Zavrieť

Porady

SHR (súkromne hospodáriaci roľník) a dotácia z PPA

SHR dostal v priebehu roka 2010 dotáciu z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Chcem sa opýtať, či ju môže celú zahrnúť do zdaniteľného príjmu, ak nemá výdavky súvisiace s jej čerpaním.

Je možné daňovo vysporiadať celú dotáciu už v DP za rok 2010? Je nutné postupovať podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP a zahrňať dotáciu len vo výške daňových výdavkov?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Maya1 je offline (nepripojený) Maya1

    Maya1
    táto celá dotácia na plochu sa účtuje jednorázovo do príjmov v roku pripísania a rovnako sa tento rok aj zdaňuje. Nie je viazaná k použitiu, lebo je to akoby poskytnutie podpory pre rozvoj vidieka a poľnohospodárstva. Obvykle býva pripísaná na účet v decembri, takže to pekne skrášli hospodársky výsledok.

    Janiela je offline (nepripojený) Janiela

    jednoduchý človek, ako ostatní ...viac Janiela
    Prikladám aktuálne vyjadrenie z DU zo dňa 15.1.2013. Snáď niekomu pomôže.

    Pre daňovníka účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo ktorý vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 14 je špecifickým spôsobom upravené zdaňovanie dotácií, podpôr a príspevkov do základu dane v § 17 ods. 3 písm. h) zákona o dani z príjmov. Podľa § 17 ods. 3 písm. h) zákona o dani z príjmov do základu dane sa nezahŕňa dotácia, podpora a príspevok u daňovníka, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva v zdaňovacom období, v ktorom ich prijal, ak neboli použité na úhradu daňových výdavkov, tieto príjmy nepoužité na úhradu daňových výdavkov sú zahrnované do základu dane:
    - postupne vo výške odpisov majetku nadobudnutého z týchto príjmov alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie, podpory a príspevku na obstaranie odpisovaného majetku,
    - v období čerpania dotácie, podpory a príspevku, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom účtovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté
    Z uvedeného vyplýva, že u daňovníka, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo ktorý vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 14 sa do základu dane zahrnie dotácia v tom zdaňovacom období, v ktorom sa do základu dane zahrnul aj výdavok hradený z tejto dotácie. Ak ide o odpisovaný hmotný majetok u daňovníka účtujúceho v jednoduchom účtovníctve, prijatá dotácia na jeho obstaranie sa nezhrnie do základu dane celá v tom zdaňovacom období, v ktorom je prijatá, ale postupne vo výške odpisov zahrnutých do základu dane v jednotlivých rokoch .
    Postup zahrnovania dotácií, podpôr a príspevkov do základu dane, ktorý je upravený v § 17 ods. 3 písm. h) zákona o dani z príjmov je možné uplatniť len v takom prípade, ak dotácia, podpora a príspevok boli poskytnuté na úhradu výdavkov (účelovo viazaná dotácia). Ak by však uvedené príjmy (príspevky) neboli viazané na výdavky príjemcu, zahrnuli by sa v plnej výške do základu dane v tom zdaňovacom období, v ktorom ich daňovník prijal. Z vyššie uvedeného vyplýva, že ak samostatne hospodáriaci roľní prijal v roku 2013 od poľnohospodárskej platobnej agentúry dotácie, ktoré neboli poskytnuté na úhradu konkrétnych výdavkov (napr. priama platba na plochu), potom v súlade s platnými ustanoveniami zákona, predmetné platby zahrnie v plnej výške do základu dane v tom zdaňovacom období, v ktorom ich prijal.

    ---
    S pozdravom,
    Erika Likavcová

    IvoM je offline (nepripojený) IvoM

    IvoM
    halimino Pozri príspevok
    SHR dostal v priebehu roka 2010 dotáciu z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Chcem sa opýtať, či ju môže celú zahrnúť do zdaniteľného príjmu, ak nemá výdavky súvisiace s jej čerpaním.
    Nie

    Je možné daňovo vysporiadať celú dotáciu už v DP za rok 2010?
    Nie
    Je nutné postupovať podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP a zahrňať dotáciu len vo výške daňových výdavkov?
    Áno
    Keď ju nevyčerpá tak ju bude musieť vrátiť, dotácie sú účelovo viazané a rozpúšťajú sa do príjmov postupne tak ako sú použité /čerpané/

    halimino je offline (nepripojený) halimino

    halimino
    Dostal nasledovnú podporu: jednotnú platbu na plochu, vyrovnací príspevok v znevýhodnených oblastiach a doplnkovú platbu na plochu. Neviem, či je tam nejaké účelové viazanie k čerpaniu dotácie.

    halimino je offline (nepripojený) halimino

    halimino
    Čiže neúčtujú sa k nej žiadne výdavky?

    Alebo ak by nejaké boli napr. nákup umelých hnojív, môžu sa použiť (hoci sú aj minimálne)?

    EvaB. je offline (nepripojený) EvaB.

    Kým som? Pre svet jedným človekom, ale dúfam, že aspoň pre jedného človeka celým svetom. ...viac EvaB.
    Manžel dostal v roku 2010 dotáciu od PPA - jednotnú platbu na plochu a doplnkovú platbu na plochu. Jedná sa o tri pozemky. Je SHR, ale na jednom pozemku hospodárime spolu ako súkromné osoby a na ďalších dvoch pozemkoch hospodári ako SHR len na častiach pozemkov.
    Otázky:
    Dotácia je príjmom podľa §6 a môže si k nej uplatniť paušálne výdavky 40% ?
    Môže zdaniť časť dotácie (na ten pozemok, ktorý využívame spoločne len ako súkromne osoby (pre vlastnú potrebu) podľa §8 ods. 1 písm. a) ako príležitostnú poľnohospodársku činnosť s tým, že použije §9 ods. 1 písm. g) - príjem do 500 Eur nedaní?

    Ďakujem.

    EvaB. je offline (nepripojený) EvaB.

    Kým som? Pre svet jedným človekom, ale dúfam, že aspoň pre jedného človeka celým svetom. ...viac EvaB.
    Vie mi niekto prosím poradiť?

    Ďakujem.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.