Zavrieť

Porady

Zahradne jazierko

azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Chcel by som ponuknuť svoje vedomosti. Pokial niekto si chce zriadiť zahradne jazierko velmi rád poradím bezplatne a radostou nech máme pekne okolie .
Naposledy upravil kopretinka : 23.03.15 at 08:38
Usporiadat
agrackova agrackova

agrackova je offline (nepripojený) agrackova

Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať ako mám udržať čistú vodu v jazierku a ako správne presadiť lekno a či môže byť lekno v jazierku keď je tam fontána s filtrom(2 in 1).Ďakujem.
0 0
Pelca Pelca

Pelca je offline (nepripojený) Pelca

Dobrý deň, prosím o radu. Ako vybudovať záhradné prípadne kúpacie jazierko ak mám vysoko spodnú vodu. Prosím poraďte.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Dobrý den agrackova.
O čisté vodě v jezírku se toho na netu napsalo už fakt hodně. Jelikož to je na dlouho, zkuste začít tím, že nejdřív pročtete nějaké internetové diskuse, kde se to už řešilo. Něco najdete i tady, když se vrátíte na začátek, nebo mrkněte na www.zahrada.cz a podobné. I prodejci jezírkové techniky rádi poradí, ale všechno berte s rezervou a názor si vytvořte až po několka radách.
Leknín přesazuju každý druhý rok. Dávám ho do plastového kbelíku a pod kořeny nasypu hrst rohoviny a trochu dřevěného popele, kterým i dezinfikuju čerstvé řezy kořene leknínu. Leknín má rád klidnou hladinu, takže s tou fontánou v jeho blízkosti se bude snášet dost špatně.
Pelca.
Také jsem měl menší problémy se spodní vodou, ale šlo to vyřešit neustálým čerpáním vody v nejhlubším místě až do pokládky geotextilie a folie. Vzápětí jsem napouštěl vodu do jezírka a tím se tlaky vyrovnaly. Také by šlo udělat někde vedle budoucího jezírka hlubokou díru a do ní přivést drenážní trubkou vodu z nejnižšího místa budoucího jezírka, odčerpávat vodu tak dlouho, až by klesla hladina spodní vody na snesitelnou úroveň a rychle dělat. Po napuštění jezírka se tlaky vyrovnají. Nesmíte ho ale nikdy zcela vypustit, jistě už víte proč. Na koupací jezírko by se pro možnost čištění při úplném vypuštění nabízela možnost betonové vany s tlakovým těsněním, ale to by bylo hodně drahé a pomalé na provedení. Jestli je ale spodní voda hodně vysoko, vytlačí to ze země i tu betonovou vanu. Známému o půl metru vyplaval septik, než ho napustil. A to byl také betonový.
Naposledy upravil Jarda Slatinany : 23.05.11 at 23:06
0 0
alchstuip alchstuip

alchstuip je offline (nepripojený) alchstuip

Ako vysoko je ta spodna voda? Je na pozemku moznost ju niekam odvadzat?
My sme v zamokrenej zahrade (voda takmer na urovni pody) vykopali prirodny rybnik, klesla spodna voda, v rybniku su ryby, zaby a ina haved...
Samozrejme, tykto sa neda dosiahnut taky "dekorativny" vzhlad ako pri umelych jazierkach, ale na druhej strane, mame v zahrade celkom pekny kus takmer nefalsovanej prirody, tento rok nas uz hojne navstevuje aj vodne vtactvo
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Pelca Pozri príspevok
Ako vybudovať záhradné prípadne kúpacie jazierko ak mám vysoko spodnú vodu. Prosím poraďte.
Pomocou bagra.V pripade vasom nemate problem s kupovanim folie,budete mat standartne bagrovisko alebo jazierko,vela z nas po tom tuzi.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Jarda Slatinany Pozri príspevok
Letošní průběh jara mi připadá poněkud tragický, co se týče zelené vody. Kam přijdu, všichni jsou na tom stejně a nadávají. Studené noci a ta spousta pylu asi způsobuje, že bakterie nestíhají. No uvidíme, jak to bude pokračovat.
Pozeral som tvoj system filtracie a pokial nedas cerpadlo do najnizsieho miesta jazierka aby ti mohlo precerpat cez UV lampu,komplet obsah jazierka,nie len urcitu vrstvu,budes mat zelenu vodu,vid.kamery na tvojom reklamovanom webe.Ak si bol ostatnym poradca ty, su na tom podobne.Bakterie nie su vsemocne dokonca ani korenova filtracia a ryby nedokazu premiesat vrstvy vody s rozlicnou teplotou.

Po navsteve kacic ,mam stale vodu ako kristal,ale mam moc vlaknitych rias,kedze nechcem pred rekonstrukciou pouzit pripravok .
Naposledy upravil nedostupny : 24.05.11 at 19:54
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Musím Vás opraviť . Čerpadlo v žiadnom prípade nedávať na dno jazierka. Na dno dať vrstvu štrku , aby sa mali kde usadiť užitočné baktérie a raz za dva týždne im dopriať krmivo / kvoly reklame nebudem písať názov/ Voda na dne je najkvalitnejšia a nemá sa prečerpávať cez filter a UV lampu kde aj užitočné baktérie kapú. Mám to odskúšané a ešte dnes Vám tu hodím fotku svojho jazierka aby som dokázal že to funguje.
0 0
azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
fotky ako som slubil :-)
Naposledy upravil azol : 26.05.11 at 07:25
IMG_0163.jpg  
IMG_0164.jpg  
IMG_0166.jpg  
IMG_0167.jpg  
IMG_0168.jpg  

IMG_0169.jpg  
IMG_0171.jpg  
IMG_0172.jpg  
IMG_0173.jpg  
1/1
3 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Netreba ma opravovat,to by sa podla vas museli prerobit vsetky knizky a navody renomovanych vyrobcov jazierkovej techniky.Voda na dne bez kolobehu je bez kyslika a obsahuje moc nitratov.Bakterie sa predsa udrzia na hrubom strku na dne a vo filtri . Mate to pekne ale od krystalovo cistej vody je to dalej.Tu su ukazky ako to ma byt.


TIP OD PROFESIONÁLOV.
DOBRÉ NAPLÁNOVANIE ZNAMENÁ POLOVIČNÚ VÝHRU – Zjednodušený vzorec pre zistenie objemu jazierka znie: DxŠxH/2 a podľa jeho výsledku je možné celkom jednoducho zvoliť správnu techniku. Akonáhle nájdete správnu kombináciu čerpadla, filtru a predbežného UVC čistiaceho zariadenia, bezpodmienečne dbajte na maximálne najväčší priemer hadice, pretože tým sa dá zabrániťzbytočným stratám spôsobených trením. Zároveň je dôležitá poloha čerpadla v jazierku: filtračné čerpadlo by malo byť položené na najnižšom možnom mieste jazierka, aby bolo možné odčerpávať usadeniny z dna. Čerpadlá určené pre vodné hry sa však nachádzajú na povrchu jazierka.
Naposledy upravil nedostupny : 26.05.11 at 11:31
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Nedostupny, měl by sis uvědomit, že není jen černá a bílá, ale spousta šedých odstínů. Někomu se osvědčilo to a někomu zas tohle. Každý si vybuduje takové jezírko, na které má prostor a také peníze. Jinak se udržuje takový knoflík, jako máš ty a jinak to chodí v něčem větším. To jsem zvědavý na tvůj upgrade jezírka. Jestli tě tak dráždí názory jiných tak, že tě to nutí hned zarputile oponovat, měl by ses nad sebou trochu zamyslet. Nikdo nemáme patent na rozum. Může se také stát, že za pár let někdo ty obrázky (cos poslal panu Azolovi) přemaluje a řekne k tomu, že to je blbě a lidi že to podle nich čtvrt století dělali špatně. Nebo že tohle funguje jen někde a za určitých podmínek. Faktorů, které se podílejí na fungování jezírka je totiž neurekom a téměř neexistuje universální řešení na čisté jezírko a jestli ano, je pekelně drahé. K mému jezírku bych podle odborníků musel dát minimálně 120w UVlampu, pětikomorovou filtraci se štěrbinovým předfiltrem (nebo bubnovým), Guli, 2 skimery, silnější čerpadlo a raději zrušit chov ryb. Čtvrt milionu nemám, takže to musím řešit po svém. Nic neskrývám, můj web je toho důkazem, protože kamery běžely i v zelené vodě. Jestli jsem někoho špatně inspiroval, tak se omlouvám a nemusí ho navštěvovat. Chtěl jsem každému jen ukázat, jak to dělám já, ale nikomu to nevnucuju jako jediné, univerzální řešení.
Takže ano, přiznávám se, jsem vinen - poprvé mám zelenou vodu, už se to ale čistí. Letos budu ještě recidivista, ale na příští rok asi začnu budovat nějakou klasickou filtraci aby nedocházelo k takovým výkyvům, jako teď na jaře.
Přeju všem čistou vodu v jezírku a zahrádka ať vzkvétá. Vždyť to jsou někdy jediné věci, které nám dělají radost na světě.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Zdravím pane azol. Vy asi nemáte jesetery že? Já ano a kvůli nim mám holé dno bez kamínků, aby se jim po něm dobře jezdilo a jedlo těžké granule. Nedovedu si představit, jak by je dolovali z mezer mezi kameny a kolik nesežraných by jich tam pak plesnivělo. I odkalování je pro mě jednodušší. Tím ale samozřejmě nechci ani naznačit, že by se mi Vaše jezírko nelíbilo, naopak. Je kouzelné.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Jardo drzim palce priekopnikom.
Ked to zoberies logicky,vykaly ryb klesaju na dno,na hladinu nepojdu.Vytvara sa detrit a kal co je vyziva pre riasy a .To mam suhlasit ze je najkvalitnejsia voda na dne?
Ak nieco idem robit, najskor o tom zhanam vsetky dostupne informacie ,literaturu,no nielen z jedneho zdroja a rady beriem len od toho,u koho vidim ze to ma tak ako si to predstavujem ja. Neda mi neragovat na dezinformacie.Neviem ako ta dokazu rozhodit fakty ktore napisem,nevymyslel som to ja,ani to nieje ziadna novinka,ale rokmi ziskane skusenosti firiem zaoberajucich sa jazierkami.Bolo by dobre keby sa vsetci drzali faktov,pretoze to necitame len my traja.Nevymyslame nieco co tu este nebolo.Rad sa pozriem aj na tvoj web,aj na nom sa daju cerpat skusenosti.

Ak uz investujem do hociakej veci,drzim sa navodu.Prerabka jazierka nijako nezmeni jeho velkost,len zvysi objem vody.Takze mi ostane 10 kubikovy knoflik s adekvatnou filtraciou tomuto objemu.
Naposledy upravil nedostupny : 27.05.11 at 12:28 Dôvod: Doplnenie
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

Tak hlásim, že po aplikácii 0,5 kg prášku House of Kata Algae Away došlo k nasledovnému procesu v našom jazierku. Nariedenú chemikáliu som postupne krhlou ponalieval po celej haldine jazierka v nedeľu 22.5. Voda sa najprv stala miečne zakalenou a ďalšie dni len zakalenou, pričom sa na hladine objavovali cez deň odumrete riasy, ktore s chladnejšou nocou klesli na dno. Chcel som to hneď povysávať, ale nemal som čas a to bolo dobre. Už v stredu sme v menšom jazierku pozorovali výrazné prečistenie vody, ktorá sa stala priehľadná. Vo štvrtok manželka strčila špičku hadice pod hladinu a všetok kal z kameňov a štrku postupne spláchla do hlbočiny kúpacieho jazierka na foliové dno. Rovnako splachla kal aj z plytčiny okolo kúpacej časti. Do piatka rána sa to usadilo a voda bola priehľadná až na dno (cca 2 m hĺbky). Zobral som vysavač Pondovac a vyšúroval ním schody i foliové dno jazierka. Všetok (teda 95%) kalu som odsal a dopustil čistú vodu. V sobotu bolo síce studené počasie, ale v nedeľu sme sa už kúpali. Voda je stále rovnako priehľadná.
Ešte by som uvítal rady, ako sa preventívne používa chem. príparvok Algae Away, teda ako často a a v akej koncentrácii, kto s tým má skúsenosti.

Z 30 nasadených bežných cca 8 cm veľkých karasov, neostalo nič, keďže šťuka má nenormálny apetít. Už mi zmizli aj 3 veľké červené, ktoré nechápem ako dokazala prehltnúť. Objavili sa v pobrežnej zóne stovky minirybiek, zrejme sa ešte karasy (pred neslávnym koncom) stihli vytrieť po napustení jazierka.
Prikaldám aj nejake fotky pre ilustráciu celého procesu:




0 0
graman graman

graman je offline (nepripojený) graman

Milý AZOL, v prvom rade krásne jazierko, ... v druhom ... začínam s jazierkom a prosím Ťa, aká je rastlinka na 3-om obrázku vľavo od lekien a potom tá vysoká na obrázku vľavo hore - obe v jazierku? Ďakujem! GRAMAN, lubom1 zavináč centrum.sk
0 0
Cerdik Cerdik

Cerdik je offline (nepripojený) Cerdik

Zdravím,
tak bych se chtěl také pochlubit s "výtvorem".
Vše je ještě ve fázi výstavby, což je myslím z fotografie i poznat. Jezírko jsem vykopal už loni (cca 12 kubíků, 1.2m hloubka), ale až letos mi čas dovolil se mu více věnovat a uvést ho do provozu.
Je napuštěné a osázené něco přes měsíc. První 3 týdny bylo vše bez filtrace, ale vzhledem k tomu, že do vody celý den praží slunce, byla voda během týdne "brčál". Pořídil jsem tedy set Screenmatic 18 s 55W lampou.
Filtraci pohání čerpadlo od Oase (12000l/h - napájí i potůček) na které je zároveň napojen i skimmer. Hadice a čerpadlo jsou zatím jen tak "hozené" do vody, snad bude čas s tím něco udělat, zatím řeším jak schovat bednu.

Filtrace je vůči jezírku dost předimenzovaná, takže je voda až nepřirozeně čistá, ale zvykám si , předpokládám, že se to změní jak vyrostou ryby (zatím 5 jesenů a 5 Koi, plánuji ještě nějaké okouny)
Naposledy upravil Cerdik : 31.05.11 at 14:32
Jezirko 1.jpg  
Jezirko 2.jpg  
P5102359.jpg  
1/1
4 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Perfektne zvladnute,klobuk dole pred filtraciou.Leknam sa moc to prudenie vody nebude pacit.
Naposledy upravil nedostupny : 31.05.11 at 21:23
0 0
Cerdik Cerdik

Cerdik je offline (nepripojený) Cerdik

No doufam, ze nebudes mit pravdu . Potrebuji lekniny na zastineni hladiny. Nemam tam kousek stinu a vrba kterou jsem zasadil je zatim malinka

Mimo jiine to s tim proudenim az tak horke nebude. Cerpadlo ma sice papirove 12tis/h, ale neco vezmou hadice 1m nad hladinu a par m od jezirka, neco vezme UV lampa a neco samotna filtrace. Myslim ze realne se budu pohybovat kolem 6tis/h.
Naposledy upravil Cerdik : 01.06.11 at 11:50
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Suhlasim s tebou,so stratami som neratal.Doporucuje sa aby sa objem vody precerpal za 1-2 hodiny.Na taku plochu by som dal aspon 4-5 kvetinacov s leknami.
0 0
obedwix obedwix

obedwix je offline (nepripojený) obedwix

dobry den.poprosim o objasnenie mojho problemu. mam plastove jazierko 1m3. mala som v nom 5 koi kaprov,je tam čerpadlo,filtrácia rastliny. no všetky kapre mi v priebehu týzdna uhynuli.prečo? kde som urobila chybu? predajca rýb so mnou odmietol o probleme komunikovat, mam si študovat na nete a neotravovat ho. no popri tom mi povedal že som si ich zabila sama,pretože som im nevymenila vodu,ktorá sa podla jeho slov ma menit dvakrat do mesiaca pol jazera vonku...poradte ako mam postupovat pri nasadení nových rybiek aby nedošlo k uhynu. vdaka
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Na tvoj problem sa velmi tazko odpoveda,pretoze nie su popisane ziadne znaky na mrtvych rybkach.V prvom rade ti mal poradit ze do tak maleho jazierka ani koi nedavat.K takemu predajcovi by som nikdy uz nesiel.Prvy fakt co ma napadol ze sa mohla v nom prehriat voda.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať