Zavrieť

Porady

Nákup auta vo vzťahu k DPH

daňový poradca, audítor
Poraďáci,


chcela by som Vás poprosiť o príspevky do tejto témy.

S akými prípadmi nákupu auta ste sa stretli pri jeho obstaraní? Zaujímalo by ma aké doklady ste obdržali, kto bol predávajúcim, kto kupujúcim a to všetko vo vzťahu k dani z pridanej hodnoty.

Nakoľko táto problematika je špecifická a vidím na Porade, že sú veľké problémy so správnou aplikáciou Zákona o DPH.

Pri Vašich príspevkoch prosím uviesť tieto skutočnosti:
1) krajina dodania,
2) či sa jedná o nákup od osoby identifikovanej na daň alebo zdaniteľnej osoby v inom členskom štáte EÚ,
3) či sa jedná o nákup od občana,
4) či sa jedná o nákup nového alebo ojazdeného dopravného prostriedku,
5) aký dopravný prostriedok bol predmetom kúpy (osobný, úžitkový),
6) identifikácia dodávateľa vo vzťahu k predmetu činnosti (napríklad či sa jedná o predajcu nových alebo ojazdených automobilov),
7) identifikácia odberateľa (napr. podnikateľský subjekt, nezisková organizácia, platiteľ DPH) a vo vzťahu k predmetu činnosti (kúpa auta môže byť obstaraním tovaru, alebo obstaraním hmotného majetku - služobného vozidla),
8) či bola fakturácia (nákup) uskutočnená bez DPH alebo s DPH (ak je na faktúre uvedený dôvod oslobodenia, alebo fakturácie s DPH z osobného auta, uviesť aj túto skutočnosť). Iné obdržané doklady vzťahujúce sa ku kúpe.
9) dátum dodania auta (rok 2004, 2005 t.j. po vstupe SR do EÚ).

Zároveň prosím uviesť podrobnosti v prípade, že bude potrebné informácie doplniť.

Zadávanie prípadov je za účelom sumarizácie informácii o praktických postupoch pri kúpe motorových vozidiel.

Ďakujem.
Naposledy upravil Jana Acsová : 24.09.05 at 06:54 Dôvod: Doplnenie
Usporiadat
zaphira zaphira

zaphira je offline (nepripojený) zaphira

Dobrý deň,potrebujem poradit.
Slovensky Platitel DPH kupil ojazdeny osobny automobil v CR od firmy registrovanej pre DPH v CR. ň
Faktura je bez DPH a je uvedene "plnenie bez DPH - vývoz slovensko". Co ma podnikatel robit? Kezde dan neodvadza, musi ale kupu uviest v danovom priznani k DPH? V ktorom riadku? prosim nasmerujte ma, precitala som tu toho mnoho ale odpoved som nenasla.
A co so suhrnnym vykazom?
0 0
Luba Luba

Luba je offline (nepripojený) Luba

Pri takomto údaji na faktúre musí samozdaniť a zároveň má nárok na odpočet. ide to riadkov 7/8 (výstup) a r.21 (vstup=odpočet).
Do SV to má dať Čech, nie Slovák.
0 0
Betina2 Betina2

Betina2 je offline (nepripojený) Betina2

Betina2 Pozri príspevok
Ahoj, my predávam OA kat.M1 z majetku sro., plátcu DPH. Nakúpili sme ho bez dane od súkromnej osoby, teda sme nemohli odpočítať žiadnu DPH na vstupe. Teraz sme ho predali, treba faktúrovať predaj súkromnej osobe, nepodnikateľovi. Vystavím faktúru s alebo bez DPH ? Myslím si, že bez, ale ktorú odvolávku tam uviesť?
DOPLNÍM - AUTO SME KÚPILI 20.5.2010. PREDÁVAME v JANUÁRI 2011.

Tak ako teda? Faktúrovať s daňou alebo bez? Predáva sa súkromnej osobe.
0 0
Luba Luba

Luba je offline (nepripojený) Luba

Fakturovať s DPH, lebo to bolo nakúpené od neplatiteľa. Keby si fakturovala bez DPH, nemáš tam akú odvolávku uviesť. DPH na vstupe síce nebola odpočítaná, ale nie preto, že by to zákon v nejakom § nepripúšťal (aspoň v r.2010 už také nie je), ale preto, že tam žiadna nebola. Takže pri predaji aj s DPH.
0 0
Betina2 Betina2

Betina2 je offline (nepripojený) Betina2

Luba Pozri príspevok
Fakturovať s DPH, lebo to bolo nakúpené od neplatiteľa. Keby si fakturovala bez DPH, nemáš tam akú odvolávku uviesť. DPH na vstupe síce nebola odpočítaná, ale nie preto, že by to zákon v nejakom § nepripúšťal (aspoň v r.2010 už také nie je), ale preto, že tam žiadna nebola. Takže pri predaji aj s DPH.
Vyzerá to tak, že máš pravdu, medzičasom som toto našla na stránke WWW.DRSR.SK

http://www.drsr.sk/wps/portal/!ut/p/...ia=1#7_0_5ALDG

Otázka:
V prípade, ak spoločnosť, ktorá nie je obchodníkom s použitým tovarom kúpi osobné motorové vozidlo od neplatiteľa, t.j. nebola voči nemu uplatnená daň a po určitom čase sa ho rozhodne predať, je povinná pri predaji uplatniť daň?

Odpoveď:
Pokiaľ spoločnosť kúpi osobné motorové vozidlo od neplatiteľa nie je voči nemu uplatnená daň, a preto pri kúpe vozidla nemôže uplatniť postup podľa § 49 ods. 7 písm. a) zákona o DPH. Ak sa spoločnosť - platiteľ dane rozhodne predmetné vozidlo po určitom čase predať, pri jeho predaji neuplatní § 42 zákona o DPH. Ustanovenie § 42 zákona o DPH oslobodzuje predaje, pri ktorých nie je možnosť odpočítania dane podľa § 49 ods. 7 zákona o DPH. V posudzovanom prípade nevzniklo právo na odpočítanie dane podľa § 49 ods. 1 zákona o DPH a preto pri predaji tohto osobného motorového vozidla platiteľ uplatní DPH k celej predajnej cene v súlade s § 69 ods. 1 zákona o DPH.


Totiž som pomerne silno presviedčaná, že sa má postupovať podľa § 42 Zák. o DPH, že aj oni to bežne pri jazdených vozidlách robia (také čo mali v majetku, nie ako skladové položky), tak neviem teraz, že kto to má dobre.
Oni sú totiž klasický značkový autopredajca. Ale jasne mi bolo povedané, že ich mali v majetku, a používali ich na podnikanie. Potom ich vyradili a predali bez DPH.
Naša firma síce nie je predajca automobilov, avšak ako jednu z činností máme aj maloobchod, veľkoobchod a tiež prenájom a zapožičiavanie motorových vozidiel.....len sme dané auto nikdy neprenajímali a tiež sa mi vidí, že na nás sa nedá ten § 42 uplatniť.
0 0
Luba Luba

Luba je offline (nepripojený) Luba

Obávam sa, že keď nakupovali ojazdené autá od súkromníkov (teda od neplatiteľov) do majetku a potom predávali, tak mali predávať s DPH. Ani §66 mi tam moc nesedí, lebo ten sa týka tovaru, t.j. ani ten by nebol pre nich vhodný.
0 0
vierca100 vierca100

vierca100 je offline (nepripojený) vierca100

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Platca DPH sa rozhodol predať osobne MV M1, ktore nadobudol pred 01.01.2010. Kupil ho od platcu dph,ale vtedy este s odvolavkou na §49 ods.7, si dph uplatniť nemohol. Chce ho predať ďalej s.r.o., ktora je platcom DPH, uplatnuje sa na fa DPH?
Ak by potom chcela s.r.o., platca, dalej toto vozidlo predat, stale by to bolo oslobodene s odvolavkou na §42, alebo ako? Dakujem
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

vierca100 Pozri príspevok
Dobrý deň, potrebujem poradiť. Platca DPH sa rozhodol predať osobne MV M1, ktore nadobudol pred 01.01.2010. Kupil ho od platcu dph,ale vtedy este s odvolavkou na §49 ods.7, si dph uplatniť nemohol. Chce ho predať ďalej s.r.o., ktora je platcom DPH, uplatnuje sa na fa DPH? Nie, bude fakturovať podľa §42.Ak by potom chcela s.r.o., platca, dalej toto vozidlo predat, stale by to bolo oslobodene s odvolavkou na §42, alebo ako? Dakujem
V texte.
0 0
vierca100 vierca100

vierca100 je offline (nepripojený) vierca100

Tweety Pozri príspevok
V texte.
a potom aj ta dalsia firma,ak to bude chciet raz predat bude stale mat odvolavku na §42?
0 0
Luba Luba

Luba je offline (nepripojený) Luba

Áno, ale od 2010 by to nemalo byť ani tak na §42 ako skôr na §85i.
0 0
vierca100 vierca100

vierca100 je offline (nepripojený) vierca100

dakujem
0 0
kvakkvak kvakkvak

kvakkvak je offline (nepripojený) kvakkvak

Ahoooj,

mozno je to banalita, ktoru kazdy ovlada, ale ktore auta sa daku kupit s odpoctom dph? Viem, ze od 1.1.2010 su to aj auta M1()osobne, cize to znamena kazde osobne auto, ktore nema mrezu?Alebo?
0 0
vierca100 vierca100

vierca100 je offline (nepripojený) vierca100

na kazde MV aj M1, od 01.01.2010 sa da uplatnit odpocet DPH.
Pozor ale na M1, plati tam aj §85i.
0 0
brendova brendova

brendova je offline (nepripojený) brendova

Dobrý večer, neviem či som dobre zaradila otázku ale súvisí s témou:
Sro (neplátca DPH) si objednala výrobu OA v ČR. Firma nám vystavila
zálohovú faktúru s textom: Fakturujeme Vám zálohu na kúpu nového auta. Po pripísaní úhrady Vám bude vystavená zálohový daňový doklad na odpočet DPH. Zálohu sme zaplatili a prišla nám zálohová faktúra-daňový doklad s textom: na základe úhrady Vám vystavujeme zálohový daňový doklad, ktorý slúži k odpočtu DPH???
Aké nám z toho vyplývajú povinnosti? Máme podať daňové priznanie k DPH a samozdaniť zálohu? Alebo to máme len zaúčtovať ako vyplatenú zálohu a počkať až na vystavenie konečnej faktúry. Auto bude vyrobené niekedy v marci a jeho cena prekročí hranocu 13.941 Eur. O registráciu platiteľa DPH podľa §4 sme už požiadali, ale registráciu ešte nemáme.
0 0
Luba Luba

Luba je offline (nepripojený) Luba

Píšeš, že ste si objednali "výrobu" auta. Predpokladám, že ste si objednali auto - nejaký typ, farbu, vybavenie atď, čiže dodané bude auto, t.j. tovar, nie služba. Je to tak? Ak áno, v takomto prípade sa neplatí žiadna DPH zo zaplatenej zálohy, ani sa nič neodpočítava, a to ani na jednej strane. Po dodaní nového auta bude z neho treba v SR odviesť DPH. Ak ste požiadali o registráciu podľa §4, znamená to, že sa táto sro stane normálnym platiteľom a DPH si bude môcť pri nadobudnutí auta aj odpočítať. Ak by sa bola sro zaregistrovala podľa §7, bolo by to iba pre tento (a podobné prípady) vo vzťahu k EÚ a iba by odviedla DPH, bez nároku na jej odpočítanie. V ďalšom fungovaní v SR by nebola ako normálny platiteľ DPH. Pri registrácii podľa §7 je treba brať v úvahu hodnotu tovaru, podľa §4 nie.
2 0
Alexandra777 Alexandra777

Alexandra777 je offline (nepripojený) Alexandra777

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu. Tuzemská firma - platiteľ DPH kúpila 20.01.2011 osobný automobil kategórie N1. Predávajúci - tuzemská firma (platiteľ DPH) automobil dodala na základe kúpnej zmluvy, kde je uvedené, že cena je uvedená s DPH. Môže si firma uplatniť odpočet DPH? Ak áno, mal by jej predávajúci vystaviť faktúru?
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Alexandra777 Pozri príspevok
Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu. Tuzemská firma - platiteľ DPH kúpila 20.01.2011 osobný automobil kategórie N1. Predávajúci - tuzemská firma (platiteľ DPH) automobil dodala na základe kúpnej zmluvy, kde je uvedené, že cena je uvedená s DPH. Môže si firma uplatniť odpočet DPH? Ak áno, mal by jej predávajúci vystaviť faktúru?
Áno, môže. Faktúra, alebo KZ, ak sú na nich všetky údaje potrebné k jej uplatneniu sú si v tomto rovnocenné.
0 0
Alexandra777 Alexandra777

Alexandra777 je offline (nepripojený) Alexandra777

Ďakujem za odpoveď.
0 0
zuzkic zuzkic

zuzkic je offline (nepripojený) zuzkic

Chcela by som sa spýtať na jednu vec, novozaložená firma, ešte nie je registrovaná pre DPH, ale v krátkej budúcnosti podá žiadosť na dobrov.registráciu/ par.4/, kúpi od inej s.r.o. úžitkové vozidlo /2.500€/. Firma jej vystaví FA s DPH /DPH bolo uplatnené na vstupe/, čo musí táto nová firma spraviť ohľadom DPH / podať DP DPH kvôli nadobudnutiu auta a registrovať sa podľa par.7??
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne
0 0
babi2 babi2

babi2 je offline (nepripojený) babi2

zuzkic Pozri príspevok
Chcela by som sa spýtať na jednu vec, novozaložená firma, ešte nie je registrovaná pre DPH, ale v krátkej budúcnosti podá žiadosť na dobrov.registráciu/ par.4/, kúpi od inej s.r.o. úžitkové vozidlo /2.500€/. Firma jej vystaví FA s DPH /DPH bolo uplatnené na vstupe/, čo musí táto nová firma spraviť ohľadom DPH / podať DP DPH kvôli nadobudnutiu auta a registrovať sa podľa par.7??
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne
Podľa § 7, sa registruje zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a nadobúda tovar v tuzemsku z iného ČŠ. Predpokladám že dodávateľ aj odberateľ sú zo SR, takže, toto nie je ten prípad. Ak firma kúpi MV ešte pred registráciou, tak nerobí s DPH nič. Keď sa však stane platiteľom môže si DPH z MV odpočítať .

§ 7

(1) Ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom, alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 13 941, 45 eura.

§ 55
Odpočítanie dane pri registrácii platiteľa

(1) Osoba, ktorá sa stala platiteľom, môže odpočítať daň viažucu sa k majetku, ktorý nadobudla pred dňom, keď sa stala platiteľom, ak tento majetok nebol zahrnutý do daňových výdavkov podľa osobitného predpisu 27a) v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom sa stala platiteľom, okrem zásob. Daň pri majetku, ktorý je podľa osobitného predpisu odpisovaným majetkom, 26) platiteľ zníži o pomernú časť dane zodpovedajúcu odpisom; platiteľ, ktorý nie je účtovnou jednotkou, použije pri znížení odpočítateľnej dane postup ako platiteľ, ktorý je účtovnou jednotkou. Platiteľ nemôže odpočítať daň, ak majetok nepoužije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať