluja, alebo dokiaľ ich nezjete
1 kg hl. múky 250g medu, 3 kávové lyž. sódy b., 1kávová l. mletej škorice, 1 balíček perníkový prášok, 250g ml. orechov, 250g práš. cukru, 5 vajec, 6 polievkových lyž. roztopeného masla. Vypracovať cesto a nechať stáť 24 hodín.
Rozdeliť na 10 až 12 kusov. Každý diel rozválkať na obdĺžnik , potieť lekvárom a zasypať orechami,(hrozienkami,príp. kokosom), zvinúť na roládu, vrch potrieť vajíčkom a pomaly piecť. Ešte horúce zvinúť do alobalu. Vydrží fakt dlho. Stojí za vyskúšanie. Moja dcéra si vzala roládu na lyžovačku, tam ju dala na radiátor a prevoňala celú izbu. Len potom sa jej veľa z nej neušlo.
Prečo ešte horúce do alobalu? A dokedy to tam treba nechať?
0 0
nela88 nela88

nela88 je offline (nepripojený) nela88

V alobale to treba nechať stále, dokiaľ to nezjete. to vydrží aj 2 mesiace. A preto, lebo v alobale to zmäkne. Vybaliť treba až pred zjedením.
0 0
nela88 nela88

nela88 je offline (nepripojený) nela88

Ešte som zabudla. Moje slečny si to brávali na desiatu. Jeden rozkrojili na polovicu a desiata bola hotová.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať