Zavrieť

Porady

Tvorba sociálneho fondu - aká časť je daňovým základom?

Tvoríme sociálny fond vo výške 1% z hrubých miezd. Je táto tvorba v plnej výške daňovým nákladom? Alebo len 0,6%? (Nemáme uzatvorenú kolektívnu zmluvu.)

Ďakujem.
Naposledy upravil Mariana B. : 05.06.13 at 08:34
Usporiadat
zk24 zk24

zk24 je offline (nepripojený) zk24

VieraPopluharova Pozri príspevok
Skus si v programe nastavit , aby Ti zaokruhlovalo numericky , alebo poziadat spravcu softweru, nech Ti posle upgrade na zaokruhlovanie, mne sa to v programe da nastavit a tak nemusim nic sledovat.
Skusala som najst zaokruhlovanie, ale nepodarilo sa... takze aj ked mam hrube mzdy 114,31 eur za mesiac, tak SF mi vypocita ako 0,60 eura, i ked matematicky to vychydza 0,69.
Mame taketo "vysky" socialneho fondu... musim povedat ze za tych par centov sa mi vobec s tym nechce kaslat...

Myslite ze keby som to dala do internej smernice, tak to mozem mat zaokruhlovane na desatcenty nadol? Kedze to neviem v SW prenastavit, tak vsetky vykazy co mi tlaci a kde sa nachadza SF musim vybielitkovat a prepisat rucne potom.
0 0
Zuzy Zuzy

Zuzy je offline (nepripojený) Zuzy

žena v domácnosti
Dobrý deň prajem, prosím Vás, kontroluje to niekto ako sa tvorí SF /z akých súm/? Alebo sú za to nijaké sankcie, že nebol dobre tvorený? Za odpovede ďakujem
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Zuzy Pozri príspevok
Dobrý deň prajem, prosím Vás, kontroluje to niekto ako sa tvorí SF /z akých súm/? Alebo sú za to nijaké sankcie, že nebol dobre tvorený? Za odpovede ďakujem
Z nizsie uvedeneho clanku vyplyva, ze tvrobu kontroluje DU, ale len jeho uplatnenie v danovych nakladoch.Tam kde su odborove organizacie, zvyknu to kontrolovat odborove organizácie, kde nie su mal by byt informovaný zamestnanec, bohuzial z nizsie uvedeneho clanku vyplyva i to , ze ak by sa chcel zamestnanec domoct svojich prav podla zakonnika prace musi sa obratit jedine na sud.


- zamestnávateľ vedie prostriedky fondu na osobitnom účte, stačí na osobitnom analytickom účte v rámci účtovníctva
- prevod prostriedkov do fondu sa musí uskutočniť do 5 dní po dni výplaty miezd, najneskôr do konca mesiaca, v ktorom sa vyplácajú mzdy
- zúčtovanie prostriedkov sociálneho fondu za kalendárny rok sa musí vykonať do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka
- nevyčerpaný zostatok fondu v bežnom roku sa prevádza do nasledujúceho roka
Zákon nedefinuje žiadne sankcie pre prípad, ak by zamestnávateľ vôbec netvoril sociálny fond a žiadne sankcie ani pre prípad, ak zamestnávateľ sociálny fond tvoril v nesprávnej výške alebo naopak, ak by použitie fondu bolo v rozpore so zákonom. Naviac nie je jednoznačne určený orgán, v ktorého právomoci by bola kontrola dodržiavania zákona. Zákon o sociálnom fonde nie je pracovnoprávnym predpisom ale predpisom z oblasti finančného práva. Preto napríklad ani inšpektorát práce nie je orgánom kompetentným kontrolovať dodržiavanie zákona o sociálnom fonde. Jediný orgán, ktorý môže kontrolovať sociálny fond je daňový úrad a to tiež len správnu výšku jeho tvorby a uplatnenie v daňových nákladoch.
V prípade, že zamestnanci majú pocit, že sa vo firme nedostatočne čerpá sociálny fond, v prvom rade by si mali prejsť zásady jeho tvorby a čerpania podľa interných predpisov a pokiaľ sa nečerpá podľa týchto interných predpisov a dôjde k sporu medzi zamestnancami a zamestnávateľom ohľadom dodržiavania ustanovení zákona o sociálnom fonde, poškodená strana sa musí obrátiť jedine na súd.
V organizáciách, ktoré majú tvorbu a čerpanie sociálneho fondu upravené v kolektívnych zmluvách sa zamestnávateľ zaväzuje poskytnúť závodnému výboru alebo odborovej organizácii prehľad o tvorbe a čerpaní sociálneho fondu za určité časové obdobie, napríklad polročne. Nevidím dôvod prečo by nemali mať prístup k takémuto prehľadu aj zamestnanci, ktorí nemajú nad sebou odborovú organizáciu.
0 0
Lucia Červenková Lucia Červenková

Lucia Červenková je offline (nepripojený) Lucia Červenková

Ďakujem za príspevok, VieraPopluharova. Mám jednú otázku - prečo pri zaokrúhľovaní tvorby sociálneho fondu si dala odkaz na ustanovenie §4 odst. 7 zákona č.431/2002 Z.z. o účtovníctve? tento odstavec hovorí: "Účtovná jednotka je povinná viesť účtovníctvo a zostavovať účtovnú závierku v peňažných jednotkách meny euro. V prípade pohľadávok a záväzkov, podielov, 10) cenných papierov, 11) derivátov, 11) cenín a peňažných prostriedkov, ak sú vyjadrené v cudzej mene, je účtovná jednotka povinná účtovať v eurách aj v cudzej mene; táto povinnosť platí aj pri opravných položkách, rezervách a technických rezervách, 12) ak majetok a záväzky, ktorých sa týkajú, sú vyjadrené v cudzej mene."

Tiez si myslim, ze zaokruhlovanie by malo byt na centy - mne to softver tiez zaokruhloval na desatcenty, ale teraz bola aktualizacia a zacalo mi to zaokruhlovat na centy
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

VieraPopluharova Pozri príspevok
Sociálny fond je tvorený:
povinným prídelom vo výške 0,6 % až 1 % zo základu (základom je súhrn hrubých miezd alebo platov zúčtovaných zamestnancom na výplatu za kalendárny rok),
ďalším prídelom, a to najviac vo výške 0,5 % zo základu:
1. ak je ďalší prídel dohodnutý v kolektívnej zmluve (alebo vo vnútornom predpise, ak u zamestnávateľa nemôže pôsobiť odborový orgán), účel použitia sociálneho fondu takto vytvoreného podľa dohody zamestnávateľa so zamestnancami, alebo

2. v sume potrebnej na úhradu výdavkov na dopravu do zamestnania a späť zamestnancom, ktorým vznikne nárok podľa zákona (dochádzanie verejnou dopravou a určitá výška príjmu).

Ďalší prídel podľa 1. bodu (kolektívna zmluva) a 2. bodu sa navzájom vylučujú a nemožno ich kombinovať.
Ďalšími zdrojmi fondu môžu byť dary, dotácie a príspevky poskytnuté zamestnávateľovi do sociálneho fondu. Zamestnávateľ, ktorý dosiahol zisk, môže prispievať do fondu aj prídelmi zo zisku; tým však nezaniká povinnosť tohto zamestnávateľa tvoriť sociálny fond z hrubých miezd zamestnancov. Je potrebné oddelene sledovať sociálny fond tvorený zo zisku účtovnej jednotky, a to za účelom preukázania jeho čerpania pre zamestnancov, ktoré je oslobodené od dane z príjmov ako podiel zo zisku vyplatený cez sociálny fond.

Povinný prídel do sociálneho fondu u zamestnávateľa – podnikateľa je považovaný za náklad a podľa zákona o sociálnom fonde aj za výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov v preukázateľnej výške, t. j. daňový výdavok (náklad).

V podnikateľskej sfére platí, že zamestnávateľ, ktorý dosiahol zisk a má splnené všetky daňové povinnosti k štátu, obci a VÚC a odvodové povinností voči zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni, môže tvoriť sociálny fond až do výšky 1 %. Ak nie sú splnené podmienky, tvorí povinný prídel do fondu 0,6 % zo základu.

Základ pre určenie prídelu

V prípade ročného prídelu je základom súhrn hrubých miezd alebo platov zúčtovaných zamestnancom na výplatu za kalendárny rok. V prípade mesačného prídelu je základom súhrn hrubých miezd alebo platov zúčtovaných zamestnancom na výplatu za príslušný kalendárny mesiac.
Do základu na určenie výšky sociálneho fondu sa nezahŕňajú plnenia, ktorá sa v zmysle Zákonníka práce alebo zákona o odmeňovaní za mzdu resp. plat nepovažujú (náhrada mzdy, odstupné, odchodné, cestovné náhrady, príspevky zo sociálneho fondu, výnosy z kapitálových podielov (akcií) alebo obligácií, náhrada za pracovnú pohotovosť, ani ďalšie plnenie poskytované zamestnávateľom zamestnancovi zo zisku po zdanení).

Do základu sa nezahŕňajú ani odmeny za prácu vykonávanú na základe dohôd mimo pracovného pomeru (na základe dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o pracovnej činnosti). Sociálny fond sa netvorí ani z odmeny konateľa s. r. o., ak má však konateľ pracovnú zmluvu a je zamestnancom spoločnosti, v tomto prípade sa odmeny konateľa zahŕňajú do základu a je povinnosťou tvoriť sociálny fond.

Bankový účet

Zamestnávateľ môže tvorbu a čerpanie sociálneho fondu viesť na osobitnom účte v banke alebo na bežnom bankovom účte, pričom sa analyticky sleduje účet sociálneho fondu. Mnohé banky ponúkajú vedenie účtu sociálneho fondu bez poplatkov.

Ak sa zamestnávateľ rozhodne používať samostatný bankový účet, je potrebné, aby sa na konci každého kalendárneho mesiaca, kedy sú zaúčtované všetky účtovné prípady týkajúce sa sociálneho fondu, zistilo, o akú sumu sa sociálny fond zvýšil alebo znížil. Tento rozdiel sa potom odvedie z bežného bankového účtu na účet sociálneho fondu – jednou sumou a len raz za mesiac.

Jednoduchším riešením je nepoužívanie samostatného bankového účtu, keďže zákon neukladá povinnosť viesť prostriedky sociálneho fondu na samostatnom bankovom účte.

Pravidlá a lehoty pre účtovanie fondu

Fond sa tvorí mesačne najneskôr v deň dohodnutý na výplatu mzdy alebo platu.
Za mesiac december môže zamestnávateľ tvoriť fond z predpokladanej výšky miezd alebo platov a previesť finančné prostriedky na účet fondu do 31. decembra,
Ak zamestnávateľ vypláca mzdu alebo plat vo viacerých výplatných termínoch, za deň výplaty sa na účely tohto zákona považuje posledný dohodnutý deň výplaty mzdy alebo platu za uplynulý kalendárny mesiac,
Prevod na účet sa musí uskutočniť do päť dní po výplatnom termíne, najneskôr do konca kalendárneho mesiaca,
Zúčtovanie prostriedkov sociálneho fondu za bežný rok sa vykoná najneskôr do 31. januára nasledujúceho roka,
Nevyčerpaný zostatok fondu sa prevádza do nasledujúceho roka.

Zaokruhlovanie tvorby socialneho fondu

Zákon č.152/1994 Z.z. o sociálnom fonde definuje v § 3 spôsob výpočtu pri tvorbe sociálneho fondu. Zákon však neurčuje postup pri zaokrúhľovaní.

Preto je lepšie prostriedky sociálneho fondu viesť na eurocenty a napríklad pri tvorbe sociálneho fondu zaokrúhľovať vypočítané sumy na eurocenty matematicky. Pri takomto postupe dodržíte ustanovenia § 4 ods.7 zákona č.431/2002 Z.z. o účtovníctve.
Je pravda, ze zakon sa tyka tychto konkretnych veci, ale ked sa tyka ich, preco by sa nemohol aplikovat na SF, tu predsa ide o princip zaokruhlovania , ktory sa pouziva v uctovnictve.
Naposledy upravil VieraPopluharova : 05.08.10 at 10:59
0 0
ccokoladecka ccokoladecka

ccokoladecka je offline (nepripojený) ccokoladecka

dobry den, mam jednu otazku a z prispevkov, ktoré som si tu nacitala mi nie je jasne, z coh vsetkeho sa SF tvori. Poprosim niekoho o upresnenie, pretoze si to potrebujem nastavit v programe a neviem, co vsetko tam zahrnut.... patri dam dovolenka, platene volno, navsteva lekara, odmeny, návsteva lekara?? dakujem za odpoved
0 0
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

z hrubých miezd si odpočítaj vyplatené náhrady/ dov,paragrafy ,.../ ďalej odmeny za pracovnú pohotovosť a odmeny za dohody,
zvyšok vynásob 0,6% -ak máte v takejto výške stanovenú tvorbu, v prípade , že mate stanovene 1% tak vynasobis 1%.

Inak tvorbu soc. fondu som citovala v prispevku 66 Základ pre urcenie pridelu....
0 0
mzdarka renca mzdarka renca

mzdarka renca je offline (nepripojený) mzdarka renca

SF sa tvorí zo súhrnu hrubých miezd zúčtovaným zamestnancom na výplatu, z ktorých sa zisťuje priemerný zárobok na pracovnoprávne účely.
0 0
ccokoladecka ccokoladecka

ccokoladecka je offline (nepripojený) ccokoladecka

dakujem vam velmi pekne za pomoc, uz som to aj preuctovala
0 0
zuzlik0402 zuzlik0402

zuzlik0402 je offline (nepripojený) zuzlik0402

Dobrý deň,

mám len jednu otázočku, na ktorú som nenašla odpoveď ani v zákone o sociálnom fonde:

Je firma povinná tvoriť sociálny fond (a vytvárať tým daňové náklady na 527), ak ho nijakým spôsobom nečerpá?

Ďakujem.
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
práve v spomínanom zákone máš uvedené, kto a akým spôsobom tvorí SF.
0 0
zuzlik0402 zuzlik0402

zuzlik0402 je offline (nepripojený) zuzlik0402

Mne je jasné KTO a aj AKO tvorí sociálny fond, ale v celom zákone je zvyčajne formulované "...tvorba a čerpanie..." a §7 je celý o čerpaní sociálneho fondu.

Ale ak ho firma NEČERPE, potrebujem vedieť, ČI fond môže tvoriť a v podstate si tým zvyšovať náklady?

Doteraz sme v mzdovom účtovníctve robili tak, že ktorá firma fond nečerpe, tak ho ani netvorí, a ja potrebujem vedieť, či je to správne, alebo ho tvoriť MUSÍ, aj keď ho na nič nepoužije?
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
Musí tvoriť a musí aj čerpať - zákon o SF to jasne stanovuje.
1 0
Lucia Červenková Lucia Červenková

Lucia Červenková je offline (nepripojený) Lucia Červenková

Ešte jedna otázka k SF - dokedy ho treba vyčerpať? Je na to vôbec nejaká lehota? K žiadnej sa mi nepodarilo dopátrať. Čo robíte so SF v spoločnosti, ktorá prestane zamestnávať zamestnancov?
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
SF zostáva, ak je nedočerpaný a sro už nemá zamestnancov - nemá tvorbu ani čerpanie.
Lehota na dočerpanie nie je.
0 0
inuš inuš

inuš je offline (nepripojený) inuš

Pri skončení zamestnávania zamestnancov som rozpustila SF rovným dielom medzi zamestnancov cez výplatu. Daňový úrad mi pri kontrole sledoval len oprávnenosť tvorby SF účtovanej do nákladov podľa miezd, a zdanenie zamestnancom pri čerpaní SF.
1 0
sybila3 sybila3

sybila3 je offline (nepripojený) sybila3

tvorí sa SF aj z dohody?
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

sybila3 Pozri príspevok
tvorí sa SF aj z dohody?
Nie. Za práce na dohodu je odmena, nie mzda. Keď si pozrieš Zákon o SF, je tam uvedené, že ho tvoríme len z miezd.<!-- / message --><!-- #### start Richard zobrazit komentár k oceneniu #### --><!-- #### koniec Richard zobrazit komentár k oceneniu #### --><!-- edit note -->
0 0
sybila3 sybila3

sybila3 je offline (nepripojený) sybila3

veď práve, v poznámkach mám, že sa netvorí, ale program mi ho vytvoril, neviem prečo, keď mám zadanú dohodu. dík
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
sybila3 Pozri príspevok
veď práve, v poznámkach mám, že sa netvorí, ale program mi ho vytvoril, neviem prečo, keď mám zadanú dohodu. dík
máš zle nastavený mzdový program. Nastavenia si treba kontrolovať.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať