Zavrieť

Porady

Vratenie DPH pri vyvoze tovaru podla § 59

Dobry den poradaci,

Chcel som sa opytat na dve kratke otazky, pre expertov z oblasti DPH, to urcite nebude problem, takze vopred dakujem.

Som "majitelom" dvojiteho obcianstva: Slovenskej republiky a Srbskej rep. Na Slovensku nemam trvaly ani prechodny pobyt - takze nemam obciansky preukaz ale iba slovensky cestovny pas (a taktiez srbsky pas, kde mam uvedenu aj adresu v Srbsku).

Pred nedavnom som si na Slovensku kupil pocitac a docital som sa § 59 :

(1) Fyzická osoba, ktorá nemá trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Európskeho spoločenstva a ktorá v cestovnom styku vyváža z územia Európskeho spoločenstva tovar neobchodného charakteru v osobnej batožine, môže požiadať o vrátenie dane zaplatenej v cene vyvezeného tovaru, ktorý kúpila v tuzemsku od platiteľa, s výnimkou pohonných látok.

(2) Trvalý pobyt a prechodný pobyt na účely odseku 1 je miesto, ktoré je zapísané v cestovnom pase. Ak taký údaj nie je v cestovnom pase zapísaný, preukáže cestujúci tento údaj iným hodnoverným dokladom.

(3) d) vývoz tovaru je potvrdený colným úradom toho členského štátu, v ktorom tovar opustí územie Európskeho spoločenstva, na tlačive, ktoré vydá Ministerstvo financií Slovenskej republiky (ďalej len „tlačivo na vrátenie dane“)

(4) Vrátenie dane sa uplatňuje u platiteľa, ktorý tovar predal, alebo u osoby, ktorú platiteľ poveril vrátením dane.

Moje otazky:

1. O par dni cestujem do Srbska. Je v poriadku aby som si na colnici (npr. na Madarsko-Srbskej hranici) dal opeciatkovat tlacivo na vratenie DPH? Uviedol by som udaje zo srbskeho pasu, kde je uvedena aj adresa v zahranici kde mam pobyt. Nasledne by mi vratili DPH v obchode kde som kupil pocitac.

2. V buducnosti sa mam na plane vratit na SK a nahlasit prechodny alebo trvaly pobyt (mozno uz o taky mesiac). Nebude z toho problem?


Dakujem a prajem pekny vikend,

Miroslav
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Luba je offline (nepripojený) Luba

    Luba
    Netvrdím prosím, že som expert, od akého očakávaš odpoveď. Ale aj tak:
    1/ áno, ak splníš všetky požadované náležitosti. Pozri si ešte aj §60 - čo všetko treba mať vyplnené. Ak bude všetko zodpovedať požiadavkám zo zákona, v obchode by ti mali tú DPH potom vrátiť a oni si to uvedú v patričnom riadku v daňovom priznaní. Tlačivo by si mal mať od obchodníka, kde si počítač kúpil.

    2/ neviem, či by toto mohol byť problém; obchodník, ktorý ti vráti daň, nemôže tušiť, či raz budeš alebo nebudeš mať trvalý pobyt aj v SR. Iste by si mal riešiť vrátenie dane ešte za stavu bez trvalého pobytu v SR. V zákone nie je povedané, že keď po vývoze tovaru a vrátení dane daná osoba nadobudne trvalý pobyt v SR, že musí daň zas nejako zaplatiť späť.
    Keďže máš trvalý pobyt aj v Srbsku a dvojité občianstvo, raz si ten počítač vyviezol, tak je proste vyvezený a užívaš ho tam. Na druhej strane, ak by tá firma uvádzala toto vrátenie dane vo svojom daňovom priznaní a medzičasom ty by si už mal vybavený TP na Slovensku, tak by to možno nebolo tak celkom kóšer. Teoreticky by to mohla raz skúmať prípadná daňová kontrola v tej firme.
    Na túto otázku by asi mal odpovedať skôr niekto, kto má skúsenosť s daňovým úradom po tejto stránke.

    Vratenie DPH pri vyvoze tovaru podla § 59

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.