Zavrieť

Porady

Povinnost temperacie bytu?

mam samostatne kurenie elektricke. byvam na 2.poschodi a na 3. a 4. poschodi nebyva nikto, byty su v rekonstrukcii nových majitelov. v zime vobec nekúria a mne neskutocne rastú náklady. nemaju nejaku povinnost temperácie bytov?poradte
Dakujem
Usporiadat
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Vidíš, vidíš pivko. Čítať sa ti nechce, ale aj tak si presne odpovedal na to, čo tu na porade tvrdím, že do bytov treba dostať teplo a za teplo zaplatiť, treba. Nie úhradu.

Tvoj prístup je taký, že ak platíš 70 % svojho priemeru, aj tak nebudeš kúriť, len keď musíš a to je, len keď si v Bratislave. Ak by sa rozpočítavalo 100 % podľa m2, aj tak nebudeš kúriť! Menšie náklady domu, menší priemer na tvoj byt. Menej zaplatíš za kúrenie.

Sedemdesiat percent nemôžete, je to v rozpore so zákonom, vyhláškou 630/2005, aj s výhláškou 358/2009, tu je možné použiť prvýkrát až za rok 2010, teda prvé rozpočítanie tepla podľa nej a taký pomer ako si uviedol môžeš dostať na ročnom vyúčtovaní naj neskor do 31.5.2011.

Nemusíš čítať, ti nie! Ale ostatní si možno prečítajú. Mali by si vlastníci bytov v dome v ktorom máš svoj byt, ale dom ti nepatrí, že? Nie si spoluvlastník? A mali by ti to spočítať.

Žiaľ, ľudia sú pred bránami zákona. Netušia aké možnosti im zákon umožňuje. Že všetko môžu riešiť v prospech domu, spoločného domu. Nie v prospech vyscaného jedinca, skupinky!

2 0
mackoivan mackoivan

mackoivan je offline (nepripojený) mackoivan

Halli Pozri príspevok
aj ja
Nerozumiem Tvojej odpovedi Čítal si ten článok? Neskromne si hovorím, že málo som sám prispel k textu vykonávacích predpisov ministerstva hospodárstva. Menšinový podiel rozratúvania podľa "meračov" som navrhoval už vtedy. Atď.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

mackoivan Pozri príspevok
Nerozumiem Tvojej odpovedi Čítal si ten článok? Neskromne si hovorím, že málo som sám prispel k textu vykonávacích predpisov ministerstva hospodárstva. Menšinový podiel rozratúvania podľa "meračov" som navrhoval už vtedy. Atď.
Toto áno:

žiadať správcu o zasielanie výpisov platieb, na ktorých budú zverejnené platby za všetky byty v paneláku. Všetci tiež musia vedieť, aké radiátory majú jednotlivé byty, a či tieto radiátory zodpovedajú schválenému stavebnému projektu. Keďže pomerné rozdeľovače tepla (merače) nerozlišujú, či je radiátor malý, alebo „cez celú stenu“, musí byť verejné aj to, ako sa veľkosť radiátorov zohľadňuje v prepočtoch hodnôt nameraných na meračoch, ktoré sú na nich namontované (nelegálne radiátory).

Toto nie:

dohodnúť sa na kombinovanom systéme, ktorý by rátal so 60- až 70-percentnou úhradou za teplo podľa podlahovej plochy bytov (rovnomerne), a len ostatok podľa meračov pomerným spôsobom. Tento kombinovaný spôsob úhrad eliminuje neoprávnené rozdiely v platbách, ktoré po roku správca prenesie aj do zálohových platieb za teplo. Menšinový podiel pomerného rozratúvania pritom dostatočne motivuje majiteľov bytov šetriť teplom.

Čo treba:

Rozpočítať dodané teplo na jednotlivé byty, miestnosti podľa výkonu radiátorov, ochladzovanej plochy bytov. Priebežne podľa spotreby na päte domu, vypočítať aký počet zaznamenaných hodnôt by mal byť na prístrojoch na jednotlivých radiátoroch. Podľa toho sa naučiť nastaviť termostatické hlavice, dovyregulovať systém.

Ak bude počet zaznamenaných hodnôt rovnomerný bude rovnomerne rozložené teplo v dome a aj úhrada nákladov za teplo.

Čo by ste mali vedieť pred namontovaním pomerných rozdeľovačov tepla

Správne píšeš "pomerových rozdeľovačov tepla", len nepíšeš ako to teplo podľa nich rozdeliť rovnomerne medzi jednotlivé byty a aby bola všade rovnomerná teplota 20 °C +/- 2 °C. Len o rozdelení nákladov za teplo, aby boli rovnomerné.
0 0
mackoivan mackoivan

mackoivan je offline (nepripojený) mackoivan

Ide hlavne o eliminovanie nespravodlivych obrovských rozdielov v pladbách za teplo a to samotné "merače" neodstránia práve naopak. Bez meračov zas ľudia plytvajú. do úvahy prichádza len kompromisné riešenie. Paneláky neboli projektované na samostatné kúrenie v bytoch, ale na SPOLOČNÉ TEPLO. Byty nie sú tepelné odizolované. Zober si napríklad to, že spodné byty majú hrubé stúpačky, kým na poslednom podlaží tieto už nie sú. Spodný byt kľudne zavrie radiátor a vykúria ho zadarmo tie rúry a čo ten na poslednom, ten musi vždy hajcovať.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Ešte sa s tebou povyprávam, hlavne o eliminovanie nespravodlivych obrovských rozdielov v pladbách za teplo. Pre krátkosť času zoberiem len tvoj príklad a rozoberiem ho.

Že spodné byty majú hrubé stúpačky, kým na poslednom podlaží tieto už nie sú. Spodný byt kľudne zavrie radiátor a vykúria ho zadarmo tie rúry a čo ten na poslednom, ten musi vždy hajcovať.

S tými rúľami máš pravdu, ale to tak musí byť!

Náklady za teplo v bytovom dome nikdy nerozpočítaš, nerozdelíš spravodlivo.

Logicky uvažujem, byty nad sebou majú rovnakú výmeru, ak sa zaplatí či už 30, alebo 70 % podľa m2 vždy zaplatia s tej čiastky rovnaký podiel.

Ak by vlastník vrchného bytu na rozpočítaní nákladov videl, že za stúpačku zaplatil 20 euro a spodný byt 60 euro. Asi by pochopil prečo. Pochopil by aj ten spodný?

Takže v tvojom príklade spôsob rozdelenia časti nákladov podľa m2 nič nerieši, je na hovno.

Čo rieši? To, že tí čo s teplom plytvajú, platia za teplo menej ako by mali. Prečo by teda šetriť, stiahnuť hlavicu, mali.

Čo nerieši? Že tie byty, ktoré nekúria, alebo kúria nedostatočne, musia kúriť viac.

Ako to dosiahnuť? Sankciami, pokutami v spôsobe rozpočítania nákladov za teplo. Alebo vieš niečo lepšie? Ako?
0 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
Nie v každom dome sú "rúle" akože stúpačky.
A mám dojem, že pri výpočte sa používa aj veľkosť radiátorov, inak by to nemalo zmysel. Kúpil by som si radiátor na celú stenu a mám havaj.
0 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
[QUOTE]PASKOV
Děkuji za informace.

Váš bytový dúm je asi daleko od 30 kWh/m2.[QUOTE]


Neviem či je ešte platný zákon 476/2008, ale podľa neho je normalizovaná spotreba tepla 85,28 kWh/m2 pre náš dom.
Náš dom sa pohyboval bez zateplenia a vyregulovania tepelnej sústavy a osadenia hlavíc a meračov v týchto číslách.
2006 : 0,43 Gj/m2 = 119,44 kWh/m2, rozdiel oproti zákonu +34,16 kWh/m2
2007 : 0,36 Gj/m2 = 100,0 kWh/m2, rozdiel oproti zákonu +14,72 kWh/m2
2008 : 0,35 Gj/m2 = 97,22 kwh/m2, rozdiel oproti zákonu +11,94 kWh/m2
2009 : 92,17 kWh/m2, rozdiel oproti zákonu + 6,89 kWh/m2
V 2009-tom nám vyregulovali sústavu a namontovali hlavice a merače v septembri, takže prvá polovica roka sa kúrilo "o dušu" a na jeseň sa ešte mohlo, pretože sa ešte merače nebrali do úvahy, ale psychologický vplyv tu už bol viditeľný. Niekto chodí doma v teplákoch a bude sa vytešovať na vyúčtovaní.
Naposledy upravil Gapo : 21.01.11 at 19:15
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Gapo Pozri príspevok
Nie v každom dome sú "rúle" akože stúpačky.
A mám dojem, že pri výpočte sa používa aj veľkosť radiátorov, inak by to nemalo zmysel. Kúpil by som si radiátor na celú stenu a mám havaj.
Rúle sú v každom dome, aj stúpačky ide o to kde? Cez byty, alebo mimo bytov? Vertikál, horizontál, rozvod do jednotlivých bytov?Potom to je o pomerových rozdeľovačov tepla a určených meradlách.

S tými radiátormi máš pravdu. Čím väčší, tým viac tepla! Pri rozpočítaní podľa m2 to nie je poznať na úhrade na jeden m2, ani v bytoch s rovnakou výmerou m2. Alebo áno?
0 0
MiroM4 MiroM4

MiroM4 je offline (nepripojený) MiroM4

Llívia Pozri príspevok
Na našej bytovke má každý vlastné kúrenie. Sused pod nami nekúri (nikto v tom byte nebýva), resp. len temperuje, pod ním sú nevykurované pivnice. Od nôh bola stále zima (a to vieš, keď je zima na nohy, je ti zima všade). Nikto suseda nedonúti, aby kúril, keď nechce. Nikto nedokáže, že nejakým spôsobom spôsobuje škodu (v jednej izbe sa pod kobercom na line normálne vyzrážala voda, stena bola pri podlahe plesnivá, zvýšené náklady na kúrenie), ktorú by ti mal nahradiť, alebo by tejto škode mal zabrániť tým, že bude kúriť.
Takze sused ma pod sebou nevykurovane pivnice, je to uplne v poriadku ze on ma studenu podlahu, teba zaujima len to aby on kurenim vo svojom byte tebe vykuroval podlahu. Toto ma naozaj logiku.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Už nie. Problém so studenou podlahou tam, kde to bolo najpotrebnejšie, sme vyriešili (ale to vieš, je to v tej časti príspevku, ktorú si vymazal z citácie). Vyriešime ho aj tam, kde to je menej potrebné.
(Mimochodom, susedovi je to, že má studenú podlahu, srdečne fuk, lebo:
1. nikdy sa nesťažoval, nikdy nepožadoval zateplenie (či už stropov pivníc, alebo celého domu),
2. v tom byte nikto nebýva.)
Naposledy upravil Llívia : 21.01.11 at 23:44
0 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Mala by si mu prispieť finančne že on chodí po studenej podlahe , možno by ti prikúril.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať