Zavrieť

Porady

Usporiadat
veva.. veva..

veva.. je offline (nepripojený) veva..

ebollka Pozri príspevok
Prosím!
Približne koľko kilo kapusty mám kúpiť do 17litrového súdka?
Kapustičku idem nakladať po prvý krát.
Počítaj asi 1,6 kg na 1l.
Ak je kapusta dosť suchá, potom nepustí toľko šťavy a treba jej menej.
Dúfam že to pomohlo.
0 0
drzka11 drzka11

drzka11 je offline (nepripojený) drzka11

Chcela by som sa spýtať, či by mi niekto nevedel poradiť čo s kapustou ktorá nekvasí. Nabili sme ju ako každý rok. A pred tím nám vždy vykysla. Neviem čo sa stalo. Má s tím niekto skúsenosť?
0 0
sway sway

sway je offline (nepripojený) sway

som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac
drzka11 Pozri príspevok
Chcela by som sa spýtať, či by mi niekto nevedel poradiť čo s kapustou ktorá nekvasí. Nabili sme ju ako každý rok. A pred tím nám vždy vykysla. Neviem čo sa stalo. Má s tím niekto skúsenosť?
musíš ju nechať v teple, až po vykvasení odložiť na studené miesto, ak ju necháš po naložení v chlade - nezačne kvasiť.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Velmi spravne, nema pozadovanu teplotu pre kvasenie, treba prikurit a bude kvasit.
0 0
Marta V Marta V

Marta V je offline (nepripojený) Marta V

Nám minulý rok začala kvasiť a potom po pár dňoch prestala. Mali sme ju v pivnici na chladnej podlahe, tak sme museli pod súdok podložiť dosku a začala hneď kvasiť. Len to teplo jej určite chýba.
0 0
drzka11 drzka11

drzka11 je offline (nepripojený) drzka11

sway Pozri príspevok
musíš ju nechať v teple, až po vykvasení odložiť na studené miesto, ak ju necháš po naložení v chlade - nezačne kvasiť.
JA myslím že to tou teplotou nebude. Súdok s kapustou je vnútri v dome a pri radiátore. A doma máme 21-22 stupňov. A ani nevonia ako kvasená ale ako čalamáda. Nemám tušenie čo sa s ňou deje.
0 0
Blankake Blankake

Blankake je offline (nepripojený) Blankake

drzka11 Pozri príspevok
JA myslím že to tou teplotou nebude. Súdok s kapustou je vnútri v dome a pri radiátore. A doma máme 21-22 stupňov. A ani nevonia ako kvasená ale ako čalamáda. Nemám tušenie čo sa s ňou deje.
Skús si prečítať tu, či by Ti toto nepomohlo:
http://www.porada.sk/547784-post11.html
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

A bola to tzv. zimna kapusta na tlacenie ? Pretoze, ak bola letna, alebo tam bola co aj jedna hlavka letnej, tak kvasenie pojde inym smerom a asi budes tlacit kapustu este raz.
0 0
drzka11 drzka11

drzka11 je offline (nepripojený) drzka11

najag Pozri príspevok
A bola to tzv. zimna kapusta na tlacenie ? Pretoze, ak bola letna, alebo tam bola co aj jedna hlavka letnej, tak kvasenie pojde inym smerom a asi budes tlacit kapustu este raz.
Nie bola to zimná odroda. Dostali sme ju od svokrovcov a ich kapusta, podotýkam tá istá, normálne kvasí. Oni si ju sami pestujú každý rok.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

No aj tak, chybicka sa moze vloudit, aj pri semienkach, aj pri priesadach, nic nie je dokonale....pretoze potom iny dovod nevidim, ak ste zachovali postup tlacenia, neostala tam vzduchova medzera, preco neprebieha spravne kvasenie, ale octovatenie.
0 0
drzka11 drzka11

drzka11 je offline (nepripojený) drzka11

Ved ja nevravím že sa to nemohlo stať. Len mi je to čudné, že tú kapustu tlačíme každý rok rovnako a z tej istej kapusty. A do teraz bola vždy super. Asi kúpim dnes novú a znovu hor sa do práce. Prajem pekný deň!
0 0
Blankake Blankake

Blankake je offline (nepripojený) Blankake

drzka11 Pozri príspevok
Ved ja nevravím že sa to nemohlo stať. Len mi je to čudné, že tú kapustu tlačíme každý rok rovnako a z tej istej kapusty. A do teraz bola vždy super. Asi kúpim dnes novú a znovu hor sa do práce. Prajem pekný deň!
Ináč niečo podobné sa stalo mojej rodine, ktorá býva na dedine. Roky nakladajú kapustu rovnakým spôsobom a do toho istého súdka kapustu dopestovanú na záhrade. Ale jeden rok mali tiež problém, nejako im zmäkla, museli ju vyhodiť, kapustu dokúpiť a naložiť novú.
0 0
LydaLyda LydaLyda

LydaLyda je offline (nepripojený) LydaLyda

medokýš -prírodnú minerálnu vodu, kde je možné zakúpiť? lebo som o tom nepočula.
0 0
Kušnierik Kušnierik

Kušnierik je offline (nepripojený) Kušnierik

Marián II Pozri príspevok
Je čas nakladania kapusty. Pochváľte sa svojím odskúšaným receptom.
prispejem receptom ale nepozerajte na pravopis ďakujem
Ján Babilon " Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči (Pešť 1870). Keď sa v jaseni kapusta vyrúbe, ma sa nechať osem dní na suchom mieste, aby preschla. Ak by bola trpela od dažďového počasia, ma sa nehať dlhšie stať na suchom, aby z nej vyšla vlhkosť a aby zvädla. Potom sa očistí, hlavy sa nechajú celé, hlúby sa nožovým koncom viac raz poprerezujú nakríž a kapusta sa poreže ostrými kapustovými nožmi, tak aby s nej dolu padali tenké a dlhé rezance. Sud sa položí na rovné miesto, na dno sa dá hodná miera celého čierneho, aj bieleho korenia, pár kúskov ďumbiera, chrenu, za hrsť rasce a rozkrájané dule alebo jablká. Na to sa dajú vo tri rady kapustné listy a dve hrsti soli. Na to uložená kapusta sa tlačí čisto umytými nohami dookola, musí byť však dobre utlačená najmä pi útoroch. Keď je dobre utlačená, posolí sa a pofŕka sa rascou, pridá sa pár kúskov chrenu a krížalky z dulí, na to sa dá kapusta a dobre sa utlačí. Takto sa tlačí kapusta tak dlho, kým sa celý sud nenaplní, pričom sa musí dať veľký pozor, aby voda spod nôh neprišla navrch. Preto sa ani soľ nedáva pod nohy, inak by kapusta chytro pustila rôsol, a potom by ani nebola dobre utlačená, aj by veľmi zaľahla v dôsledku rôsolu. Keď je sud celkom plný, dobre sa po povrchu posolí, navrch sa zase pokladú listy vo tri rady, na to príde korenie a všetky iné prídavky, ktoré sa dali na dno suda. Potom sa sud zaprešuje alebo, kde niet prešu, tam sa pokladú na vrch dosky a na ne sa položia kamene, tak aby aj na strede a aj na bokoch bola rovnaká ťarcha. Takto zapravená kapusta sa nechá kysnúť a keď začína na vrchu plesnivieť - kým totiž nevykysne - zoberie sa z nej všetko, na kapustu sa prestrie čista handra, ktorá ju celkom zakryje a na dosky sa priložia kamene. Pri kapuste sa musí na to pamätať, aby sa často zmývala, zo suda sa musí pleseň vôkol zotierať. Keď sa z nej tratí kapustnica a keď sa často vyvarí, nechá sa obar vychladnúť a vyleje sa na kapustu, aby vyše dosák bolo vždy na prst kapustnice. ... Snažil som sa opísať ako písal v tej dobe, robím ju presne tak 15 rokov čo tuto knihu mám ale do keramického súdka a bez dosiek na vrchu, zaťažím ju až keď odoberiem, ten ďumbier je proti emisiám a pomáha. Kapusta je voňavúčka jedna radosť nedá sa porovnať stou čo je v nej cibuľa. A do drážky dám vodu a prikryjem ju hneď, iba na druhy deň skontrolujem hladinu v kapuste a prinajmenšom dolejem preverenou vychladnutou a o solenou vodou( obar).
0 0
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

Hallo, nevie niekto, koľko surovej kapusty je treba na natlačenie napríklad desiatich litrov? Nerobil som kapustu už niekoľko rokov a neviem si spomenúť. Ďakujem.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

My máme 17 l súdok a išlo 20 kg už natrúhanej kapusty. Bolo úplne štrichom. Sa mi zdá, že o 1/3 viac ako je sud. Možno ešte niekto poradí.
1 0
sway sway

sway je offline (nepripojený) sway

som človek ktorého poteší keď niekomu dobre poradí, a nik mu nemá za zlé, keď sa pýta na "samozrejmosti" a hlavne som žena - žienka ...viac
bwd Pozri príspevok
Hallo, nevie niekto, koľko surovej kapusty je treba na natlačenie napríklad desiatich litrov? Nerobil som kapustu už niekoľko rokov a neviem si spomenúť. Ďakujem.
v prílohe posielam výborný recept - uprav si ho podľa množstva kapusty, do 10 l kludne daj 8 kg kapusty+ prísady.

posekanú kapustu zmiešaj s prílohami, nechaj hodinku pôsobiť a potom vyber kapustu, je dobré ju ždímať a natlačiť - udusať zaťažiť drievkom s kameňom a až na vrch doliať vodu - šťavu čo ti zostala v nádobe. Takto nechať v TEPLE cca 14 dní a potom odobrať z vrchu kvas a dať do chladu.

je výborná !!! dobrú chuť!!!!
1 0
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

vema Pozri príspevok
My máme 17 l súdok a išlo 20 kg už natrúhanej kapusty. Bolo úplne štrichom. Sa mi zdá, že o 1/3 viac ako je sud. Možno ešte niekto poradí.
Takto nejako som si to pamätal, ale nebol som si už istý. Ďakujem za
odpoveď, zajtra idem do Stupavy-Mást kúpiť 20 kilov nastrúhanej,
mám tam super dodávateľa a do Petržalky 17-litrový kameninový súdok,
už ho mám rezervovaný. Strašne sa teším, lebo aj keď na Miletičke kúpim
dobrú kapustu, 'co je doma, to se počítá' :-)
1 0
bwd bwd

bwd je offline (nepripojený) bwd

sway Pozri príspevok
v prílohe posielam výborný recept - uprav si ho podľa množstva kapusty, do 10 l kludne daj 8 kg kapusty+ prísady.
Vďaka za recept, ale po dlhých rokoch experimentovania s kapustou
(kým mi súdok nepraskol - preto tá prestávka) mi vychádza najlepší
spôsob kapusta, soľ a celý kmín. Taká kyslá kapusta sa hodí ku
všetkému aj ako príloha. Pred vyše tridsiatimi rokmi sme so susedmi
robili kapustovo - vínové žúry v petržalskom paneláku. Víno dodal sused,
kapustu ja. :-)

P.S.: Tých 8 kilov do 10 litrového súdka sa mi zdá trocha málo.
1 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

bwd Pozri príspevok
Takto nejako som si to pamätal, ale nebol som si už istý. Ďakujem za
odpoveď, zajtra idem do Stupavy-Mást kúpiť 20 kilov nastrúhanej,
mám tam super dodávateľa a do Petržalky 17-litrový kameninový súdok,
už ho mám rezervovaný. Strašne sa teším, lebo aj keď na Miletičke kúpim
dobrú kapustu, 'co je doma, to se počítá' :-)
Nech sa podarí. Budeš mať pocit, že sa nezmestí, ale zmestí, treba dobre natlačiť.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať