Marián II Je čas nakladania kapusty. Pochváľte sa svojím odskúšaným receptom.
prispejem receptom ale nepozerajte na pravopis ďakujem
Ján Babilon " Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči (Pešť 1870). Keď sa v jaseni kapusta vyrúbe, ma sa nechať osem dní na suchom mieste, aby preschla. Ak by bola trpela od dažďového počasia, ma sa nehať dlhšie stať na suchom, aby z nej vyšla vlhkosť a aby zvädla. Potom sa očistí, hlavy sa nechajú celé, hlúby sa nožovým koncom viac raz poprerezujú nakríž a kapusta sa poreže ostrými kapustovými nožmi, tak aby s nej dolu padali tenké a dlhé rezance. Sud sa položí na rovné miesto, na dno sa dá hodná miera celého čierneho, aj bieleho korenia, pár kúskov ďumbiera, chrenu, za hrsť rasce a rozkrájané dule alebo jablká. Na to sa dajú vo tri rady kapustné listy a dve hrsti soli. Na to uložená kapusta sa tlačí čisto umytými nohami dookola, musí byť však dobre utlačená najmä pi útoroch. Keď je dobre utlačená, posolí sa a pofŕka sa rascou, pridá sa pár kúskov chrenu a krížalky z dulí, na to sa dá kapusta a dobre sa utlačí. Takto sa tlačí kapusta tak dlho, kým sa celý sud nenaplní, pričom sa musí dať veľký pozor, aby voda spod nôh neprišla navrch. Preto sa ani soľ nedáva pod nohy, inak by kapusta chytro pustila rôsol, a potom by ani nebola dobre utlačená, aj by veľmi zaľahla v dôsledku rôsolu. Keď je sud celkom plný, dobre sa po povrchu posolí, navrch sa zase pokladú listy vo tri rady, na to príde korenie a všetky iné prídavky, ktoré sa dali na dno suda. Potom sa sud zaprešuje alebo, kde niet prešu, tam sa pokladú na vrch dosky a na ne sa položia kamene, tak aby aj na strede a aj na bokoch bola rovnaká ťarcha. Takto zapravená kapusta sa nechá kysnúť a keď začína na vrchu plesnivieť - kým totiž nevykysne - zoberie sa z nej všetko, na kapustu sa prestrie čista handra, ktorá ju celkom zakryje a na dosky sa priložia kamene. Pri kapuste sa musí na to pamätať, aby sa často zmývala, zo suda sa musí pleseň vôkol zotierať. Keď sa z nej tratí kapustnica a keď sa často vyvarí, nechá sa obar vychladnúť a vyleje sa na kapustu, aby vyše dosák bolo vždy na prst kapustnice. ... Snažil som sa opísať ako písal v tej dobe, robím ju presne tak 15 rokov čo tuto knihu mám ale do keramického súdka a bez dosiek na vrchu, zaťažím ju až keď odoberiem, ten ďumbier je proti emisiám a pomáha. Kapusta je voňavúčka jedna radosť nedá sa porovnať stou čo je v nej cibuľa. A do drážky dám vodu a prikryjem ju hneď, iba na druhy deň skontrolujem hladinu v kapuste a prinajmenšom dolejem preverenou vychladnutou a o solenou vodou( obar).